Downton – I nöd och lust

Tjolöholms Slotts succéutställning ”Dräkter från Downton” följs 2018 upp av ett nytt urval eleganta originalkläder från Downton Abbey, kompletterat med brudklänningar inspirerade från TV-serien. I utställningen ”Downton – I nöd och lust” ges nya perspektiv på kulturhistorien runt kärlek, bröllop och äktenskap för herrskap och tjänstefolk i början av 1900-talet.

Kärleken drabbade både herrskap och tjänstefolk, men vem gifte man sig med, varför och hur? En viktig uppgift för dåtidens socitetsfamiljer var att ordna lämpliga partier åt sina barn och rollerna inom äktenskapet präglades av tydliga förväntningar. Giftermål var en familjeangelägenhet som angick långt fler än de unga tu, såväl på Downton Abbey som på Tjolöholms Slott. För både herrskap och tjänstefolk var en stabil ekonomi förutsättningen för att knyta hymnens band. Synen på kärlek, äktenskap och relationer har ändrats på hundra år medan intresset för brudklänningar och bröllopstraditioner är lika starkt nu som då.

Utställningen visas på Tjolöholms Slott 3 februari-30 december 2018.

Be first to comment

sjutton + 12 =