Sök och tryck på enter

Smålands Hav & Land

Detta somriga landskap bjuder inte bara på fantastiskt glas och fängslande sagor, passa på att utforska det blåa och det gröna Småland.

Visste du till exempel att Småland är ett av våra mest sjörika landskap? Och det innebär med andra ord, gott om möjligheter till bad, fiske och paddling. En alldeles unik insjöskärgård hittar du i Åsnens nationalpark i södra Småland. Här finns mer än 1 000 öar och en 700 kilometer lång strandlinje. Vissa öar bjuder på urskogslik, orörd natur och andra på skimrande lövträd, djupa barrskogar eller trolska myrmarker. Upplev mångfalden genom att paddla kajak emellan dem, och spana efter fiskgjuse och havsörn.

– Missa inte heller att göra ett fikastopp på Ålshults Handelsbod, alldeles invid Åsnen. Här kan man köpa med sig fika, hyra en cykel och cykla till nationalparken som ligger bara några kilometer norrut. En perfekt eftermiddagsutflykt, tipsar Sandra Pfaus på Destination Småland. Vid någon av bryggorna får man en veckor vy över sjön och kan lyssna till fåglarnas sång.

Åsnen NP Sunnanbron. Foto: Sandra Pfaus

Småland huserar även Sveriges näst största sjö, Vättern, och från Gränna kan man ta båten ut till Visningsö och beundra alla formlämningar, ruiner, gamla slott och borgar.

Missa inte heller att åka remmalag när du är här. I sommar visas även familjeteatern Ronja Rövardotter här (6-14 juli) och 17-18 augusti blir det Tornerspel.

Det går också att njuta av Vätterns svalkande vatten på Playa del Jönköping, stadens egen strand.

Skärgårdsliv

Vill du ha hav är Tjust skärgård ett måste. Skärgården, med 5 000 öar och skär, kan man nå till fots, med cykel, bil eller båt och sommartid finns det flera olika båtturer att välja på, och en mängd spännande öar.

Tjust skärgård. Foto: Västervik Framåt

En av de mest kända är Hasselö. Här finns lanthandel, minigolf, restaurang, uthyrning av cyklar och trampbåtar. Idö skärgårdskrog är också väl värt ett besök och på Flatvarp kan man bada längs släta, vidsträckta klippor.

Går du i giftastankar bör du definitiv spana in Väderskärs vackra lilla träkapell från 1600-talet, och på Rågö finns drygt 100 hektar stort naturreservat med gammal gårdsbebyggelse, kultur- landskap och skärgårdsnatur. Här finns det också servering, vandrarhem, skärgårdsmuseum och träbåtsverkstad. Missa inte heller Rågödagen den 20:e juli.

– Till årets nyheter hör också att vi återigen får en färja mellan Västervik och Visby, tipsar Sally Lind på Västervik Framåt AB.

Mytomspunnen ö

Karin Ekebjär, turismsamordnare för besöksnäringen i Kalmar län, rekommenderar ett besök på Blå Jungfrun ute i Kalmarsund.

– I sommar kan man även boka in sig på en övernattning i vindskydd här, säger hon.

Blå Jungfrun är en mytomspunnen ö som enligt folktron var förenad med Blåkulla, det vill säga häxor och trolldom. På ön har inlandsisen gett upphov till vackra bergformationer och enskildheten och otillgängligheten gör den till ett spännande besöksmål.

Båtturer till ön går från Oskarshamn och Byxelkrok. Från toppen av ön får man en fantastisk utsikt, men glöm för guds skull inte att inte ta med dig en endaste sten därifrån – det är enligt sägnen förenat med otur!

Trädgårdsmiljöer

Visste du även att Carl von Linnés födelseort Råshult i södra Småland är Sveriges tionde kulturreservat och bjuder sina besökare på en fantastisk tidsresa tillbaka till 1700-talets landskap och trädgårdar?

– Här kan man fika KRAV-certifierat och hembakat, bland annat serveras den klassiska småländska ostkakan här, tipsar Sandra Pfaus.

Fler av trädgårdarna från Linnés uppväxt har återskapats, som Lustgården, Örtagården, Krikonlunden, Kålgården och Carls trädgård som han fick av sin pappa när han var 5 år.

Linnés Råshult

Ett annat trevligt kafé i vacker trädgårdsmiljö är Hjärtenholm i Alvesta.

– Ett trevligt lantkafé med en meny inspirerad av det som växer runt omkring i trädgården. Förra året kunde man bland annat prova en ”ogräsmacka” och ”ogräspesto” som var mycket uppskattat! säger Sandra.

I Astrid Lindgrens barndomshem, Astrid Lindgrens Näs, kan du också njuta av vacker trädgårdsmiljö. De gröna miljöerna har växt fram ur teman som varit viktiga för Astrid Lindgren genom hela hennes författarskap, som till exempel frihet, mod, melankoli och livsglädje.

Trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs

Caroline Sjöberg på Destination Jönköping tipsar om Gunillaberg, den kände konstnären Tage Andersens fantastiska konstträdgård i Bottnaryd strax väster om Jönköping.

Gunillaberg

Njut av den 350 år gamla gulmålade huvudbyggnaden, fina konstutställningar, trädgårdsinstallationer och det fantastiska orangeriet.

Fart och fläkt

För den som vill få en lite mer fartfyll aktivitet i Smålands grönska tipsar Camilla Peterson Skude på Smålands Turism om Isaberg Mountain Resort som den 1 juli öppnar en rodelbana. Den en kilometer långa banan beskrivs som en spännande naturvariant av en berg-och-dalbana och den blir unik i sitt slag i Sverige.

– I den tvåsitsiga rodeln kan mormor åka med det treåriga barnbarnet och det fungerar mycket bra för personer med olika funktionshinder att åka med ledsagare, säger Louise Söderlund, VD på Isaberg Mountain Resort.

Camilla tipsar även om Filmbyn i Mariannelund, som i år får en ny utemiljö.

– Upplevelseskogen är en aktivitetspark där man kan blanda fysiska strapatser i en parkourbana eller gå på upptäcktsfärd med sin telefon och en Augmented Reality-app för sakletarjakt. Man kan också göra sin egen film här, säger hon.


2 X Utflykt i Småland

  1. High Chaparral

”I år har vi på High Chaparral ett helt nytt spännande område att vaska guld på. Sök bland berg, bäckar, vattenhjul och vaskrännor, och titta in i guldgrävarbostaden och se hur livet kunde se ut under guldruschen. Här finns ett Land Office där kan du muta in din mark och köpa din vaskpanna. I guldgrävarån finns även flottar att staka sig fram med eller stenar att ta sig över vattnet på. Det är ett härligt nytt lekområde. Som besökare är det svårt att inte ryckas med i leken och äventyren när du är här – oavsett om du är sju eller femtiosju år.”

– Lotta Edin Johansson, High Chaparral

2. IKEA Museum

IKEA Museum. Foto: Michael Jönsson

”IKEA Museum kan upplevas om och om igen. Utöver den intressanta huvudutställningen finns också tillfälliga utställningar som byts två gånger per år. Museet ligger i den byggnad där världens första IKEA-varuhus tidigare låg och de har en liten hörna där de inrett som på den aktuella IKEA-katalogen, där man själv kan posera, trycka på en knapp och få med sig en bildutskrift hem. Kul för både stora och små!”

– Sandra Pfaus, Destination Småland 

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ett × 4 =