Sök och tryck på enter

Smultronställen i väst

Trollhättan och Vänersborg bjuder på unika natur- och djurupplevelser, en spännande industrihistoria och en stark känsla av innovation och utveckling/kreativitet.

Vill du uppleva Sveriges vackra natur har du kommit helt rätt. Runt Trollhättan och Vänersborg finns det flera fina utflyktsmål där både naturen och djuren står i centrum. På ekoparken Halle- och Hunneberg kan man t ex fiska, cykla mountainbike, vandra och blicka ut över Vänerns horisont vid Predikstolen. Naturen här är orörd och här finns resterna av en formborg, ödetorp och gamla odlingsmarker. Det är även känt som älgarnas berg och här lever det ståtliga djuret fritt utan stängsel.

– På Kungajaktmuseet Älgens Berg berättas det om livet på tvillingbergen Halle och Hunne, om bergens dramatiska geologi med hisnande rasbranter, traditionell kungajakt, fantastisk natur och Vitteneguldets glänsande prakt, säger Lina Nielsen på Visit Trollhättan Vänersborg.

Hon tipsar också om att åka och vandra i Vänerstad, bland kulturhistoriska miljöer och småstadsidyll. Under vandringen passerar man Södra Vänern för den som blir badsugen och på Skräcklestugan kan man ta en fika. Avsluta med ett besök på Vänersborgs museum, Sveriges äldsta bevarade museimiljö.

– I detta museum tar man klivet rakt in i 1800-talets idévärld där de mest exotiska samlingar, hemförda av äventyrliga upptäcksresande från världens alla hörn, samsas om utrymmet i montrar och salar, säger Lina.

Den 2-4 juni är det festivaldags för Vänersborg. Aqua Blå bjuder på genuin stämning, visor, jazz, pop, blues och soul.

Industrihistoria

Man får heller inte missa Fall- och slussområdet i Trollhättan. Landskapet runt området är mycket dramatiskt, format av uråldriga naturkrafter, och området är också ett unikt industriminne. Trollhättefallen dånar inte oavbrutet som förr men lite av dess historia och vildhet går fortfarande att upplevas när man ser det energifulla skådespelet.

– Under ett besök vid Gamle Dal i Trollhättan ser du både båtar slussas och kan ta en fika på det mysiga Slusscafét. Promenera sedan Kärleksstigen fram till vattenkraftstationen Olidan, ett av Sveriges äldsta vattenkraftverk som fortfarande är i bruk, tipsar Lina.

Den 21-23 juli går Fallens dagar av stapeln här och bjuder på musikuppträdanden av bl a Magnus Carlson, Sofia Karlsson och den amerikanska sing & songwritern Laura Cortese.

I samma område ligger också Innovatumområdet som bl a består av ett science center, Saab Car Museum, Konsthall och NOHAB Smedjan, en autentisk arbetsmiljö från förr.

– Det här är platsen för dig som vill upptäcka, uppleva och testa teknik. Här finns det 4 400 kvadratmeter av interaktiva stationer, kreativa lekplatsser och fascinerande experiment, säger Lina.


Våra smultronställen

Äta: På Albert Kök Hotell & Konferens, vackert beläget vid Göta Älv, njuter du av prisbelönad mat från det lokala skafferiet.

Bo: Ronnums Herrgård är en historisk pärla mellan Vänersborg och Trollhättan. Här kan man äta gott och koppla av i vacker miljö.

Se & Göra: Ta en promenad genom Vargöns nedlagda bruk och njut av fantastisk graffittikonst.

Lina Nielsen & Kajsa Olsson, Visit Trollhättan Vänersborg

 

Foto Vandringsled Vänersborg: Marie Hermansson. Foto Vänersborg Museum Fröutställning.

 

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 × 3 =