Sök och tryck på enter

Vinter i Dalarna

Dalarna har något för alla, året runt, och inte minst vintertid med ett rikt utbud av kultur, natur, friluftsliv och olika evenemang.

– Många som söker sig hit uppskattar att det är familjevänligt och närheten till ett stort utbud. Här kan man snabbt ta sig ut i naturen och prova på en mångfald av aktiviteter på nära håll. Du kan prova på alltifrån längdskidåkning, utförsåkning, skoter till häst och släde, säger Jonna Fischer Matz på Siljan Turism.

I Dalarna hittar du alpin skidåkning i världsklass och det finns flera stora, fina skidområden att välja mellan. Till de största och mest populära hör t ex Idre Fjäll, Sälenfjällen, Orsa Grönklitt, Kläppen och Romme Alpin.

För den som inte vill åka utför finns det gott om vackra turer för skidåkning på längden. Ett populärt resmål för längdskidåkare är Grövelsjön, beläget i det nordligaste hörnet av Dalarna. Här kan man uppleva lugnet och den storslagna naturen i en stor och mäktig fjällvärld. I norra Dalarna finns också det 15 km långa natursnöspåret till Burusjön via magiska myrlandskap, fjällskogar och fäbodar. Eller södra delen av Dalarna som har längdskidspår för såväl elitåkare till lättare slingor. Njut av vildmarkskänslan i Gyllbergen eller Sörskog eller testa skidspåren i Bergebo.

Förutom skidåkning är det även många skridskoåkare som kommer hit för att åka långfärdsskridskor på någon av landskapets insjöar. Att åka på en spegelblank is på till exempel Siljan eller Orsasjön är en upplevelse som passar både stora och små. Tänk dock på att kontakta turistbyrån på respektive ort för att få aktuellt isläge innan du ger dig ut på isen.

Mer skridskor blir det när Runn Winter Week går av stapeln i februari. Det årliga evenemanget på sjön Runn i Falun och Borlänge bjuder på skridskolopp och roliga aktiviteter för hela familjen.

Gillar du att vara ute i naturen finns också fina vandringsleder som även kan utforskas vintertid. Det finns såväl centrumnära leder som spår ute i skogen. Ta gärna kontakt med den lokala turistbyrån för tips och råd.
Ett annat härligt sätt att uppleva det vackra vinterlandskapet är att ge sig ut på en ridtur. Ett flertal aktörer anordnar både en- och flerdagarsturer. För den som vill ta del av mer djurliv är Orsa Rovdjurspark ett tips. Här finns världens största isbjörnsanläggning att beskåda och här kan du även se tigrar, björn, varg, leoparder och många fler djur. Parken är populär bland barnfamiljer liksom sagolandet Tomteland utanför Mora. Här kan man besöka Tomtens vackra hem med glittrande sjöar och sagolika skogar och träffa Nissarna, Trollen, renarna, Häxan och många andra.

Kulturrik vinter

På vintern får även kulturen stor plats i Dalarna med konserter och utställningar.  Ett tips är populära Zornmuseet där du kan se Anders Zorns egna verk och annan konst. Under vintern ges också utställningen En målad historia som skildrar svenskt historiemåleri under 1800-talet. I Falun kan du besöka Carl Larsson-gården och njuta av den inspirerande konstnärsmiljön. För den kulturintresserade är Vinterfest i februari ett måste. Kammarmusikfestivalen i Mora, Orsa och Älvdalen med musiker från hela världen bjuder på konserter i spektakulära miljöer. Därtill anordnas flera jul- och nyårskonserter, t ex med symfoniorkestern Dalasinfoniettan som bland annat ger julkonsert av Händels Messias.

Är du i Dalarna från slutet av november fram till jul kan du även passa på att besöka någon av de många julmarknaderna som i Grövelsjön, Idre, Särna, Leksand, Falu Gruva och Rättvik. Här kan du njuta av konserter, julottor och fynda vacker hemslöjd.

Det lokala hantverket är definitivt något du bör passa på att utforska.

– I hela Dalarna finns det ett stort ut-bud av konsthantverk och hemslöjd och på en del ställen öppnar ateljéerna upp så att besökare kan uppleva produktionen på plats. Många designers har också egna butiker som är värda ett besök, berättar Jonna Fischer Matz.

Gott om idrottsevenemang

När det kommer till idrottsevenemang är det framförallt skidåkning som står i centrum.

– Vasaloppet är ett evenemang man inte får missa om man är i Dalarna liksom skid-VM i Falun. Det händer mycket i hela bygden med en rad aktiviteter, säger Jonna Fischer Matz.

För fjärde gången arrangeras skid-VM i Falun. Den 18 februari – 1 mars 2015 kommer världseliten inom längdskidor, backhoppning och nordisk kombination att finnas på plats för att tävla under skid-VM. Det arrangeras också en hel del aktiviteter runt om i hela Dalarna under mästerskapsveckorna. Vasaloppet är så klart höjdpunkten under loppets vintervecka men det händer även annat, t ex Kortvasan den 27 februari, en tävling från Oxberg till Mora där hela familjer kan skida tillsammans de dryga 30 km.

Polardistans är ett annat trevligt evenemang, en långdistanstävling för polarhundar som går på markerade leder i fjällterräng, myr och skogsmark i området Särna och Lillhärdal. Befinner du dig i Fjätervålen 22-25 januari och gillar telemark är Telemarkslägret ett hett tips. Världens största telemarksfest bjuder in alla kategorier av åkare, från oövade till ovanligt övade. I slutet av januari går också

Siljan Snowshoe Race av stapeln, en snöskotävling i Rättvik som är öppen för stora som små.

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

9 − 3 =