Sök och tryck på enter

Ta med huset på semestern

Att campa med husbil har blivit ett populärt sätt att upptäcka Sverige på. Det ger en otrolig frihetskänsla och man har med sig allt man behöver där bak.

De senaste åren har det skett en kraftig ökning på antalet husbilar. Utbudet ökar också och idag finns det hundratals olika modeller och varianter att välja på.

– Husbilen är för Sverige en relativt ny företeelse. Den började rulla hit någon gång i mitten av 1980-talet och idag har både utbudet och efterfrågan ökat. En av anledningarna är att den stora 40-talistkullen blivit äldre och börjar gå i pension. En del kanske säljer sin sommarstuga eller fritidsbåt och letar efter något annat semesteralternativ, berättar Lars Erik Paulsson på Husvagnsbranschens Riksförbund (HRF).

Testa på

Många väljer husbilen för att få ett lite smidigare och bekvämare alternativ än husvagn, tält eller stuga. Blir man trött eller hungrig är det bara att stanna till och slå läger, på ett ställe med havsutsikt eller nära storstan.

– Att hyra husbil är ett enkelt och bekvämt sätt att campa på och ger en frihetskänsla. Många jämför det lite med att åka båt, fast på land, säger Lars Isacson, VD i Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation (SCR).

De flesta börjar med att låna eller hyra en begagnad husbil. Det kan vara smart att surfa runt på nätet, kolla med branschorganisationer och jämföra priser innan man bestämmer sig. Det kan också vara värt att ta en övningsnatt för att bekanta sig med bilen och upptäcka saker som kan vara bra att ha med sig. Tänk också på att husbilen drar mycket bränsle och att det kan tillkomma kostnader för gasol och liknande, samt vad som händer om något går sönder.

– Det är ett större fordon man ger sig ut i trafiken med så ta det lugnt. Planera inte för mycket och ta dagen som den kommer, tipsar Lars Erik Paulsson.

Nära till allt

Lättillgängligheten är något av det bästa med camping, i alla dess former.

– Det är ett enkelt sätt att upptäcka Sverige på och idag finns det ett stort utbud på aktiviteter och upplevelser på eller nära campingplatserna, säger Martin Juhos, kommunikatör på SCR.
Många campingplatser erbjuder till exempel pool, barnpassning och vattenland, och utbudet växer för varje år. Det finns allt från enkla naturnära campingplatser till resortliknande anläggningar.

Quick Stop

Flera campingplatser erbjuder Quick Stop nattetid klockan 21.00-09.00 för den som bara vill sova tryggt, fylla på vatten och tömma latrinen. På www.camping.se hittar du alla campingplatser med Quick Stop.

Mer information: www.camping.se, www.husvagn.com

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

18 − 12 =