Sök och tryck på enter

Smaka på Småland

Njut av ekologiska råvaror och kulinariska rätter och testa specialiteter som ostkaka, isterband och krösamos.

01. PM & Vänner

PM & Vänner. Foto: Alexander Hall

Denna restaurang har tilldelats en stjärna i Guide Michelin och en Grand Award i Wine Spectator. Matfilosofin bygger på hörnstenarna skog, äng och sjö för att visa upp vad Smålands har att erbjuda. Restaurangen är även kända dyrkare av säsongism och menyn präglas av de fyra årstiderna. I källaren vilar åtskilliga hyllmeter av världens stora viner.

Adress: PM & Vänner, Västergatan 10, 352 31 Växjö

02. Rudenstams Bär & Frukt

På detta mysiga gårdskafé i Skärstadalen, kallad Smålands Toscana, är filosofin bra fika gjord på lokala råvaror. Njut av gårdens egen äppelmust och äppelkaka och handla med dig specialiteter från lokala leverantörer. Under skördesäsong går det även att köpa vinbär, päron, bigarråer, plommon och jordgubbar från de egna odlingarna, som funnits här sedan 1940-talet.

Adress: Rudenstams Bär & Frukt, Rudu 50, 561 92 Huskvarna

03. Forssa Kvarnagård

Forssa Kvarn, sju kilometer utanför Sävsjö, har en av länets bäst bevarade kvarnar. Här stenmaler man med vattendrift ekologiskt odlat spannmål till fint mjöl av olika kultursorter. Kvarnen ligger också otroligt vackert, omgiven av Toftaån och med en underbar trädgård. Passa på att handla med dig stenungsbakat bröd och njut av en gofika.

Adress: Forssa Kvarnagård, 576 91 Sävsjö

04. Hyttsill i Glasriket

Hyttsillen har utvecklats till en festkväll. Foto: Visit Småland

Besöker du Glasriket får du inte missa den gamla traditionen hyttsill. Kocken har stekt saltsill i kylröret där glaset tidigare på dagen långsamt fick svalna. Sillen får sällskap av småländska specialiteter som stekt fläsk, isterband, bakad potatis, lingonsylt och ostkaka. Det bjuds på musik, sång och lokala historier. Hyttsill serveras bland annat på Målerås, Pukeberg och Kosta.

Adress: Målerås Glasbruk, Industrigatan 20, 382 76 Målerås

05. Gourmetvandring på Korrö

Njut av småländska delikatesser i Korrös naturreservat. Foto: Hans Runesson

Denna vandring ger deltagarna en mat- och naturupplevelse utöver det vanliga. Tillsammans med en kunnig guide får man smaka på och njuta av en rad olika närproducerade småländska läckerheter och man får också se vad naturens eget skafferi har att erbjuda när det gäller läkande och välbefinnande. Vandringen går längs den vackra Ronnebyån ut i Korrös naturreservat.

Adress: Hälsa & Gourmetvandring, Korrö, 362 97 Linneryd

 

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

5 × ett =