Sök och tryck på enter

Snösäkra Funäsfjällen

Funäsfjällens höga fjäll och djupa natursnö bjuder på skidåkning i världsklass.

I västra Härjedalen ligger Funäsfjällen, ett av landets mest snösäkra områden, tack vare de höga fjällen som pressar molnen från väst och släpper ifrån sig snö. Den vackra fjällvärlden har 60 toppar över 1000 meter som bjuder på ypperliga snöförhållanden, klar luft och majestätiska vyer.

Funäsfjällen omfattar skidområdena Tänndalen/Tänndalsvallen, Ramundberget, Funäsdalsberget, Kappruet och Tännäskröket. Med över 130 alpina nedfarter är utbudet för utförsåkare är stort, alltifrån nybörjarbackar med lagom lutning och torr lössnö som gör det lätt att åka, till de branta svarta pisterna, helikopterlyft och puckelpister för de lite mer våghalsiga skidåkarna. För den som hellre åker på tvären finns även 300 kilometer preparerade spår genom dalgångar och över högfjällsterräng, till exempel i längdparadiset Bruksvallarna och byarna Funäsdalen, Ljusnedal, Fjällnäs och Tännäs.

Funäsfjällen foto Björn Arnemo

Foto: Björn Arnemo

Nyheter för säsongen

En vanlig vinter faller det fem meter natursnö i Funäsfjällen och i år laddas det för fullt med ännu mer snö för en tidigare start på säsongen. Snökanonanläggningarna i Bruksvallarna och Ramundberget moderniseras och effektiviseras för att kunna producera mer snö på kortare tid. 2016 byggs ett snökanonlager för att kunna spara snö och anlägga drygt två kilometer längdspår för såväl skate som klassiskt under tidig försäsong. Till säsongens nyheter hör även en ny lekpark i Tänndalen. Freeride Paradise är ett stort skidområde för de som är sugna på lite mer lekfull skidåkning där tanken är att åkarna får skapa backarna så som de själva vill. Här kommer det också att finnas möjlighet att hyra skidor och pausa med en hamburgare på restaurangen Flippin’ Joe. Det satsas också rejält på skoteråkning med en expansion av Europas största skoterområde. Funäsfjällens 450 kilometer långa skoterleder utökas till 610 kilometer genom att Funäsfjällen och Ljungdalsfjällen slår ihop skoterlederna under ett och samma skoterledkort. I våras förstördes Tännäskrökets välbesökta restaurang Arrán i en brand. Därför lägger man nu krut på en nysatsning där en ny och större centrumbyggnad med restaurang öppnas vid årsskiftet. Den nya byggnaden kommer att rymma restaurang och lobby med omkring 100 sittplatser på nedervåningen medan övervåningen skapas för bröllop, fester och andra evenemang.

Mitt bästa tips

”Ett härligt tips är att sno på sig längd- eller turskidorna och upptäcka Funäsfjällens 300 kilometer preparerade längdspår. Framåt våren prepareras fantastiska spår uppe på högfjället med milsvid utsikt och det är lätt att ta sig till en av många våffelstugor för en kaffe och våffla.”

Emma Dahl, Destination Funäsfjällen

 


Kalendarium

20-22 november

Bruksvallsloppet, Bruksvallarna

Sverigepremiär för längdeliten och världscupsuttagning. Sveriges längdelit som Charlotte Kalla, Ida Ingemarsdotter, Stina Nilsson, Johan Olsson och Emil Jönsson inleder tävlingssäsongen i Bruksvallarna. Skidfesten livesänds i SVT:s Vinterstudion.

 

1-5 mars

Dansvecka, Tänndalen

Ta en paus från skidåkandet och öva på dansstegen. Ski Lodge Hamra i Tänndalen anordnar en vecka i dansens tecken.

 

17-19 mars

Lopme Naestie, Funäsdalen By

Samiska fest- och kulturdagar med föredrag, workshops, framträdanden och utställningar där hantverk från den sydsamiska traditionen visas. Årets tema är Ur en renskötares perspektiv.

 

7-10 april

Fjälltopploppet, Bruksvallarnas stadion

En av landets största skidtävlingar och säsongsavslutning för längdskidåkare från Sverige och Norge. Det traditionsenliga loppet bjuder på fyra fullspäckade dagar för såväl elit som publik med roliga aktiviteter för stora och små.

 

14-17 april

Sista Svängen, Ramundberget

Avslutning på vintersäsongen. Passa på att njuta av den sista snön och skön skidåkning i den härliga vårsolen.

 

 

 

 

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 × 1 =