Påskfirande på Skansen

påskkärring-skansen

Nu drar det ihop sig till påsk. Den firas med påskmarknad och dukade påskbord på Skansen.

skärtorsdagen är det fri entré för alla påskkärringar och -gubbar (4–15 år) som planerar att ta kvasten till Blåkulla. För de som väljer att stanna kvar på marken finns påskpyssel, korvgrillning och sagoberättande.

Påskmarknad

Passa på att köpa presenter och godsaker till vårens alla högtider på påskmarknaden. Hantverk i alla dess former finns till salu; Järn-, mässing- och silversmide, läderslöjd, keramik, textil, träslöjd, påskpynt, smycken, delikatesser och kaffe som rostas på plats. Påskmarknaden pågår 13 till 17 april.

Påskskoj för alla barn

Skärtorsdag har alla barn som kommer utklädda till påskkärringar, eller påskgubbar, fri entré till Skansen för att kunna göra sin kvast och öva på takeoff till Blåkulla. Då kan man också bli ansiktsmålad som påskkärring, påskhare eller kyckling.
Påskpyssel pågår i Skogens hus varje dag 8-17 april kl 10.00–16.00. Pysslet kostar 30:-
I Back Mats stuga berättas sagor varje dag mellan kl 11.00 och 15.00.
Vid Orsakullen står korvgrillarna uppställda, på Lill-Skansen presenteras Dagens djur och vid Bredablick väntar ponnyhästarna på små ryttare. På påskmarknaden finns det också en fin fiskdamm.

Påsktraditioner

De olika dagarnas teman kan man se i fyra hus under hela påskperioden. I Väla skola visas skärtorsdag, i Oktorpsgården långfredag, i Skånegården påskafton, där det också är äggapickning och äggrullning 15-16 april, och i Järnhandlarbostaden visar man hur påskdagen firades.

Musik i påsk

I Seglora kyrka framförs påskkoraler med Frälsningsarméns musikkår den 16 april kl. 14.00.

Foto: Påskkärring. Maria Johansson/Skansen

Be first to comment

3 × fyra =