Sök och tryck på enter

Vinterlandet Dalarna

En vintersemester i Dalarna tar dig med på en resa genom vackra landskap, natursköna vyer, rika kulturupplevelser och magiska midvinternätter.

Norra Dalarna

Sveriges sydligaste fjällvärld börjar i Idre-Älvdalen. Förutom skidåkning, både utför och på längden, finns här en mängd aktiviteter att roa sig med på vintern. Gå på tur, färdas med hundspann eller upptäck den storslagna naturen. Idre fjäll i norra Dalarna har många trogna besökare och lockar särskilt många barnfamiljer. För den som inte vill åka utför finns det gott om vackra turer för längdskidåkning. Fjällen sträcker ut sig på både höjden och bredden och man kommer nära naturen. En vacker tur är t ex den över Städjan och bort mot Nipfjället. Det finns också fina spår såsom det 15 km långa natursnöspåret som går till Burusjön via en vacker fjällskog, magiska myrlandskap och fäbodar.

I Särna ligger porten till fjällriket i norra Dalarna. Här finns vidsträckta naturområden, vackra vyer och orörd natur. En bit från Särna hittar du nationalparken Fulufjället. Vintertid kan du följa med på snöskoterturer till Njupeskärs vattenfall eller testa på pimpellyckan uppe på Fulufjället. Den lilla byn Särna bjuder på en magnifik utsikt över Nipfjället-Städjan och blickar man österut reser sig mäktiga Vedungsfjället.

Älvdalen bjuder in till stora skogar och den stora älven som förbinder Grövelsjön och Älvdalen. Här finns gott om aktiviteter för hela familjen och fartfyllda upplevelser som snowracer och längdskidåkning efter polarhundar. Vid Älvdalens skidstation finns spår för såväl nybörjare som elit. Här finns belysning på upp till 5,6 km och även längre spår på upp till 18 km i varierad terräng. I Evertsberg passerar det klassiska Vasaloppspåret och härifrån finns även flera andra kortare och längre slingor. Det finns även möjlighet att både längdträna och vandra med hundar längs Vasaleden.

Ett populärt resmål för längdskidåkare är Grövelsjön, beläget i det nordligaste hörnet av Dalarna. Här kan man uppleva lugnet och den storslagna naturen i en stor och mäktig fjällvärld. Sedan 1930-talet har det varit ett välbesökt resmål för den som vill andas frisk fjälluft och hitta stillheten. Grövelsjöområdet omfattar vildmark på båda sidorna om gränsen mellan Sverige och Norge. Till stor del utgörs området av Långfjällets naturreservat, här finns också den praktfulla nationalparken Töfsingdalen. Grövelsjön är Sverige sydligaste fjällvärld och inlandsklimatet gör att det är skidföre från november till slutet av april. Åker man hit under vårveckorna bjuds man på en hel del sol och det är inte så kallt, däremot är det desto fler turister. Det finns flera naturreservat och nationalparker i området.

Utbudet på vackra spår och turer är stort, totalt finns det 10 mil preparerade spår både ut på fjället och runt i närområdet. På turerna kan man till exempel besöka fäboden Valdalsbygget intill den norska gränsen och därefter fortsätta upp på Dyllen där du belönas med en utsikt över fjällen och Grövelsjön. Uppe på Jakobshöjden kan du spana ut över Salsfjellet i Norge. I området finns även möjlighet till utförsåkning med åtta pister och fyra liftar. Samtliga backar erbjuder fin utförsåkning i härlig natursnö och gott om utrymme utan trängsel. För den som gärna tar en paus från skidåkningen finns det goda möjligheter till exempelvis vinterfiske i öring- och rödingvatten.

Samisk stolthet

Den samiska kulturen sträcker sig tusentals år tillbaka och lever vidare bland annat i norra Dalarna. Idre Sameby är en av landets mindre samebyar. Dess historiska rötter är djupt förankrade i Dalarnas jord och går tillbaka till de människor som först bosatte sig i området. Här kan du som besökare ta del av det samiska kulturarvet och åka på renrajd, grilla renkorv i lavvu och lyssna på samiska berättelser. Befinner du dig vid Grövelsjön kan du åka med på olika guidade turer. Följ med till en tältkåta och sitt på renfällar kring aernien, eldstaden, och lyssna på berättelser från en renskötares vardag och från det samiska året. För samerna har klimatet och årstiderna en stor betydelse och är enligt tradition indelad i åtta årstider som utgår från renens livscykel och vandringar. De fyra årstiderna räcker helt enkelt inte till för att beskriva naturens skiftningar. Från juletid till slutet av februari t ex infaller Dálvve, vinter, och under början av mars till slutet av april är det Gidádálvve, vårvinter.

