Tjolöholms slott i Fjärås

Hem / Tjolöholms slott

Tjolöholms slott i Halland är det perfekta resmålet för dig som älskar historia och som kanske är lite extra förtjust i den skotska arkitekturen från förr. På Tjolöholms slott kan du inte bara få ta del av guidade rundturer med professionella guider, du kan också stanna en weekend på slottet och bo i den mysiga allmogebyn.

Tjolöholms slott – historia

Cirka 4 mil söder om Göteborg ligger Tjolöholms slott lugnt belägen vid kusten i Kungsbacka kommun. Slottet är troligtvis en av Sverige vackraste och mäktigaste byggnader och är helt klart värt ett besök. När du ser slottet i all sin prakt är det ingen tvekan om att det är en mycket påkostad byggnad. Bakom designen står arkitekten Lars Israel Wahlman och slottet var färdigbyggt år 1904, då till den svensk-brittiska familjen vid namn Dickson.

Den mycket välbevarade och vackra inredningen gör det möjligt för dig att besöka interiörer från alla olika delar av världen och här hittar du även exklusiva bekvämligheter som bland annat duschar som är rundspolande. Som om detta inte vore nog kan du även titta på Sveriges kanske första dammsugare som då vägde hela ett ton.

Utöver själva slottet kan du i slottsträdgården även hitta en slottskyrka och en allmogeby. Kyrkan är byggd i en skotsk stil som går hand i hand med slottets arkitektur. I allmogebyn hittar du ett upplevelsehotell för dig som vill spendera en vecka eller en långhelg på slottet.

Familjen Dickson

James Fredrik Dickson föddes i England år 1844, men är i grunden en svensk köpman som tog sitt sista andetag på Grand Hotel i Göteborg år 1898. James Dickson var även en hovstallmästare och arbetade under sin levnadstid hos Oscar II.

James gifte sig med Blanche Dickson, och efter James död valde Blanche att resa det som idag kallas för Tjolöholms slott. Tillsammans fick paret även en dotter som fick samma namn som modern och som levde mellan år 1875–1960.