Sök och tryck på enter

Sveriges vackraste platser

Teknik- och arkitektkoncernen Projektengagemangs nya rapport Samhällsbarometern visar att det är Stockholms skärgård som toppar listan som Sveriges vackraste plats, och därefter följer Gamla stan och Höga kusten i Ångermanland.

Samhällsbarometern är baserad på en undersökning av Kantar Sifo som genomförts på uppdrag av Projektengagemang. Totalt har drygt 2 500 svenskar svarat på frågor om samhällsutvecklingen i deras städer. Undersökningen visar att Sveriges vackraste platser ligger i Sveriges huvudstad. Både Stockholms skärgård och Gamla stan toppar nämligen listan. Bland de fem vackraste platserna återfinns även Höga Kusten, Bohuskusten och Siljan i Dalarna. Svenskarna tycker dock att Tylösand och Varbergs kallbadhus inte är lika vackra.

Stockholmare och gotlänningar mest nöjda

Hela åtta av tio svenskar tycker samtidigt att de bor vackert och mest nöjda med sina städers skönhet är gotlänningarna och stockholmarna. Bland dem instämmer hela 97 respektive 94 procent att de bor vackert. Minst imponerade av sina städers utseende är invånarna i Dalarna, där anser endast 61 procent att deras städer är vackra. Samtidigt landar Siljan på femteplats på listan över Sveriges vackraste plaster.

– Det är viktigt att politiker och samhällsbyggare lyssnar på vad svenskarna vill se mer av i deras städer, både vad gäller funktionalitet men även estetik. Genom att öka invånarnas delaktighet i samhällsplaneringen ökar också förutsättningarna för att de ska trivas bättre. Det är en viktig faktor för att bygga ett trevligt och hållbart samhälle, säger Per-Arne Gustavsson,VD på Projektengagemang.

Grönska och mindre trafik önskas

Mer parker, träd och färre fordon är enligt undersökningen det som svenskarna anser skulle göra deras städer ännu vackrare. På Gotland är man däremot mest nöjda och så många som 23 procent av gotlänningarna menar att det inte finns något som skulle göra deras omgivningar vackrare. Motsvarande siffra i Värmland, Örebro och Dalarna är endast fyra procent.

Topplista – Här är Sveriges vackraste platser

1. Stockholms skärgård, Stockholm 43 %
2. Gamla stan, Stockholm 33 %
3. Höga Kusten, Ångermanland 31 %
4. Bohuskusten/Göteborgs skärgård 31 %
5. Siljan, Dalarna 25 %
6. Raukarna, Gotland 23 %
7. Kungsleden, Abisko 22 %
8. Ale stenar, Skåne 19 %
9. Marstrand, Bohuslän 17 %
10. Vättern, Jönköping 16 %

 

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 × tre =