Sök och tryck på enter

Stockholms gömda pärlor

Stadshuset, Globen och Gröna Lund i all ära, men Sommarstockholm bjuder på så mycket mer. När du avhandlat de mest kända sevärdheterna är det dags att botanisera på allvar i vår huvudstad och upptäcka Stockholms själ och hjärta.

Vi börjar vår resa mitt i stadens turistmecka, Gamla Stan. Men vik direkt av från turisttäta Västerlånggatan, passera förbi Tyska kyrkan och gå upp till pittoreska Brända Tomten. Här har det ursprungligen legat ett hus som förstördes i en brand 1728. Den stora kastanjen ger svalka och ljumma sommarkvällar anordnas det berättarkvällar här. Sätt dig ner och njut en stund. Promenera sedan längs den vackra Katarinavägen upp till Södermalm, och missa inte att fortsätta en bit längs vattnet på den utsiktsvänliga Fjällgatan bort mot Ersta sjukhus. Tvärs över Katarinavägen hittar du även den lite bortglömda Cornelisparken. Parken lugnar en stressad själ och omgivningarna andas historia och nostalgi.

En svunnen tid

Vill du veta mer om Söders historia och dess konstnärer? Besök till exempel Åsöberget, det som förr hette Sopgränd och är beskrivet i Per-Anders Fogelströms böcker Mina drömmars stad (1960), i korsningen Duvnäsgatan och Åsögatans slut. Åsöberget har sedan 1956 varit ett kulturreservat och det finns ett 30-tal trähus med vackra trädgårdar, flera från 1700-talet. Berget har även varit med i filmen Jack från 1976 då huvudpersonen bodde i ett av husen.

Åsöberget

Åsöberget, Södermalm

Inte långt därifrån, på Beckbrännarbacken, ligger en dold parkpärla, uppkallad efter författaren och bildkonstnären Stig Claesson (Slas), ett lummigt lugn långt ifrån Götgatans kommers. Katarina kyrkogård som ligger lite närmare Medborgarplatsen är inte bara full av kända och okända konstnärer. Den omnämns även, som en av ytterst få platser, i en dikt av Tomas Tranströmer, ”En elit av döda förstenades på Katarina kyrkogård där vinden skakar i sin rustning från Svalbard” i Sex vintrar från samlingen Levande och döda 1989. Bara en sån sak.

Att lyssna till en kunnig och passionerad guide är ett hett tips om du vill uppleva känslan från de klassiska böckerna och söderkonstnärernas liv. För barnen rekommenderas lekparken Bryggartäppan på Gotlandsgatan. Den innehåller miniatyrversioner av det mest som ingick på Södermalm under den senare hälften av 1800-talet samt förstås gungor, sandlådor och annat kul. Citat ur Mina drömmars stad finns på några olika ställen för att ge ett pedagogiskt innehåll och skapa samtal kring hur man levde och bodde förr i tiden.

Bryggartäppan

Lekparken Bryggartäppan

Gröna oaser

Men Stockholm är stort och missa inte chansen att se mer än de centrala stadsdelarna under ditt besök. Det finns till exempel flera fina slott och trädgårdar att besöka på bekvämt avstånd med tunnelbana, tåg eller buss från city. Ta till exempel Roslagsbanan från Stockholm Östra till Universitetet och besök Bergianska trädgården. Här finns det växter från hela världen och trädgården är vackert belägen vid Brunnsvikens strand. Sommaren bjuder på en rad roliga visningar. I mitten på juni är det t ex De vilda blommornas dag och lite senare i juni och i början på augusti (beroende på när den blommar) är det kvällsvisning av jättenäckrosen i Victoriahuset. Börjar det regna bjuder pampiga Naturhistoriska riksmuseet tvärs över Roslagsvägen på fina utställningar.

Italienska terrassen Foto Eva Dalin

Italienska terrassen, Bergianska. Foto: Eva Dalin

Ett annat fint och naturnära utflyktstips är Rosenhill på Ekerö. Ta buss 309 eller 311 från Brommaplan och gå av vid Nyckelby, sen är du snart där. Trädgårdscaféet bjuder på läckerheter skapat av organiskt odlat från gården och det finns sköna hängmattor, en vacker äppelträdgård och ett musteri där man kan göra sin egen äppelmust. Bara ett par stationer med tunnelbanan från innerstan hittar du Vintervikens Trädgård, en lummig oas med ett tillhörande ekologiskt café. Ibland bjuds det på livemusik eller varför inte testa på Qigong, gå på marknad eller se en rolig barnteater. Ännu längre söderut bjuder Farsta på ett fint utflyktsmål i form av den fågelrika Ågestasjön. Njut av det rika fågellivet från utkikstornet, ta en promenad i den lantliga omgivningen eller duka upp en picknick ute på Lusthusudden.

Hitta lugnet i city

Även centrala Stockholm har gröna oaser och vackra andningshål. I Tegnérlunden på gränsen mellan Norrmalm och Vasastan kan du t ex beundra Carl Eldhs staty av August Strindberg och Majalisa Alexanderssons bronsskulptur av vår älskade Astrid Lindgren. Flera av hennes böcker har även anknytning till parken, t ex utspelar sig början av Mio min Mio här. En annan oas på Norrmalm är Centralbadet på Drottninggatan 88, dess park med 1700-talshus och en karpdamm utgör ett välbehövligt andningshål under en intensiv shoppingtur. Under sommarmånaderna kan gäster på badet besöka den mysiga solterrassen, mitt bland takåsarna.

Mer skulpturer finns det ute i Sundbyberg, i den prisbelönade Marabouparken. Parken inrymmer skulpturer av bland andra Bror Hjort, Ivar Johnsson, Henri Laurens och Leonard Baskin.

Vintageshopping

Är du sugen på att shoppa något unikt och klimatsmart bör du styra kosan mot Midsommarkransen. Här finns det flera bra secondhand- och vintagebutiker, bland annat Vintagefabriken, Tack, Koffertmannen, Gruvan 56, Svenska armaturer, Dunke Design och Bodil Vintage & Retrorummet. När du handlat klart kan du ge dig av vidare till Aspudden, ta en gofika på Bonne Femme och slappa i mysiga Aspuddsparken.

Vintagefabriken

Vintagefabriken

Konståkning

Avslutningsvis, visste du att Stockholms tunnelbana är vida omtalad internationellt? Den hyllas för sin vackra konst, utrymmet och smidigheten. Vill du veta mer om våra unika konstverk på de olika t-banestationerna rekommenderas en sk konståkning. Under visningen får du veta mer om konsten, arkitekturen och konstnärerna bakom verken av SL:s egna konstguider. Konsten i tunnelbanan sträcker sig från 1950-talets konstpionjärer till nutidens konstnärliga experiment. Det finns även möjlighet till konstorientering om du vill uppleva stationernas vackra verk på egen hand. Utmaningen består av tre kartor över tunnelbanenätet tillsammans med ett frågeformulär.

t bana stockholm

 


Tre drink-tips:

Historiskt: Hallwylska museets innergård på Hamngatan 4 bjuder på en härlig atmosfär, en gedigen drinklista och goda smårätter och sallader.

hallwylska

Utsikt: Upp på Solstugan på Snoilskyvägen 37 på Kungsholmen sitter du uppe bland trädtopparna och har en enastående utsikt över Mälaren.

solstugan

Lyxigt: Kungliga Operans takterrass på Strömgatan 14 har bekväma sittplatser och en fin utsikt bara ett stenkast från Slottet.

kungliga operan

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ett × ett =