Sök och tryck på enter

Vinterpärlor i norr

Nordvästra Sverige kan stoltsera med en på många sätt magisk vintervärld. Ta del av den arktiska livsstilen, samisk kultur, vackra världsarv, friska fjäll och suverän skidåkning.

Sveriges största landskap Lappland utgör nästan en fjärdedel av landets yta. Trots det vet många svenskar mer om utbudet i Alperna än vad som finns att se och upptäcka här. Men, inte minst i dessa tider, då vi drastiskt behöver dra ner på våra flygresor och satsa på ett mer hållbart resande, är våra norra landskap ett ypperligt val för vintersemestern.

På naturens villkor

Naturen i Lappland hänför många. Landskapet kallas ibland för Europas sista vildmark och här finns bland annat nationalparkerna Sarek, Abisko, Muddus och Stora Sjöfallet. Sarek är en del av världsarvet Laponia och vårt största högfjällsområde. Höga och branta fjällmassiv, trånga dalgångar och vattendrag utgör landskapet. I parken ligger sex av landets tretton fjäll som är över 2 000 meter höga och cirka 100 glaciärer. Jokkmokks turistbyrå råder dock den som vill utforska nationalparken att ha stor vana vid vildmarksliv. Vädret kan skifta snabbt och det finns inga övernattningsstugor. Det finns inte heller några markerade leder så karta och kompass är ett måste. Hur kan man då få uppleva denna mäktiga fjällvärld om man inte har så stor vildmarksvana? Satsa till exempel på Kungsleden råder turistbyrån, den är markerad och är ett bra alternativ för skidåkning. Det går också att från Jokkmokk medverka i olika arrangerade turer in i den mytomspunna nationalparken där naturen inte anpassat sig efter turisterna.

Ett för många bortglömt topptursområde i Lappland är Stora Sjöfallet, och området är också landets bästa för isklättring med över 400 meter långa turer. Området mellan Saltoloukta och Vakkotavaare präglas av en högalpin miljö som är mycket lättillgänglig.

På jakt efter norrskenet

Nu är vi också mitt uppe i norrskenssäsongen. Ända fram till mars är det möjligt att beundra det spektakulära skådespelet på himlavalvet. Det går till exempel att åka ut med hundspann från Kiruna för att beundra ljusfenomenet. Alaskan Husky hundarna tar dig ut i den mörka natten på jakt efter norrskenet. Man kan också gå på tur med snöskor eller boka in en foto-tur med professionella fotografer.

Allra bäst förutsättningar för norrsken är det i Abisko och Aurora Sky Station. Fjällstationen Aurora har rankats till världens bästa plats att uppleva norrskenet på enligt Lonely Planet. Den ligger på toppen av fjället Nuolja 900 meter över havet. Här finns också en mindre utställning som förklarar hur man observerar och förstår norrskenet. Varje kväll finns det guidade turer in i norrskenets universum. Night Visit börjar med en tur med stolliften upp till Aurora Sky Station. Uppe på stationen finns en stor utomhusterrass och ett utkikstorn, där du kan stå och uppleva norrskenet och stjärnhimlen. Vill du bo i närheten är STF Abisko Turiststation ett bra alternativ då det ligger bara 10 minuters gångväg från linbanan, och erbjuder olika boendeformer.

Vår nordligaste stad

Kiruna är på tapeten just nu på grund av den nya stadskärnan som ska byggas. Gruvbrytningen expanderar och skapar sprickor i marken och hela centrum måste flyttas. Vill du veta mer om detta unika och omdebatterade projekt kan du besöka infocenter i Kiruna Stadshus eller LKAB:s utställning om samhällsomvandlingen i Folkets hus.

I övrigt bjuder vår nordligaste stad på ett härligt möte mellan flera kulturer. I Kiruna finns det åtta samebyar och som besökare i regionen kan du få uppleva och lära dig mer om den samiska kulturen genom de samiska företag och guider som arbetar inom besöksnäringen.

I närheten av Kiruna finns också Jukkasjärvi Kyrka, vars äldsta del, mittendelen, är från 1607. Altartavlan som är skuren i teakträ är gjord av Bror Hjort. Jukkasjärvi ligger 17 km från Kiruna och är också starkt förknippad med ICEHOTEL. Varje vinter skapas ett nytt ishotell på älvstranden i Jukkasjärvi och i år kommer 26 konstnärer från 11 länder tillsammans med ljusteam, byggteam, isproduktion och konstsupport skapa den 28:e upplagan av hotellet, som öppnar den 15 december. Årets konstsviter har teman som rymden, en snigelvärld av snö och is och ett stort Faberge-ägg vid sängkanten i sviten ”Last Faberge Egg”. Icehotel är också rankad som Kirunas bästa restaurang och topp tre i Swedish Lapland i White Guide 2016.

En internationell mötesplats

Under ett besök i Lappland finns det flera möjligheter att lära sig mer om det samiska kulturarvet och inte minst i Jokkmokk. Ajtte, Fjäll & Samemuseeum är specialiserat på fjällvärldens kultur och natur och är huvudmuseum för den samiska kulturen i Sverige. Det finns både basutställningar som ger mycket information om den samiska historian och kulturen, och tillfälliga utställningar. I vinter kan du bland annat se utställningen Bildvävar av Eva Ek Schaeffer och The sami reindeer people of Alaska.

Under några dagar med start den första torsdagen i februari blir Jokkmokks samhälle till en internationell mötesplats, så som den har varit i över 400 år. På Jokkmokks Vintermarknad kan besökarna vandra mellan föreställningar och marknadsstånd. Temat för 2018 års marknad är Arktisk Gastronomi. I Jokkmokk och finns långa traditioner av lokala mathantverk och matkulturer som i hög grad är präglade av de tillgängliga råvarorna, ett hållbarhetstänkande och ett arktiskt inlandsklimat. I Vuollerim, 45 km öster om Jokkmokk kan man njuta av skenet från tusentals islyktor som tänds under marknadsdagarna. I detta sammanhang kallas Vuollerim för de tusen islyktornas by.

