Sök och tryck på enter

Vintertid i Dalarna

Vinterlandskapet Dalarna bjuder på allt från spabehandlingar i fäbodsmiljö till skidåkning i världsklass, eller varför inte en träff med självaste Tomten?

Många styr kosan mot Dalarna i vinter för de fina skidspåren och fjällens skull. Men gillar du kultur och historia får du inte missa landskapets övriga repertoar. Falu Gruva, mitt i världsarvet Falun, bjuder till exempel på ett stycke unik svensk historia.

 

zorngården

Zorngården. Foto: Magnus Viktorsson

 

Alla musikälskare bör bege sig till Dalarna i februari, för då det blir stor Vinterfest med nationella och internationella musiker i oväntade miljöer i Mora, Orsa och Älvdalen. Det bjuds på musik med basen i Dalasinfoniettan.

Vackert på tvären

För alla skidsugna finns det förstås också ett rikt utbud. Grövelsjön, i norra Dalarna, nära gränsen till Norge, har sedan 1930-talet varit ett populärt resmål för den som vill andas frisk fjälluft och möta stillheten i spåren. Det är Sveriges sydligaste fjällvärld och inlandsklimatet gör att det är skidföre från november till slutet av april. Åker man hit under vårveckorna bjuds man på mycket sol och det är inte så kallt, men det är mycket turister. Under midvinterveckorna får man däremot ha spåren helt för sig själv och det är oftast mycket snö, men lite kallare. Snösäkert är det också i Sörskog, norr om Bjursås utanför Falun, som bjuder på fina längdskidspår med vildmarkskänsla.

– Höjdläget, på cirka 400 meter, gör att snön kommer tidigt och stannar länge. Spåren går i underbar natur med omväxlande skidåkning med vildmarkskänsla trots att det inte ligger långt från varken Falun, Leksand och Rättvik, berättar Lena.

Ett annat vackert vildmarksområde är Gyllbergen, Borlänges största naturreservat. Vildmarksleden passerar genom fem gamla fäbodvallar, vindskydd och året runt-öppna raststugor.

– Vill du åka i ”fädrens spår” finns också Vasaloppsarenan, från Sälen till Mora, med välpreparerade spår i kulturlandskapet, tipsar Jessica Åkerblom på Siljan Turism.

Orsa Grönklitt är känt som en av Sveriges absolut bästa område bland längdskidåkarna, med tidig snö i omväxlande spår. Totalt finns det åtta mil längdspår, varav nio kilometer är elbelyst. Den snösäkra miljön 500 meter över havet är ett paradis för skidturister.

ledmarkering grövelsjön

Ledmarkering Grövelsjön

Hisnande utför

Skidområdena duggar tätt i Dalarna och det största är Sälenfjällen, bestående av Kläppen, Lindvallen, Högfjället, Tandådalen, Hundfjället och Stöten. Här finns det nedfarter för både vingliga nybörjare och erfarna åkare. Den våghalsige kan ge sig iväg nerför ”väggen” i Hundfjället.

Mer äventyr hittar du sen i Kläppen. Här är skidsystemet uppbyggt kring ett berg med nedfarter i alla väderstreck. Anläggningen ligger inbäddad i skog vilket skyddar mot vind och gör att snön ligger kvar längre i pisterna. Deras Snowpark är vida känd och är ett tillhåll för parkälskare och den svenska eliten i alla discipliner. Det finns även en Juniorpark för de yngsta.

sälen foto ola matsson

Sälen. Foto: Ola Matsson

 

Idre Fjäll är en av Nordens mest snösäkra fjälldestinationer och inför vintersäsongen utökar man bland annat med två skicrossbanor, som öppnar under julveckan. Det blir en blå bana i Ravinen för barnfamiljen och en röd bana i Tallbacken för träningsgrupper och mer erfarna åkare.  På Idre Fjäll hittar du skidåkning i både Dalarnas brantaste backe, Chocken med 46° lutning, och backen med namnet som säger precis vad den är, Dalarnas längsta 2800 meter. Här kan du också njuta av skidåkning på Dalarnas högsta fjäll med skidanläggning, Fjätervålen, på 1002 meter över havet.

Säfsen i Fredriksberg utanför Ludvika är ett populärt resmål bland barnfamiljer. I Filuriland, intill Barnens skidland, håller Filurius och de större barnen till. Romme Alpin utanför Borlänge är den mest besökta skidanläggningen utanför fjällvärlden, berättar Lena.

Vinteräventyr

Vill man inte spänna på sig laggen finns det andra roliga utomhusaktiviteter. Lena tipsar till exempel om långfärdsskridskoåkning på sjön Runn, mellan Falun och Borlänge. Här finns det upp till 50 kilometer plogade skridskobanor som inbjuder till sköna långturer och härliga motionslopp.

– Barnfamiljer väljer de kortare banorna som är tre till fem kilometer långa. Entusiasten skrinnar mellan Ornäs och Falun, 15 kilometer enkel väg, säger Lena.

I början på februari är det också dags för Runn Winter Week, med dagar fyllda av aktiviteter på sjön. Förutom tävlings- och motionslopp kommer det på sjön att finnas roliga kringaktiviteter.

Vintern i Dalarna bjuder även på kurser i snowkite, slädturer med hundspann, ridturer genom snötäckta skogar och snöskovandringar. Vill du träffa självaste Tomten bör du bege dig till Tomteland, vackert inramat i naturen på Gesundaberget strax utanför Mora. Här bland skogar, sjöar och vattenfall ligger Tomtens lilla by och trollens rike, Huldrans och älvornas marker, Skogstomtebyn och många andra mystiska platser som du hittills bara besökt i sagorna. I Tällberg mitt i Dalarna kan du, förutom att beundra den milsvida utsikten över Siljan, fira en traditionsenlig jul med alla de rätta ingredienserna. De flesta boenden erbjuder julpaket med allt ifrån dopp i grytan till dans kring granen och julbad.

 


 

Mitt bästa tips

Sveriges enda Fäbodrelax finns på Smidgården i vackra Fryksås, Orsa. Ett spa i unik fäbodmiljö med spabehandlingar, inomhuspool, vedbastu och relaxrum med milsvid utsikt. Caféservering har öppet under högsäsong sommar och vinter med rustik mat och hembakat. 40 bäddar i mysiga stugor. Skidspår runt hörnet och Grönklitts Skidcenter någon kilometer bort.

Evylina Hanser, Siljan Turism

 

smidgården


 

 

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

1 × 4 =