Sök och tryck på enter

Vintern – en ypperlig tid för camping

Intresset för camping växer stadigt och att campa på vintern är inte längre ett främmande koncept. Med vinterbonade husvagnar och husbilar har man ett mycket bekvämt och mobilt litet vinterhus.

De flesta som vintercampar ställer upp sina vagnar redan innan vintersäsongen sätter igång, men det finns också dem som drar iväg mitt i kalla vintern för en vecka eller två.

-Det har blivit populärt att campa bredvid de stora skidanläggningar, som Tandådalen till exempel, där Caravan club tillhandahåller upp till 770 platser. I och med att många vagnar och husbilar har vattenburen golvvärme, goda värmesystem med gasol som kickar in vid behov, är det lätt att bekvämt campa även på vintern, säger Peter Careborn, VD på Kabe husvagnar.

Titta till den då och då

Vintercamping har ökat markant de senaste åren och då många campingar har värmestuga, utrymmen att hänga fuktiga kläder, dusch och toalett så är det enkelt och bekvämt även på vintern.

– Det som är viktigt att tänka på just när det kommer till vintercamping är när vagnarna står tomma, då är det viktigt att försäkra sig om att allt vatten är tömt och att man gärna har någon som tittar till vagnen då och då, tipsar Peter Careborn.

Några decimeter snö på taket gör inte så mycket, menar han. Men blir det upp till en meter och om det sen blir töväder, då blir det alldeles för tungt och kan skada vagnen.

Efterfrågan ökar

Många som ställer upp sina husvagnar för säsongen väljer en plats nära släktingar och vänner, eller efter utbudet av olika vinteraktiviteter. Fler och fler campingar med eftertraktat utbud av vinteraktiviteter som utförsåkning, längdskidåkning, fiske, snöskoter och spektakulär natur, håller vinteröppet då efterfrågan ökar.

-Mora är en av de campingar som verkligen ökar på vintern. I år slår de nytt rekord i antalet vintersäsongsgäster. På Moraparken har de också många längdskidåkare, och upploppet av Vasaloppet går rakt igenom campingen, berättar Peter Wallin på SCR, Svensk camping. Andra campingar som håller öppet på vintern är Tandådalen och Bjursås, som ligger ganska nära Stockholm. Idre satsar nu också rejält på camping, precis som Tänneskröket och Vålådalen.

– På Åkersjöns camping kan man fiska, åka längd och utför och hyra snöskoter, det är ett uppskattat resmål hos vintercampare. Sen är det ju den jättepopulära marknaden i Jokkmokk, den 31 januari, dit det kommer folk från hela Europa. Nästa år blir det deras 413:onde marknad, berättar Peter Wallin.

Magiska vinterlandskap

En annan camping som verkligen är spektakulär är Stora Sjöfallet. Här spelade Volvo bland annat in den omtalade reklamen med Zlatan. I närheten hittar man också Laponia, säger Peter Wallin.

– Laponia är ett av våra världsarv och här finns nybyggt besökscentrum, café och utställning i en minst sagt spännande arkitektonisk byggnad. Väl värt ett besök.

På Kallsedet kan man vintercampa i stil och uppleva riktigt häftiga vinteräventyr som att köra med hundspann, gå med snöskor, isfiska, åka skidor längd, köra snöskoter eller varför inte mata och klappa renar? Här finns det också goda chanser att uppleva fenomenet Norrsken.

Smålandsfjällen

En annan häftig vinteranläggning är Isaberg mountain resort. För vintercamparen som är sugen på ett riktigt äventyr med imponerande bra utförsåkning och självklart längdåkning när vädret tillåter, behöver inte bege sig inte upp mot våra norra regioner, utan 6 mil utanför till Jönköping, även kallat Smålandsfjällen. Är man ovan vintercampare är detta ypperligt att börja med då campingen ligger precis vid foten av berget.

Mycket att välja på alltså när du ger dig ut på vägarna med boendet där bak. Tänk bara på att vissa anläggningar inte öppnar förrän i januari när ljuset är på väg tillbaka.

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 × två =