Sök och tryck på enter

Fem utflyktsmål från Stockholm

Det finns gott om pärlor nära huvudstaden att upptäcka. Packa lätt bagage och ge dig ut på en mysig dagsutflykt.

Känn historiens vingslag

Sigtuna är en liten promenadvänlig idyll med vacker träbebyggelse ett stenkast från Stockholm. Här finns gott om charmiga gränder för att strosa runt i, restauranger och caféer.

– Det är en liten och lugn stad som är mysig att bara gå runt i. Hit åker kommer man för att slappna av, fika, promenera och njuta av livet, berättar Sofia Hiller på Destination Sigtuna. Men staden har också en väldigt spännande historia med runstenar och den stora gatan där folk har gått i tusen år.

Här finns också ruiner från medeltiden och dominikanernas tegelkyrka, Mariakyrkan och den pittoreska bebyggelsen från 1700-talet.

Runt Sigtuna finns även många vackra slott att upptäcka. Skoklosters slott, vackert beläget på en halvö i Mälaren, är ett av Europas bäst bevarade barockslott. Här kan du lära dig allt om den svenska stormaktstiden och njuta av konsthantverk, spännande måleri och en stor rustkammare. Roserbergs slott är en annan slottspärla och fungerade som sommarslott åt Karl XIV Johan, vår förste Bernadottekung. Skånelaholms slott är en annan pärla, ett 1600-talsslott som ligger vackert vid sjön Fysingen utanför Rosersberg. På slottet finns en samling av allmogeföremål och en unik naturaliesamling som insamlades av Linnes lärjunge Magnus Bromelius.

Sommaren i Sigtuna bjuder också på gott om kulturevenemang. Hela staden fylls av författarmöten, utställningar och föreläsningar.

Båtliv och kultur vid Mälaren

Sveriges sjätte största stad Västerås ligger i Mälardalen, 10 mil nordväst om Stockholm. Detta är en riktig Mälarstad med båtliv, sol och bad. På färjkajen är det liv och rörelse och under sommaren finns det en mängd båtturer som tar dig ut i den vackra skärgården och de 300 olika öarna, bland annat barnens badparadis Östra holmen. Fler badmöjligheter hittar du vid Framnäs, en central badplats i Västerås med utsikt över hela Mälarens skärgård och närheten till city.

Mälarens närhet lockar även många ner till strandkanten på sommaren som spatserar mellan restauranger, caféer och butiker. Ett annat sätt att uppleva Mälaren på är med ribbåt, ett slags hybrid mellan en vanlig båt och en gummibåt. Ribbåten kommer upp i en topphastighet på ca 60 knop och en fartfylld tur på Mälaren går att kombinera med grillning och bad på någon av öarna.

Västerås är också en av våra äldsta städer med anor sedan över tusen år tillbaka tiden och olika historiska sevärdheter. Stadens domkyrka t ex började byggas på 1200-talet. Sedan dess har den stått i centrum för det andliga livet, för utbildning och köpenskap i Västmanland. Här finns även landets rikaste samling epitafier från 1600-talets stormaktstid och Erik XIV:s berömda marmorgrav.

Mer kunglig historia kan du uppleva på Västerås slott. Vackert belägen invid Svartåns utlopp ligger slottet där kungligheter har festat och dansat. Mest känt är det kanske som slottet där Erik XIV, Gustav Vasas son, satt fängslad. I slottets nordöstra hörn satt kungen inspärrad bakom förstärkta dörrar och fönster med dubbla galler. Gustav Vasa gjorde Västerås slott till kungligt residens och på slottet kan besökarna ta del av en liten utställning som visar Sveriges historia och några av de viktiga beslut som fattades.

Vill du upptäcka mer av Västerås kulturutbud är Karlsgatan 2 ett tips. Det är en mötesplats för två museer, Västerås Konstmuseum och Västmanlands läns museum. På konstmuseet visas utställningar med framför allt svensk och nordisk samtidskonst och verk ur stadens konstsamling.

