Sök och tryck på enter

Skärgårdspärlor i Sankt Anna & Blekinge

Sankt Anna och Blekinge skärgård i södra Sverige bjuder på avkopplande båtliv, allsköns natur och soliga dagar.

Blekinges farvatten sträcker sig från Sissebäck i väster till Brömsebäck i nordost. Här ligger Sveriges sydligaste skärgård, som består av charmiga havsvikar och närmare tusen öar. Blekinge skärgård särpräglas av lövskogsklädda klippöar och kort avstånd mellan inner- och ytterskärgård med öppet hav.

– Blekinge skärgård är fullt av bra upplevelser med små och stora gästhamnar. För de som kommer söderifrån blir detta skärgårdsentrén då det är den första sydsvenska skärgården man anländer till. Här finns även mycket kultur, historia och tradition omkring hamnarna, med båtbyggeri och spännande upplevelser på varje plats, säger Per Johansson, VD på Gästhamnsguiden.

Stadsliv vid havet

Förutom vackra vyer och natur finns även fina utflyktsmål och kulturupplevelser. Mitt i skärgården ligger bland annat Karlskrona som erbjuder såväl havsvindar som stadspuls. Den gamla örlogsstaden präglas framför allt av sin marina historia och finns med på Unescos världsarvslista med befästningar som Kungsholms fort och Drottningskärs kastell. En bit bort hittar man den gamla kurorten Ronneby med gamla kulturkvarteren Bergslagen från 1700-talet kring Heliga Kors kyrka.

En levande skärgård

Lite längre norrut i landet, mitt i Östgötaskärgården vid mellersta ostkusten, ligger Sankt Anna skärgård. Den sträcker sig från södra Finnö i söder till Aspöja i norr. Kuststräckan är känd för de många naturreservaten med tusentals öar och vikar. Här möts en unik mångfald av naturtyper. Från ytterskärgårdens fjällnatur med små hjortronmyrar och dvärgbjörkar genom myllret av blommande öar till innerskärgårdens ädellövhagar.

– Här får man tre väldigt typiska skärgårdar i en med både innerskärgård, mellanskärgård och ytterskärgård. Du kan glida tyst och stilla i små vikar, genom skogslandskap för att sedan komma ut där vattnet öppnar upp sig, säger Per Johansson.

I Sankt Anna kan man njuta av värme, sol och bad vid de olika vikarna och stränderna Här har man bland det högsta antalet soltimmar i landet. För den som hellre vill utforska området till fots finns det ett flertal olika naturreservat med allt från gamla urskogar till ekhagar. Det går också att uppleva ett stycke kultur och historia, till exempel på Skärgårdsmuseet i Tyrislöt. Här skildras livet för skärgårdsborna som det såg ut förr i tiden samt olika fiskemetoder, båtar och sjöfågeljakt.

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

13 − 7 =