Sök och tryck på enter

Sill till midsommar på nytt och klassiskt vis

Duka upp till en sillunch med såväl traditionella som nya smaksättningar till sommarens stora högtid, midsommarafton. Kocken Marcus Nemrin och kokboksförfattaren Ulla Karlström ger sina bästa tips och recept.

Sill hör midsommar till. Denna feta och nyttiga fisk som har gått från att ha varit fattigmanskost till att numera ha en helig plats på vårt svenska högtidsbord. På Sofiero slottsrestaurang utanför Helsingborg serveras sillen i en rad olika varianter sommartid som vintertid, under ledning av gourmetkrögaren Marcus Nemrin. Tillsammans med författaren Jesper Aspegren har han skrivit en hel kokbok om just sill för att slå ett slag för den som festmat.

När det vankas midsommar, sommarens stora fest, bjuder Marcus gärna på matjessill, det är ett klassiskt och säkert kort.

– Tänk på att välja en sill av riktigt bra kvalitet, det gör stor skillnad. Jag serverar den med färskpotatis och gräddfil rakt upp och ner. Men du kan också lägga in sillen i en lag på till exempel citronsaft, socker och purjolök, säger Marcus.

Kombinera olika sillar utifrån eget tycke och smak

Är det ont om tid är det smidigt att använda sig av de färdiga fem-minuters-sillarna. Med dem kan du snabbt och enkelt att svänga ihop hemmagjord inlagd sill utifrån eget tycke och smak. Marcus slår även ett slag för att kombinera de lite mer kvickt tillagade sillarna med någon sill som har fått dra åt sig smakerna lite längre. En sådan är till exempel Brantevikssill, en kryddrik anrättning med bland annat kryddpeppar, lagerblad och ättika. Brantevikssillen görs i två steg och bör stå i minst fem dagar innan den serveras.
– Det är en riktigt god sillrätt som jag gillar och även en klassiker som många känner igen. Eftersom den ska stå i flera dagar passar den även perfekt att förbereda i god tid, säger Marcus.

För egen del kombinerar Marcus gärna traditionella sillinläggningar med nya och lite mer oväntade smaker, som en bräserad strömming med olivolja, vitlök, limesaft, persilja och oliver.

Cocktailsill och Skagensill

Även Ulla Karlström, redaktionschef på Allt om Mat och en av författarna bakom kokboken Sommarmat på stora fat, föreslår ett traditionsenligt firande med en god sillunch. På Ullas meny står två sorters sill.

– Det ena är en riktigt spännande inläggning, en cocktailsill med små körsbärstomater och rosépeppar. Den är andra en skagensill med löjrom och pepparrot. Till det skulle jag servera frökex med laxröra, kokt färskpotatis, små krispiga rädisor, knäckebröd och lagrad prästost.

Sillarna går utmärkt att förbereda i god tid innan, även laxröran kan göras två-tre timmar före servering.

– Om man skulle vilja prova något annat än sill är rökt fisk alltid gott. Jag serverar den tillsammans med en fräsch potatissallad på färskpotatis, sardeller och haricots verts, säger Ulla.


Recept

Morsans sill

Morsans-sill-Foto-Kristoffer-Granath
Foto Kristoffer Granath

 

Ingredienser

4 Norröna matjesfiléer skurna i bitar

3 dl citronsaft och skal (6-8 citroner)

1 dl strösocker

½ dl cassonade-socker

1 bit purjolök, fint skuren

1 knippe dill, grovt skuren

 

Gör så här

Dela citronerna på mitten och rosta dem i en torr panna. Pressa ur saften och blanda med sockret. Varva sillen med dill, purjolök och citronskal i en glasburk. Slå över citronsaften. Låt stå i burken i ett dygn.

 

omslag-sill

Receptet är hämtat ur SILL av Marcus Nemrin och Jesper Aspegren, Liljedahl Publishing, 2012


Recept

Potatissallad med sardeller, timjan och oliver

potatissallad-sommarmat-på-stora-fat

 

4 personer

Ingredienser

1 kilo färskpotatis

250 g haricots verts

250 g små tomater, gärna olika färger

5 sardeller

1 silverlök eller färsk lök

1 dl oliver, gärna olika färger

2 msk kapris

4 timjankvistar

1 krm nymald svartpeppar

Vinägrett:

1 vitlöksklyfta

2 msk rödvinsvinäger

2 krm salt

3/4 dl olivolja

1 tsk dijonsenap

1 tsk honung

 

Gör så här

Skrubba potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Koka haricots vertsen i lättsaltat vatten ca 5 minuter. Skölj av bönorna i kallt vatten.  Skala och pressa vitlöken. Blanda den med vinäger och salt och låt stå ca 10 minuter. Vispa i olja, senap och honung. Halvera tomaterna. Dela sardellerna i mindre bitar. Skala och skär löken i tunna klyftor. Blanda potatisen med haricots verts, tomater, sardeller, lök, oliver och kapris. Häll över vinägretten. Repa över timjanen och krydda med peppar.

 

omslag-sommarmat-på-stora-fat

Receptet är hämtat ur Sommarmat på stora fat av Ulla Karlström och Cecilia Nordin, Bonnier Fakta, 2017.

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

15 − tre =