Sök och tryck på enter

Dessertförslag för vårens fester

Varför inte fira med en svalkande glass eller en tårta på jordgubbar, rabarber och kokosmaräng?

Något av det godaste – och kanske lyxigaste – som finns är att bli bjuden på hemmagjord glass. Pinnglassar är barnsligt goda, och det är både festligt och praktiskt för gästerna att få mumsa på en alldeles egen glass efter maten.

– Yoghurtpinnglass är enkelt att göra men samtidigt lyxigt krämigt, särskilt om du använder färska bär och andra tillbehör till. Strössla på olika nötter och ringla på en god chokladsås eller smält vit choklad, säger Elisabeth Johansson, kock, konditor och kokboksförfattare, bland annat till receptboken Glass.

Se till att det är riktigt kallt i frysen och låt pinnglassen ligga i frysen över natten. Ta ut glassarna ur formarna, lägg på ett fat och låt dem ligga i frysen fram till servering. Ett annat tips är att servera glass i portionsglas som du enkelt kan ta fram efter maten, som en fräscht syrlig Lemon pie-glass. Friskheten från lemon curd möter sötman från lager av vaniljglass, vaniljsmulor och maränger. Elisabeths absoluta favorit till midsommar är en lyxig glasstårta.

– Det är så smidigt att förbereda, antingen en till två veckor innan eller dagen innan, och frysa in. Ta fram den när det är dags att servera och dekorera med lite färska bär, jordgubbsblad och maränger.

Investera i en glassmaskin

Att göra egen glass kan verka krångligt. Men det behöver inte alls vara särskilt svårt. För att lyckas behövs först en del planering. Glassen behöver ofta förberedas dagen innan den är tänkt att serveras. Det underlättar även att ha en glassmaskin till hands. Det går visserligen att göra glass utan en sådan. Men det kräver att du tar ut glassen ur frysen och rör om två-tre gånger under infrysningen, påpekar Elisabeth.

– Ska du göra sorbet eller pastöriserade glassar bör du ha en glassmaskin för att få till rätt krämighet. Ju fortare glassen fryses in under omrörning desto mindre isig blir den också, och då är en glassmaskin bra.

Om du kokar glassen måste du vara varsam så att massan inte blir för varm. Ta av kastrullen från värmen när den ligger på 84-85 grader, innan den börjar koka. Annars koagulerar ägget och det blir äggröra istället för glass. Använd gärna en termometer för bästa resultat. Stoppa in glassmeten i frysen i 10-15 minuter innan du kör den i glassmaskinen. Är smeten för varm kan det annars bli små fettkulor i glassen.

Viktigt med råvaran

Förutom temperaturer bör du också se över råvarorna. Välj helst färska råvaror och titta även på fetthalten. Fettet i äggulan och grädden binder nämligen vätska. Ju högre fetthalt, desto krämigare glass får du. Glassen blir istället isigare om väljer en lägre fetthalt.

– Mitt råd är att hitta ett recept med bra proportioner mellan grädde och mjölk för att få till rätt krämighet och konsistens, säger Elisabeth.

Det går även att göra nyttigare mjölk- och äggfria varianter, som också passar bra till allergiker eller veganer. En så kallad nice cream görs på till exempel banan, avokado eller mango som bas för att få till krämigheten.

Somrig tårta med kokosmaräng och rabarbercurd

Ulla Karlström, redaktionschef på Allt om Mat och en av författarna bakom kokboken Sommarmat på stora fat, tipsar om att avsluta sommarlunchen med en riktigt somrig tårta.

– Den här tårtan har frasig maräng, syrlig curd och söta jordgubbar som passar bra ihop, säger Ulla.

Tårtan tar ca 45 min att göra och tar 1,5 tim i ugnen. Tre äggvitor vispas till ett fast skum, sedan tillsätts 2 dl socker och citronsaft (1 tsk), lite i taget, och detta vispas till en blank marängsmet. Två dl riven kokos blandas i och marängsmeten breds ut i en rundel på en plåt med bakplåtspapper. Gör en grop i mitten med en sked för fyllningen. Grädda mitt i ugnen i 100o ca 1,5 tim och låt kallna på ett galler. Ansa och skär sedan 100 g rabarber i tunna skivor, lägg i en kastrull och tillsätt 1 dl socker. Låt sjuda ca 3 min och tillsätt sedan 3 äggulor och 75 g smör och sjud under omrörning tills det börjar tjockna. Låt svalna och ställ in i kylen. Vispa 3 dl grädde och halvera 1 liter jordgubbar, bred sedan rabarbercurden på marängen och täck med grädden. Stick i jordgubbarna och garnera med citronmelis. Servera direkt!


