Sök och tryck på enter

Om The Glass Factory

Norderh

The Glass Factory – där tradition möter innovation!

Under 60- och 70-talen sjöd det av liv och kreativitet i Boda. Det var här man startade Boda Smide, Boda Trä och Boda Nova. Men framför allt förädlades glasmassan i nya unika former med hjälp av legender såsom Erik Höglund, Signe Persson-Melin, Monica Backström, Rolf Sinnemark och Kjell Engman. År 2009 köpte Emmaboda kommun de omfattande glassamlingarna från Boda glasbruk, Kosta glasbruk samt Åfors glasbruk. På samma plats, där så mycket kreativitet frodats, finns The Glass Factory – ett av Nordens största glasmuseer. The Glass Factory är ett upplevelsebaserat, interaktivt glasmuseum med en kvalitetssäkrad verksamhet, beläget mitt i Glasriket. Museet fungerar som kunskapscentrum och kreativ mötesplats för konstnärer, designers och besökare.

The Glass Factory har Sveriges mest omfattande konstglassamling som består av cirka 50.000 föremål från olika glasbruk av ett 50-tal konstnärer som har arbetat i materialet glas, från 1700-talet fram till idag. Därmed är The Glass Factory Sveriges enda renodlade glasmuseum. Museets verksamhet inkluderar tillfälliga utställningar, hotspots, basutställningar, pedagogisk verksamhet för barn och ungdomar samt en omfattande programverksamhet med föreläsningar, happenings, glasshower, teaterföreställningar och workshops.

Det heta pulserande hjärtat i museets verksamhet är glashyttan. Hyttan har dels en basproduktion med hög konstnärlig kvalitet, dels en experimentell grund med glasshower, happenings och demonstrationer, där samtida nationella och internationella konstnärer och designers bjuds in för att experimentera med materialet glas och hitta nya uttryck. Besökarna har möjlighet att pröva på och undersöka hur det känns att arbeta med glas och utveckla sin kreativa förmåga.

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

18 + 1 =