Sök och tryck på enter

Sommarens hållbara stil

Det går allt lättare att kombinera de senaste trenderna och en unik stil med klimatsmarta modeval.

Produktion av kläder kräver stora markytor, har en hög vattenförbrukning, en hög kemikalieanvändning och hög andel transporter. Enligt Naturvårdsverket slängs också ca 8 kg textilier i soporna per person och år. Hur ska man tänka och vad ska man välja som konsument idag?

Ja, till att börja med bör vi återanvända och återvinna. Vi kan köpa och sälja second hand och också vara kreativa och visa omsorg för de plagg vi har i garderoben menar Naturskyddsföreningen. Mia Anderberg, stylist och bloggare som driver siten Lovely Life, tycker att man ska börja med att rensa i garderoben och analysera den innan man köper nytt.

– Se om du kan hitta en röd tråd som håller samman just din garderob. Jag har själv t ex mycket blått, svart och grått. Då är det lättare att kombinera plagg och ibland lägga till något plagg som är utmärkande i färg eller form.

Ställ krav när du handlar

När vi väl sen handlar kläder bör vi välja kläder som är både ekologiskt och socialt hållbara. De ska också gärna vara ekonomiskt hållbara, dvs av bra kvalitet för att minska slit- och slängkonsumtion, deras livslängd ska gå att förlängas och det bör finnas ett återvinningssystem som tar tillvara på fibrerna.

– Många svenska modeföretag är snabba på att ta in mer hållbara fibrer, jobbar hårt med produktionsprocessen, vattenanvändning, kemikalier, energianvändning och tillämpar olika affärsmodeller som gör att man kan hyra, leasa, vissa produkter, berättar Elin Fredberg på Swedish Fashion Council.

Och som konsument har man stor makt att flytta fram hållbarhetsarbetet ytterligare, menar hon. Ju mer hållbara plagg vi köper ju mer ökar utbudet. Idag syns det ingen skillnad i varken design eller finish så det finns inga hinder för att inte köpa grönare mode.

Elins tips när man handlar kläder är att leta efter gröna etiketter i butiken, fråga personalen efter hållbara val och att vända sig till varumärken som har en hållbarhetsprofil.

– Sen kan man specifikt leta efter bättre fibrer som ekologisk bomull, lyocell, tencel eller återvunnen polyester. Om man har råd och möjlighet kan man även köpa högre kvalitetsfibrer som återvunnen siden eller ull som kan leva ett långt liv om man vårdar dem rätt.

Välj med omsorg

Tänk också igenom vilka sorts kläder du ofta handlar och vilka plagg du använder mest. Det är inte alltid samma sak, menar Mia.

– Sätt ihop kombinationer av de plagg du har. Då ser du lättare om du saknar ett nyckelplagg. Skriv upp i mobilen vad du behöver och vill köpa för att komplettera dina outfits. Köp sedan helst endast det. Ha t ex som regel att du måste tänka ut fem olika kombinationer med plagg som du redan har där det nya plagget kan passa in.

På sommarens kalas klär sig Mia gärna i ett svalt sidenlinne och byxor som hon kombinerar med sina Sandro-skor, inhandlade i en lyxig secondhandbutik i Miami, om festens plats och upplägg tillåter det.

När det gäller rådande modetrender har Mia fastnat för culottes (vida korta byxor), vida långa byxor med hög midja och knälånga kjolar.


hållbart mode

Fr vänster: Klänning från H&M Conscious Exclusive 2016, Klänning i återvunnet vintagetyg från Reformation och klänning från Jumperfabriken.

 

 

hållbart mode

Fr vänster: Inspiration från Boomerang SS2016 (via Boomernageffekten tas gamla plagg tillvara och företaget stödjer även Hållbara Hav), Jeansjacka från G-Star RAW for the Oceans och inspiration från Filippa K SS2016 (Filippa K driver bl a  en second hand-butik och har startat uthyrning av sina kläder).

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tolv + tio =