Om Småland - Småland

Småland – sommarens naturliga lekplats

Här bjuder vi på äventyr i djupa skogar, vid glittrande sjöar och ner i underjorden. Årets nyhet är Zipline Little Rock Lake  – norra Europas största bana där du svingar dig på vajrar i grantopparna. Ett annat äventyr hittar du på High Chaparral som i år utökats med den mystiske Zorro. Eller du kanske vågar dig ner i Kleva gruva eller vaskar guld i Ädelfors. Och då vet så klart redan att Emil och Pippi bor i Vimmerby.

Nära naturen på riktigt

Småland är Sverige på riktigt med sina röda stugor och inbjudande landskap, skogar, sjöar och kust. Det är lätt att komma nära naturen på små campingar, hyra en kanot, fiska en stund eller hyra en cykel för att se vad som väntar bakom vägkröken. Många campingar passar bra för barnen där de verkligen kan ha buskul. På Getnö Gård och på Huseby Bruk finns naturskolor och på Tingsryds Resort slår en riktig cirkus läger i juli.

Det goda Småland

Vårt landskap är värt att smaka på. I Gränna smakar du polkagrisar, köper med hem och tittar på tillverkningen. Det är inte långt till Skärstadalens fruktodlingar där du mitt bland äppelträden hittar Rudenstams gårdsbutik med lokalproducerad mat. Frukt, grönsaker, speltmjöl, ostkaka, rökt fisk, senap, ja utbudet är stort och varierat.

Ta en sedan en fika i mysiga Åsens by där tiden har stannat kring sekelskiftet 1900 eller fortsätt till Eksjö och legendariska Lennarts Café vid torget. Vill du däremot testa bakverken på Årets Konditori enligt White Guide får du ta dig till Växjö och det betydligt yngre PM Bröd & Sovel. En kombination av natur och kulinariska upplevelser får du om du följer med på Gourmetvandring i Korrö naturreservat. Här avsmakas delikatesser medan guiden berättar om naturens välgörande skafferi – och du är garanterad ostkaka till lunch.

Designens riken

Vi smålänningar värnar om alla våra riken – välkända, glittrande och stilfulla Glasriket och Möbelriket med sina klassiker signerade Yngve Ekström och Bruno Mathsson. Besök några av Glasrikets 13 bruk, förtrollas när den glödande massan formas till konst, se utställningar och handla prisvärt. Möbelriket hittar du i Värnamo-Lammhult.

Välkommen till vår somriga lekplats i Småland!