Charmig småstad

Den pittoreska staden Trosa, ca sju mil söder om Stockholm, är ett populärt utflyktsmål sommartid. Staden karaktäriseras av den låga trähusbebyggelsen som ligger längs med Trosaån och här kan du strosa runt i lugn takt bland mysiga små gränder och trivsamma butiker. Gränderna här har fått namn av de hantverkare som bosatte sig i staden på 1700-talet. Den gamla Garvaregården är omsorgsfullt bevarad och du kan besöka, garvarens bostad, verkstad och gesällkammare. På stadens torg tronar den gamla rådstugan och vid torghandelns grönsaksstånd säljs färskpotatis och jordgubbar. Trosaån slingrar sig ner till hamnpiren där även gästhamnen ligger, en livlig mötesplats under sommaren.

Till Trosa kommer man också för att paddla havskajak, gå på spa, vandra längs den 900 km långa Sörmlandsleden eller besöka slott. Tullgarn slott är ett av våra mest populära kungliga utflyktsmål. Slottet har varit ett lustslott sedan 1770-talet och förknippas framförallt med Kung Gustav V och Drottning Victoria som tillbringade somrarna här i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Gå en guidad tur inne i slottet och insup stilblandningen av victorianskt, rokoko och gustavianskt, ta en fika i Orangeriet eller duka upp en picknick vid någon av dammarna. Nynäs slott är ett kustnära slott och naturreservat beläget i det vackra kustlandskapet mellan Trosa och Nyköping. Under sommaren anordnas slottsvisningar, utställningar och evenemang på slottet och här kan du också upptäcka det intilliggande naturreservatet som är ett av Sveriges största.

Skärgårdsidyll i Roslagen

I norra delen av Stockholms skärgård hittar du Roslagen. Här finns havet, orörd natur och mysiga platser att besöka. Roslagen bjuder på fina naturupplevelser. Du kan t ex vandra längs intressanta leder i Ängsö nationalpark och se både säl och havsörn i ytterskärgården.

Roslagen har 13 000 skärgårdsöar att välja mellan och många kommer hit för att njuta av den vackra skärgården. Välj ut en fin klippa för en dag med sol och bad, eller ge dig ut på en skärgårdstur med båt eller paddla kajak mellan de olika öarna.

– När det gäller skärgården har jag ett par personliga smultronställen, säger Gisela Norén på Visit Roslagen. Ett av dessa är ”Paradiset” som ligger i närheten av Finnhamn. Dit åker vi gärna med egen båt och njuter av vackra klippor och lugna vikar. Både Finnhamn, Lidö och Fejan erbjuder trevliga skärgårdskrogar som omväxling till den egna maten ombord. Vill man testa något annorlunda kan man ta bilfärja till Högmarsö krog som förutom ruffig varvsmiljö ganska ofta bjuder på musikkvällar.

Roslagen har även flera charmiga platser pittoreska småstäder perfekta för ett besök en solig sommardag. På Ljusterö t ex finns 1700-talsmiljöer, fiskelägen, bevarade skärgårdsbyar och gravfält från järnåldern. Norrtälje är Roslagens huvudstad och är en idyllisk liten stad med butiker, krogar, caféer, konst och evenemang under sommaren som den populära konstutställningen Konst i ån. Andra mysiga platser på fastlandet är Grisslehamn, där t ex Albert Engströms ateljé ligger vackert ute på klipporna vid Ålands hav, och charmiga Öregrund med små färgglada trähus, smala gränder och hamnen med alla sjöbodar.

– Ett av alla fina smultronställen i Roslagen är Wira bruk. Här kan man uppleva historiens vingslag och ett stycke militärhistoria på samma gång som det är en otroligt rogivande plats. Varje sommar spelas Wira-spelen på Isacs äng, och då kan man få uppleva hur livet var i Wira förr i tiden, säger Gisela Norén.

Fler historiska sevärdheter är t ex de världsunika vallonbruken där du kan besöka industriminnen, herrgårdar och smedjor, eller upptäcka något av Roslagens herresäten och slott.

Sommaridyll i Strängnäs

Vid Mälarens södra strand, ungefär en timmes bilfärd från Stockholm, ligger Strängnäs. På promenad runt stadens smala kullerstensgator är det lätt att känna sig förflyttad till en annan tid. Den vackra domkyrkan har anor från 1200-talet och är en pampig byggnad i staden, omgiven av smala kullerstensgränder och gamla byggnader i historisk miljö. Mitt i centrala Strängnäs ligger Grassagården, en av få bevarade borggårdar i Sverige. Gårdens äldsta byggnad härstammar från tidigt 1600-tal. Här finns också ett café där du kan njuta av nybryggt kaffe med hembakat bröd eller äta en god lunch.

