Sök och tryck på enter

Stockholm: 6 X Kultur i Jul

Vår huvudstad i vinterskrud bjuder på gott om kulturupplevelser under de stundande helgerna.

01. Norden

Foto: Johan Eldrot/Verk av Petri Ala-Maunus

Konst Fram till den 19 januari visar Sven-Harrys Konstmuseum Nordic Contemporary by Ars Fennica, ett av Nordens största konstpris. Det blir ett möte med den nordiska samtidskonsten i form av storslaget landskapsmåleri, skulptur och film. Petri Ala-Maunus, Miriam Bäckström, Ragnar Kjartansson, Aurora Reinhard och Egill Sæbjörnsson är utvalda av Ars Fennica och har alla vitt skilda uttryck.

Läs mer: sven-harrys.se

02. Berlin

Foto: Johan Fowelin.com

Utställning Missa inte chansen att se höstens stora utställning på Nationalmuseum, 1989 – kultur och politik. Den kretsar kring Berlinmurens fall och undersöker vad som hände inom den visuella kulturen i bredaste mening i detta omvälvande skede. Globala utblickar växlas med svenska perspektiv och storpolitik möter grå vardag. Utställningen består av dokumentärfoto, porträtt, affischer, video och design. Pågår till den 12 januari.

Läs mer: nationalmuseum.se

03. Sevilla

Foto: Henrik Halvarsson

Opera Under julhelgerna kan du uppleva en hyllad version av den klassiska operan Carmen. Georges Bizets opera från 1875 utspelar sig här i en konfektionsfabrik för billiga souvenirer, där manlighet utspelas i kampsportsarenan. Regissör är Johanna Garpe, Nina Sandström står för kostymerna och huvudrollen spelas av Katarina Leoson, Daniel Johansson och Jesper Taube.

Läs mer: operan.se

04. Los Angeles

Foto: Alex Prager

Foto Fram till den 8 mars visar Fotografiska utställningen Welcome home av Alex Prager. I sina verk, 20 bilder, en film och en skulptur, beskriver hon stadens vilda västern-mentalitet där inga regler gäller och hennes kärlek till film är mycket uppenbar. Hon utforskar även den mörka sidan av den mänskliga naturen och fångar ofta upp en underliggande stämning av oro eller en kuslig känsla av igenkänning.

Läs mer: fotografiska.com

05. Sociala medier

Foto: Andreas Lundberg

Dans Den 11 december var det urpremiär för Fredrik Benke Rydmans Snövit på Dansens hus. Föreställningen, som spelas under hela julhelgen, handlar om en mamma som postar selfies på insta och håller sig ung med yoga, tarmsköljning och lite lyft då och då. Dottern, Snövit, är mest en statussymbol som visas upp när det behövs, men som kämpar för att få sin mammas uppmärksamhet och kärlek. När sedan Snövit får en egen telefon förändras allt …

Läs mer: dansenshus.se

06. Andevärlden

Foto/Copyright: Stiftelsen Hilma af Klints verk

Måleri Utställningen Måleri och Andlighet på Millesgården visar konstverk av Hilma af Klint (1862-1944), Tyra Kleen (1874-1951) och Lucie Lagerbielke (1865-1931). Utställningen berättar även om de rörelser som var inspirationskällor för konstnärerna, som spiritism, teosofi och antroposofi. Alla tre var också skrivande personer, kom från en privilegierad bakgrund och gjorde livsval som på den här tiden var ovanliga. Pågår till den 9 februari.

Läs mer: millesgarden.se

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sjutton − tio =