Siljansbygden

Fyra kommuner – Leksand, Mora, Orsa och Rättvik – ligger kring Siljan och Orsasjön. Tillsammans bildar de det som kallas Siljansbygden, en plats där det traditionella möter det moderna i form av levande fäbodar, temaparker och folkkära evenemang. Vintertid förvandlas Siljansbygden till ett riktigt vinterparadis. Här finns familjevänliga skidanläggningar, plogade skridskobanor, milslånga skidspår, häst- och slädturer och vackra vandringsleder. Åka långfärdsskridskor är en av alla härliga vinteraktiviteter man kan prova på i Siljansbygden. Att åka på spegelblank is på Siljan eller Orsasjön är en upplevelse som passar för både stora och små. Det anordnas även guidade turer under säsongen och det finns också milslånga preparerade skridskospår på Orsasjön och på Saxviken i Mora.

När det gäller skidåkning bjuder Orsa Grönklitt, Gopshus Slalombacke, Rättviksbacken, Granberget Leksand och Gesundaberget alla på fin utförsåkning. Orsa Grönklitt är Siljansbygdens största skidanläggning vintertid. I Orsa finnmark ligger också det vidsträckta naturreservatet Koppången. Detta är Dalarnas största myrkomplex och en plats för vandring och längdskidåkning. I Orsa Björnpark finns världens största isbjörnsanläggning att beskåda och här kan du även se tigrar, björn, varg, leoparder och många fler djur. Vid Leksand Strand finns längdspår av varierande karaktär och inte långt bort utförsåkning. Rättviksbacken är en riktig alpin klassiker strax ovanför Rättviks centrum med ett naturskönt läge och härlig utsikt över Siljan. Förutom tre liftar, fem pister, två extra ”slingor”, pulkabacke och ”Snowpark” finns här fina längdskidspår, skoterled och snöskoled. På vintern går Siljan Snowshoe Race av stapeln, en tävling på snöskor i januari som fått internationell status.

Malung-Sälen

I Malung-Sälen finns en spännande fjällvärld med vacker natur, härliga vinterupplevelser och olika evenemang. Utförsåkning, hundspann, snöskotersafari och Vasaloppet är några av de händelser och aktiviteter som äger rum här. Befinner du dig i Limedsforsen kan du göra ett minnesvärt stopp på nyöppnade Sixten Jernberg-museum.

– Det är ett helt nybyggt museum med en fantastisk historia kring Sixten Jernberg och hans skidkarriär, säger Linnéa Johansson, Malung-Sälens kommun.

Malung-Sälen är även välkänt för sin mångåriga skinnkultur. Än i dag finns ett flertal skinnbutiker och skinnföretag med en lång historia bakom sig.

– P-G Elfström, i Gärdås är den enda levande och verksamma internationella skinnindustrin som har hela ledet från design, produktion och försäljning, säger Linnéa Johansson.

Södra Dalarna

Södra Dalarna är ett paradis av sjöar, älvar, berg, skogar och dalar. Vintertid förvandlas det till ett förlovat land för skridskoåkare. Sjön Runn mellan Falun och Borlänge bjuder på ca 50 km välplogade skridskobanor. I Sörskog eller Gyllbergen kan du njuta av riktig vildmarkskänsla. Kombinera längdskidåkning och natur med ett stycke fäbodshistoria. I Säter lockar Knutsbo fäbodar med 20-, 30- och 40-kilometers skidspår bland fäbodar och skogstorp. Du hittar även högklassiga alpina anläggningar i denna region. I den södra delen av Dalarna finns totalt åtta skidanläggningar med skidåkning för hela familjen, t ex Romme Alpin, Bjursås SkiCenter och Säfsen Resort som tillhör de större och mer välkända.

Falu Gruva var en gång i tiden världens största koppargruva och i dag är gruvan en del av Världsarvet Falun. Här kan man utforska den 1300 år långa historien med guidade besök i underjorden. Juletid hålls också en julmarknad i anslutning till gruvan som får en säregen charm och gammaldags känsla i detta gamla industrilandskap. Här finns försäljning av julprodukter, granar, varm glögg och delikatesser. Ett annat mysigt utflyktsmål är byn Dala-Floda i Gagnef.

– Det är ett stycke klassisk dalamiljö som är väldigt speciell och är otroligt vackert. Här ligger också ett mysigt och välbesökt värdshus med kravmärkt julbord. På Flosjön, intill värdshuset, finns plogad isbana och skidspår på vintern, berättar Helena Kvarnström, Visit Södra Dalarna.

 

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 + elva =