De gamla kvarteren i Strängnäs ger en bild av hur det borgerliga samhället en gång i tiden såg ut. Njut av den välbevarade stadsbilden i området runt Gyllenhjelmsgatan, som enligt poeten Bo Setterlind ska vara Sveriges vackraste gata. I närheten ligger väderkvarnen på Kvarnkullen, en annan historisk sevärdhet i stan.

– Strängnäs väderkvarn är otroligt vacker, säger Robert Karlzén på Strängnäs turistbyrå. Här ges guidade visningar under sommaren om kvarnen och dess historia. Den nuvarande kvarnen byggdes 1855 men sedan 1600-talet har det funnits andra väderkvarnar på samma plats.

Även en bit utanför Strängnäs finns guldkorn att upptäcka. Den vackra landsbygden söder om Åkers Styckebruk är ett populärt friluftsområde. Det räknas som ett av Södermanlands mest mäktiga och storslagna naturområden med historiska anor från stenåldern. I närheten finns också Åkers Bergslag, ca 2,5 mil utanför Strängnäs. Härifrån hämtades malm, träkol, kalk och arbetskraft till masugnarna i Åkers Styckebruk.

– Åkers bergslag bjuder på väldigt vackra miljöer. Det är perfekt för att cykla runt eller paddla och fiska. Och i närheten hittar du Stockholms gruva, en välbevarad gruvmiljö från 1500-talet med fina gamla byggnader, säger Robert Karlzén.

Drygt tre mil från Strängnäs ligger Mariefred, en riktig småstadsidyll med charmiga välbevarade trähus och små mysiga kvarter. Stadens historia går tillbaka till 1300-talet då Bo Jonsson Grip lät bygga en borg på en udde, Gripsholm, som senare kom att bli det kungliga Gripsholms slott. Det välbesökta slottet ligger vackert vid den glittrande Mälaren och i de olika slottssalarna och gångarna kan du följa med på en fyrahundraårig lång historia. Några av höjdpunkterna på slottet är Hertig Karls kammare från 1500-talet och Gustav III:s teater från 1700-talet. Under sommarmånaderna kan du också njuta av ljuv klassisk musik om kvällarna.

Då Strängnäs kommun har omkring 35 mils strandlinje utefter Mälaren och ett 80-tal öar är det perfekt för båtliv. Sommartid har du möjlighet att med utgångspunkt från Strängnäs eller Mariefred ta en tur på Mälaren och även åka olika kryssningar, t ex slottskryssningar och lunchkryssningar.

Resa hit

Roslagen: Ska du till Norrtälje kan du t ex ta tunnelbanan till Danderyds sjukhus och sedan ta SL-bussen till Norrtälje. Till Finnhamn går båtar från Strömkajen i Stockholm.

Trosa: Trosa ligger ca 7 mil söder om Stockholm. Hit kan du åka med bil eller kommunalt, t ex med SJ-tåg från Stockholm C till Vagnhärad, sedan buss till Trosa. Eller pendeltåg från till Södertälje, byt till buss mot Trosa. Det finns också en expressbuss som går direkt från Liljeholmen till Trosa.

Sigtuna: Från pendeltågsstationen i Märsta går två av SL:s lokala bussar till Sigtuna. Eller ta en vacker båttur hit. I slutet av juni är det premiär för Strömmas båttur från Stockholm till Sigtuna och Skokloster. Turen med båten Evert Taube går längs med den vackra Kungsleden, kantad av både slott och herrgårdar.

Västerås: Både tåg och buss tar dig smidigt från Stockholm till Västerås. Med tåget tar det omkring 1 timme medan bussturen tar 1,5-2,5 timme.

Strängnäs: Strängnäs är beläget ca 8 mil från Stockholm. Från Stockholms central tar det ca 40-45 min till Strängnäs med tåg. Sommartid trafikeras sträckan Stockholm-Mariefred med S/S Mariefred. Kommer du med egen båt hittar du gästhamnar i Strängnäs, Mariefred och Stallarholmen.

Inga kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 × fyra =