Sök och tryck på enter

Stark självporträttsserie på Fotografiska

Idag öppnas portarna till Fotografiskas utställning Somnyama Ngonyama, i  samarbete med Autograph ABP, och curerad av Renée Mussai.

I utställningen konfronterar den sydafrikanska visuella aktivisten Zanele Muholi (f. 1972) ras- och representationspolitiken genom sin aktuella självporträttsserie Somnyama Ngonyama. De flesta fotografier i Somnyama Ngonyama (som betyder ”Var hälsad, mörka lejoninna” på isiZulu) har tagits i Europa, Nordamerika och Afrika mellan 2014 och 2016. Varje porträtt ställer kritiska frågor om social rättvisa, mänskliga rättigheter och ifrågasatta framställningar av den svarta kroppen. Muholis självreflekterande och psykologiskt laddade porträtt är inte urskuldande, och i sitt konstnärskap utforskar hon olika arketyper och presenterar visuella reflektioner inspirerade av såväl personliga erfarenheter som sociopolitiska händelser.

”Somnyama Ngonyama” är en fängslande och visionär mosaik över olika identiteter, ett ”jagens” fantastiska imperium. Varje fotografi i serien, varje visuell inskription eller varje konfrontativ berättelse uppmanar till mångbottnade samtal och föreställer ett jag i djupgående dialog med oräkneliga andra: kulturellt komplexa och historiskt grundade svarta kroppar med outtalat genus,” säger Renée Mussai, curator.

”Med denna utställning visar vi återigen den oerhörda kraft att problematisera och driva förändring fotografi som konstart besitter. Zanele Muholis verk är inte bara angelägna utan nödvändiga – och lämnar ingen oberörd. Hon arbetar för en framtid, som är alltför försenad, med en orubblig styrka och kraft. Med sin mycket viktiga aktivistiska konst ställer hon helt enkelt frågorna som skapar nya svar,” säger Johan Vikner, Exhibition Manager Fotografiska.

Copyright: Zanele Muholi

Inga kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

14 − elva =