Sök och tryck på enter

Upplev Sverige från sin bästa sida

Erica Johansson är en inbiten campare och lite av ett campingproffs – inte minst efter ett antal avsnitt som programledare för populära Gone Camping.

Sommaren är härg och genom att campa kan du upptäcka vårt fantastiska land, komma närmare naturen och träffa vänner för livet. Före detta friidrottsstjärnan Erica Johansson, aktuell som programledare för Gone Camping på webben och TV 8, delar med sig av sina tankar kring campinglivet och ger oss sina bästa tips.

– På campingplatser finns det en slags kod, och den handlar inte om att ni sköter ert och jag mitt. Istället blir det en slags samhörighet, man hjälper varandra. Så det är nog bra att vara lagd åt det sociala hållet, säger hon.

Men det är ju det som är spännande med camping, man kan låna ut ett trädgårdsbord och så plötsligt är man inbjuden på en kaffe eller en grogg, fortsätter Erica och skrattar.

Nya kompisar

Redan som barn var campingen ett viktigt inslag i Ericas familjs semesterfirande.

– Jag är uppvuxen i en familj som inte åkte utomlands, vi hade inte råd helt enkelt. Ett år lånade vi en husvagn och åkte till Öland och Ostkusten, och ett annat år tältade vi i Björkäng utanför Varberg. Jag tyckte att det var jätteroligt och jag träffade massor med kompisar, berättar hon.

När hon var iväg förra sommaren hade hon sin dotter Wilda med sig, och hon hittade också snabbt nya kompisar.

Husvagn eller husbil

När det kommer till val av fordon, tycker Erica att det beror på vilken typ av semester man tänkt sig.

– Vet jag att jag ska till ett ställe där det finns mycket saker att göra så föredrar jag husbil. Men är aktiviteterna en bit ifrån campingplatsen så är det bättre med husvagn. På Gotland till exempel tycker jag att det funkar bättre med husvagn, då blir det lätt att åka runt till olika ställen och göra dagsutflykter. Men ska man vara en vecka i Varberg, Falkenberg, Smögen eller om man vill cruisa längs västkusten och övernatta lite här och där så känns det bra med husbil, säger hon.

Fokusera på familjefriden

Ett av Ericas bästa campingtips handlar om att behålla familjefriden, som att tänka igenom hur man ska sova och att se till att det finns saker att göra för alla.

– Ibland kan det vara smart att boka en stuga på campingplatsen. Då kan barnen sova i stugan eller tvärtom. Det är också bra att i förväg ta reda på vad som finns att göra i närområdet. Camping är jättebra, men inte när det regnar! Då blir ju allt tråkigt. Om man kan är det bra att planera dag för dag. Ser man till exempel att det är fint väder på Östkusten så kan man ju dra dit, säger Erica.

Hon tipsar också om att dubbelkolla att man verkligen har bokat in sig på campingplatsen.

– Det har hänt att vi inte har fått plats. Och sortera packningen! Lägg inte allt i en och samma väska. Det är lätt att man lassar in grejerna där bak och sen börjar letandet; var är regnjackorna, leksakerna och baddräkterna? Det kan bli väldigt rörigt och du har grejer överallt.

Gotland är en favorit

Under sina tv-program har Erica hunnit besöka en hel del olika ställen runt om i Sverige och några platser har blivit riktiga favoriter.

– Gotland är definitivt ett guldkorn! Fårö är helt magiskt, som att vara vid Medelhavet, med uteserveringar och kilometerlång strand. Det finns så mycket att se där också, de har värnat om det gamla och den vackra miljön, med till exempel raukarna. Andra fina platser är Smögen, Kungshamn, Lysekil, Varberg och Falkenberg, tipsar Erica.

På bilden: Erica Johansson. Foto: Gone Camping

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

1 × 5 =