Recept

Banan- och yoghurtpinnar – Krämiga äggfria pinnglassar

banan-och-yoghurtglass-foto-anna-kern
Foto: Anna Kern

 

Ingredienser (ca 6 pinnglassar)

2 mogna bananer

2 msk strösocker

½ dl söt kondenserad mjölk

2 ½ dl grekisk yoghurt, 10 %

1 msk hackad choklad, 45–64 %

Att doppa i

ca 75 g choklad, 45–64 %

2 msk hackade pistaschnötter

 

Gör så här

Skala och dela bananerna på längden och på mitten. Lägg bitarna i en varm stekpanna och strö över sockret och låt det smälta tills det fått en ljusbrun karamellfärg. Vänd bananbitarna och lägg dem i en djup tallrik. Mosa bananerna och blanda med kondenserad mjölk, yoghurt och hackad choklad. Häll upp i glassformar och sätt i pinnar. Ställ in formarna i frysen över natten.

Skölj formarna hastigt i ljummet vatten och lossa glassarna. Lägg dem på en bricka och ställ tillbaka in i frysen. Hacka och smält chokladen. Doppa topparna på glassarna i choklad och strö över pistaschnötter. Ringla på lite extra choklad som dekoration.

 

 omslag-glass

Receptet är hämtat ur Glass av Elisabeth Johansson, Natur & Kultur, 2012


Recept

Lemon pie-glass

lemon-pie-glass-foto-anna-kerm
Foto: Anna Kern

  

Ingredienser (ca 8 portioner)

1 sats vaniljglass

10 maränger, ca 2 dl grovt krossade maränger

Lemon curd

1 ½ citron, rivet skal och saft

25 g smör

100 g strösocker

1 ägg

1 äggula

Vaniljsmulor

40 g smör

1 dl vetemjöl

2 msk strösocker

1 tsk vaniljsocker

 

Gör så här

Börja med lemon curden. Lägg citronskal, -saft, smör och socker i en rostfri kastrull, smält på låg värme. Ta av från plattan. Rör ihop ägg och äggula i en bunke, häll ner det i kastrullen under kraftig vispning. Sätt tillbaka på värmen och sjud tills krämen tjocknar. Den får inte koka. Sila av och låt svalna i rumstemperatur. Sätt ugnen på 175°. Skär smöret till vaniljsmulorna i tärningar och blanda med mjöl, socker och vaniljsocker till en smulig deg i en bunke. Strö ut smulorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen cirka 10 minuter eller tills smulorna börjar bli gyllenbruna. Ta ut smulorna och låt dem svalna på plåten. Lägg över vaniljglassen i en bunke och varva med lemon curd, maränger och vaniljsmulor. Ställ in glassen i frysen minst 1 timme före servering. Kula upp glassen.

Receptet är hämtat ur Glass av Elisabeth Johansson, Natur & Kultur, 2012


Recept

Kokosmaräng med rabarbercurd och jordgubbar

kokosmarang_med_rabarbercurd_jordgubbar_s119
Foto Per Ranung

 

Ingredienser (8 bitar)

3 äggvitor

2 dl strösocker

1 tsk pressad citron

2 dl riven kokos

Curd

100 g rabarber

1 dl strösocker

3 äggulor

75 g smör

Fyllning

3 dl vispgrädde

1 liter jordgubbar (500 g)

Garnering

citronmeliss

ev jordgubbsblad

 

Gör så här

Sätt ugnen på 100°. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt socker och citronsaft, lite i taget, och vispa till en blank marängsmet. Blanda i kokosen. Bred ut marängsmeten i en rundel, ca 24 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper. Gör en grop i mitten på rundeln med en sked så att fyllningen sedan får plats. Grädda marängbottnen mitt i ugnen ca 1 1/2 timme. Låt kallna på galler och dra bort papperet. Ansa och skär rabarbern i tunna skivor. Lägg dem i en kastrull och tillsätt sockret. Låt sjuda utan lock ca 3 minuter. Tillsätt äggulor och smör och sjud under omrörning tills det börjar tjockna. Låt curden svalna och ställ den sedan i kylen för att stelna. Vispa grädden. Snoppa och halvera jordgubbarna. Bred rabarbercurden på marängen och täck med grädden. Stick i jordgubbarna och garnera med citronmeliss och eventuellt jordgubbsblad. Servera genast.

 

omslag-sommarmat-på-stora-fat

Receptet är hämtat ur Sommarmat på stora fat av Ulla Karlström och Cecilia Lundin, Bonnier Fakta, 2017

Inga kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ett + 3 =