
Frozen cheesecake med hallonswirl och vit choklad
”Den här tårtan är sommar för mig. Jag älskar vit choklad, men det kan ju bli lite väl sött ibland. Därför bryter hallonets syra av perfekt i den här tårtan tycker jag.”
– Linus Larsson, Vinnare av Hela Sverige bakar 2015
Ingredienser:
Botten
200 g digestivekex eller Maryland cookies
100 g smör
Fyllning
200 g vit choklad
250 g färskost
6 äggulor
1,5 dl strösocker
5 dl vispgrädde
Hallonsås
1 msk strösocker
0,75 dl vatten
1,5 tsk maizena majsstärkelse
3,5 dl hallon
Gör så här
Kör kexen eller kakorna med smöret i en mixer och fördela jämnt i botten på en rund form med löstagbara kanter, 24 cm i diameter. Platta till ytan lite lätt med baksidan på en sked, och börja med fyllningen. Smält den vita chokladen tillsammans med färskosten över ett vattenbad. Vispa äggulor och socker luftigt i en bunke. Vispa grädden medelhård i en bunke, den får inte bli alltför tjock. Vänd ner chokladblandningen i bunken med äggblandningen. Vänd sedan ner alltsammans i bunken med vispad grädde. Gör hallonsåsen. Blanda allt utom hallon i en kastrull och koka upp. Lägg ner hallonen och låt koka i 5 minuter på svag värme. Sila av såsen, eller låt bli om du föredrar det. Ställ det åt sidan för att svalna. Häll hälften av chokladfyllningen ovanpå botten i formen. Häll lite av hallonsåsen ovanpå. Fortsätt varva chokladfyllning och hallonsås om vartannat. Låt kakan stå i frysen i 3-4 timmar och ta fram den omkring 20 minuter innan du serverar den.
Receptet är hämtat ur Baka med Linus – Vinnare av Hela Sverige Bakar 2015 av Linus Larsson, Bonnier Fakta, 2015.
Foto: Frida Wismar
Inga kommentarer