Sök och tryck på enter

Välkommen till fjällvärlden

Allt fler upptäcker tjusningen med fjällvandring och naturupplevelser i norr, och att koppla ner, stanna upp och njuta.

För den som besöker vår svenska fjällvärld för första gången rekommenderar Anna Willén, marknads- och sportansvarig på STF (Svenska Turistföreningen) Fjäll, att ha basen på en anläggning och sen göra dagsturer.

– Man sover gott, äter gott och får en fin start. Speciellt med barn så kan det bli lite för hard core med en långvandring. Har man mindre barn är det också bra att ta med fotbollen och leka över fjället. Som förälder behöver man skapa en tidsficka och målet kanske inte är att komma fram utan att man har det bra på vägen. Att vara tillsammans med familjen är fantastiskt och vandringen blir mer som ett tillstånd än en aktivitet. När vi är på fjället börjar vi prata med varandra, sänker tempot och stressen i kroppen börjar försvinna. Det händer något i hjärtat, samtalen djupnar och man har tid att tänka färdigt, säger hon.

Mitt i naturen

Anna nämner bland annat Abisko Fjällstation som ett bra val för boende. Genom att gå på dagsturer härifrån lär man sig och får känna på när det blåser hårt. Man kan också följa med på en guidad tur eller gå en kurs, då har man mycket kunskap i bagaget till nästa tur.

– Sen är det bara att vandra mellan stationer och stugor som ligger som på ett pärlband. Fjällstationerna har fullservice men fjällstugorna är utan el, man hämtar vatten ute, lagar mat på gasol och myser med stearinljus. Det finns stugvärdar där och i fjällstugorna blir man omfamnad av fjället och ljuset som märks dygnet runt. STF har till exempel 44 stycken stugor i väglöst land från Dalarna i söder till nordligaste Norrland, och det är ett fantastiskt sätt att uppleva fjället på. Man bor verkligen i mitt i naturen, säger hon. Hon tipsar också om att det anordnas familjeveckor för barnfamiljer i Grövelsjön, Storulvån och Saltoluckta.

Cajsa Rännar, chefredaktör för Friluftsfrämjandets medlemsmagasin Friluftsliv, har stor erfarenhet av att semestra i fjällen på sommaren.

– Det coola med naturen är att stor och liten fascineras av samma saker. Och har man barn, kan man köra upp på fjällparkeringar och få fjällkänslan på en gång. Till Storulvån i Jämtland kan man till exempel köra bilen ända fram, och sedan bo i tält eller på anläggningen på fjällstationen. Man är i fjällmiljö på en gång och kan göra spännande dagsutflykter, berättar hon.

Anna Willen, Lasse i fjällen och Cajsa Rännar
Anna Willén. Foto: Gösta Fries. Lasse i fjällen. Foto: Cajsa Rännar Cajsa Rännar. Foto: Daniel Ohlsson

Koppla ner

Om man planerar att bo inomhus under fjällsemestern behöver man mindre utrustning med sig, fortsätter Cajsa. Man behöver något som skyddar mot regn och vind, och skalkläder för både barn och vuxna är bra.

– Tänk också på att gå in både skor och ryggsäck, det är inget kul att få skavsår. En annan sak som är bra att tänka på är att det inte finns så bra mobiltäckning och inte heller någonstans att ladda mobilbatteriet, men min erfarenhet är att det är föräldrarna som har svårare att koppla ner, konstaterar Cajsa roat.

Och just bristen på uppkoppling gör att det är extra viktigt att man kan läsa karta och gärna också kompass.

Thailändsk paviljong och dött fall

Robert Falk, Turismstrateg på Ragunda Kommun i Jämtland, berättar att hos dem är det många turister som satsar på fiske och skogsvandringar under högsäsongen på sommaren.

– Sen har vi två väldigt intressanta besöksmål i Thailändska paviljongen och Döda fallet. Den dåvarande Thailändske kungen Chulalongkorn kom att besöka Utanede år 1897 då han var intresserad av sågverk och timmer. Och i slutet av 1980-talet beslutade en grupp thailändare att bygga en minnesbyggnad till en av Thailands mest populära kungar genom tiderna, just här i Utanede. Denna spännande plats stod färdig 1999 och man måste besöka det för att verkligen förstå vidden av detta monument, berättar Robert.

Vid Döda fallet inträffade Sveriges största naturkatastrof år 1796. Timmer som flottades fastnade i Storforsen och Magnus Huss, även kallad “Vild-Hussen” anlitades för att lösa problemet. Han anlade en fåra, men visste inte att de grävt i en ås utan stabilitet. Den var färdig ungefär samtidigt med vårfloden och katastrofen var ett faktum. På fyra timmar var Ragsjundasjön försvunnen och rann som en tsunami mot Sundsvall och Timrå. Allt i dess väg försvann och älven hade plötsligt tagit ny sträckning, forna forsen tystnade och det blev ett vattenfall utan vatten.

– Idag kan man gå på spångar och se hur det ser ut, här finns serveringen under sommartid och en unik vridläktare, så publiken som sitter på läktaren kan snurra 360 grader. I år spelas även teaterföreställningen Dunderklumpen här, berättar Robert.

 

Foto Jämtlandstriangeln Storulvån: Gösta Fries STF


7 tips för turen

 

1. Komplicera inte. Det går att njuta av fjället på många sätt, och det finns inget rätt eller fel. Det är din upplevelse som räknas.

 

2. Våga ta med barnen. Fjället är perfekt för lek, ta med några olika lekar eller spel. För barnen är vildmarken i fjällen ett stort äventyr de kommer att minnas länge.

 

3. Stanna upp. Glöm inte att stanna, andas och njuta av upplevelsen. Slå dig ner i mossan och läs en bra bok.

 

4. Gå in kängorna. Slipp skavsår genom att innan resan gå rejäla promenader i skogen med dian nya skor.

 

5. Ställ in ryggsäcken. Lägg i något tungt och prova att gå med den. Då slipper du justera den och har vant kroppen.

 

6. Lär känna tältet. Lär dig hur du sätter upp det så du vet precis hur det fungerar om det sedan blåser eller regnar.

 

7. Köp en karta. Lita inte helt på mobilen, då både batteri och täckning kan svika dig på fjället.

 

Källa: Friluftsfrämjandet

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

nio + 15 =