Klassisk triangel

Ett kanske mer välkänt landskap för många svenskar är Jämtland, i minst i form av skidparadiset Åre med omnejd. Men för den som vill fly pulsen mitt i Åre och ta sig fram på längden är den Jämtlandstriangeln ett bra tips. Fjällstationerna Storulvån, Sylarna och Blåhammaren utgör kärnan i denna modern klassiker. Storulvåns Fjällstation, därifrån många startar, ligger cirka en timmes bilresa från Åre. Storulvån ligger vid vägs ände mitt i fjällvärlden och runt hörnet väntar tystnaden och de stora vidderna. Många passar på att sova en natt här innan de påbörjar sitt skidäventyr. På restaurang Ulven serveras det mat baserad på lokala råvaror och delikatesser i form av ekologiskt lammkött och getmese. Inspiration hämtas från Trondheim i väster till Höga Kusten i öster. På Sylarnas fjällstation invigs nu också en ny restaurang.

Triangelleden tar skidåkare via fjällstationerna genom fjällbjörksskog och över kalfjäll. Kalfjället bjuder på milsvid utsikt över stora delar av den jämtländska fjällvärlden med både branta, spetsiga fjäll och mjuka, rundare höjder.

– Området kring Storulvån är ett av landets bästa och mest lättillgängliga offpistområden. Vi ser ett ökat intresse för toppturande och vi har redan satt in extra toppturskurser, berättar Lisa Lindblom, platschef på STF Storulvån.

Genuint hantverk

Förutom skidåkning i världsklass bjuder Jämtland på gott om kultur. Inför julen är ett besök på Jamtli Museum i Östersund ett hett tips. Museet har utropat sig till Sveriges julmuseum och bjuder fram tills början på januari på levande julkrubba, julkortstävlingar, miniutställningar om julens historia, julmarknad ute i friluftsmuseet, julvandringar, föredrag på olika julteman, roliga barnaktiviteter, nyårsmottagning med kandelabrar och linnedukar och slutligen en trettonhelg i julbockens tecken. Njut av de historiska miljöerna och någon av utställningarna. I Öga mot Öga kommer man nära och möter människor från en annan tid och får upptäcka och fundera över vad kläder, ansikten och kroppsspråk berättar.

Ett annat fint utflyktsmål för kultur, mat och hantverk är Wikners i Persåsen. I hjärtat av Storsjöbygden ligger den lilla fridfulla byn Persåsen med vacker utsikt mot Storsjön och Hoverberg och Oviksfjällen som skymtar bakom skogen. Här bjuder familjen Wikner på en magisk värld av trä. Besök utställningarna med egentillverkade möbler, verkstan eller ät gott i restaurangen. Hållbarhetstanken och hantverket genomsyrar hela verksamheten.

Regionen här är också full av kulinariska innovatörer. UNESCO har t ex utnämnt Östersund till världens mer kreativa städer inom gastronomi. I Oviksfjällen ligger Hävvi i Glen, en samisk restaurang som fått goda recensioner. I december arrangeras det julbord och den 2 februari firar vårsäsongen igång. Fler lokala delikatesser finns att hitta i byn Häggen där Ovikens Ost tillverkar delikatessostar av ko- och fårmjölk.

Vä foto: Torne älv, foto: Paulina Holmgren/Icehotel

Mitten foto: Wikners i Persåsen, foto: Sandra Lee Pettersson

Hö foto: Art Suite Audience, ICEHOTEL 2017, Design Edith Van De Wetering & Wilfred Stijger. Copyright: ICEHOTEL/Foto Asaf Kliger


7 x skidåkning i Lappland

  1. Riksgränsen Sveriges sista utpost mot Norge får mycket snö vintertid. Det finns pister på olika nivåer, men det är ännu mer känt för sin off pist åkning.
  2. Björkliden Ligger vackert inbäddad bland mäktiga berg och storslagna vyer. En riktig vinteridyll som riktar sig mot de flesta.
  3. Dundret Passar för såväl barnfamiljer som extremåkare. Förutom skidåkning kan du också prova på isfiske och parasailing.
  4. Arvidsjaur Här finns ett stort nät av skidspår. Sex mil bort, i Jäckvik, finns Sveriges längsta släplift och en backe som lämpar sig väl för fjällälskare och barnfamiljer.
  5. Hemavan/Tärnaby Norra Sveriges Sveriges största skidort.  Kungsleden mellan Abisko och Hemavan är en av världens bästa skid- och vandringsleder.
  6. Kittelfjäll En liten med omtalad skidort, känd för unik skidåkning, bl a offpist, fin lätt snö, skön stämning.
  7. Borgafjäll En för många oupptäckt pärla i södra Lappland. Naturskönt och oexploaterat.

Historisk skidort i Jämtland

Redan 1910 invigdes Åre Bergbana, vilket blev Åres första transport till fjällen. Under de nästkommande årtiondena fortsätter man att lägga grunden till Åre som Skandinaviens alpina huvudstad. Idag ligger Åre på runt en miljon skiddagar per år och här finns några av Sveriges bästa skidbackar. Åre kan delas in i skidområden såsom Bydalen, Duved, Edsåsdalen, Huså, Storlien, Trillevallen, Åre och Årebjörnen/Björnänge. Tåget stannar mitt i byn och inom en dryg timmes resa finns två internationella flygplatser.

Läs mer om Åre och dess historia här: upptack-sverige.se/are-en-jamtlandsk-juvel/

 

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

4 × ett =