Sök och tryck på enter

Trädgårdstider

Gör det bästa av din hemester, packa en picknickkorg och bege dig till någon av våra gröna kulturskatter i sommar.

Grönska gör gott för själen och särkilt i dessa oroliga och svåra tider kan en park eller en trädgård skänka stor tröst för många. Oavsett om du besöker parken runt knuten från där du bor eller reser lite längre har vårt avlånga land fullt av grönskade skatter att upptäcka.

Flera av Sveriges främsta parker har i år även gått samman i nätverket Swedish Gardens, med en ny gemensam plattform som ska underlätta för dig som besökare att lära dig mer och hitta rätt.

”Det finns parker att upptäcka från Fjällträdgården i Jokkmokk till Katrinetorp i Skåne. Var och en av dem har sitt unika sätt att kombinera växtlighet med kulturhistoria,” skriver det nybildade nätverket.

Många av våra parker kan dessutom kännas som en utlandsresa, med exotiska inslag och växtlighet man inte förväntar sig i Sverige. På Norrvikens trädgårdar utanför Båstad kan man till exempel vandra i Japandalen, som anlades för över hundra år sedan. Många parker satsar även på att behålla den biologiska mångfalden. På Fredriksdals museet och trädgårdar i Helsingborg har man till exempel tagit tillvara på alltifrån små åkerogräs till linderödsgrisar, blommehöns och gamla svenska kultursorter av äppelträd.

Fem fina trädgårds/park-tips:

Botaniska trädgården Foto Jonathan Hamnes
Botaniska trädgården i Göteborg. Foto Jonathan Hamnes

 

Skellefteå Park Designed by Ulf Nordfjell
Skellefteå Park, Sweden – Designed by Ulf Nordfjell (30th July 2016)

 

Tjolöholms slott
Tjolöholms slott

 

Norrvikens trädgårdar
Norrvikens trädgårdar

 

Drottningsholm Foto Raphael Stecksén
Drottningsholms trädgård. Foto: Raphael Stecksén

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

två × två =