Sök och tryck på enter

Semesterglädje i husvagn

Många väljer att semestra i husbil eller husvagn men syftet med semestern kan te sig ganska olika beroende på vem man pratar med. För familjen Andersson-Fassouliotis går husvagnssemestrarna gärna söderut.

Familjen Andersson-Fassouliotis bor i en stor vacker gul villa i ett litet samhälle utanför  Uppsala och består av Jenny som är lärare, Mike, som är rörmokare, och barnen Jolina, 8 år och John, 4 år. De tycker att semester med husvagn har sina klara fördelar framför en permanent stuga.

– När jag var liten reste vi mycket med husvagn. Pappa tycker väldigt mycket om att fiska och vi åkte ofta och fiskade på olika platser runtom i landet, oftast norrut i Sverige, säger Jenny.

Många som semestrar i husvagn eller husbil har sin permanenta plats som de åker till varje år, men Jenny tycker att det är just friheten som är charmen.

-För oss handlar det mer om att utforska och hitta bra platser, både på mindre campingar och ute i naturen. Jag kommer också tydligt ihåg den där känslan när man som barn skulle ut och åka, det var så spännande. Och mysigt att vara så nära familjen, det är ju så viktig när man är barn, att få vara med mamma och pappa. Vissa kanske kan tycka att det är jobbigt, men jag tycker att det funkar jättebra. På den senaste turen vi gjorde var det vi och barnen, och även min mamma och pappa, och det funkade hur bra som helst, säger hon.

Hon nämner också flexibiliteten som en stor fördel. Hittar man en plats som man tycker om är det bara att stanna. Ska man åka långt är det också enkelt och smidigt att bara stanna till någonstans över natten, det kräver inte samma planering som att bo på hotell.

Som utomlands fast i Sverige

Den resan blev av genom att de helt enkelt fick en idé om att ge sig iväg, mot Ystad. Men de stannade två, tre gånger på vägen, ibland annat blev det ett besök på Kolmården.

– I Ystad bodde vi på Ystad camping. Den är stor och populär, men väldigt trevlig och fräsch. Det som är fördelen med större campingar är ju också att det finns fler kompisar för barnen att leka med. Sen ligger den nära den vackra stranden i Ystad. Vi hade kanonväder och det var verkligen som att vara utomlands. Vi hade också planerat mat för hela veckan som vi lagade i husvagnen, det är ju också så smidigt, att man har med sig köket, berättar Jenny.

Hon skulle gärna åka till Skåne och Ystad igen, men det finns ju så många fina platser att åka till – som Gotland, Öland och Västkusten.

– Däremot tror jag inte att vi åker norrut med husvagn igen. Jag vill att det ska vara varmt på semestern och där uppe är det större risk för regn, för att inte tala om myggorna, säger Jenny och skrattar.

Och just när det gäller vädret är Jenny ganska övertygad om att bra väder är en förutsättning för att en semester i husvagn ska bli angenäm. Visst är det mysigt med nån regnig dag när man kan kura in sig i husvagnen och hänge sig åt brädspel och bokläsning, men man vill gärna kunna vistas bekvämt utomhus, menar hon.

Ett ypperligt äventyr

Jenny berättar också att den senaste husvagnssemester blev mycket lyckad för barnen.

– Barnen tyckte att det var jätteroligt, mysigt och riktigt spännande. De träffade några nya kompisar som de lekte med och tyckte att det var jättekul att mormor och morfar också var med, säger hon.

Jenny tipsar också om att ta med sig mycket spel och pysselsaker så att barnen kan hålla sig sysselsatta, och även saker man kan göra tillsammans hela familjen, på kvällarna eller om det råkar bli dåligt väder.

Hennes tips och råd till andra som vill ge sig ut är också att passa på att utforska.

-Personligen gillar jag inte när det blir för trångt och för mycket folk, och det finns så många fina platser som inte är så välkända. Leta efter en sjö och bra ställen att fiska på till exempel. Kolla på kartan innan ni åker iväg och i värsta fall, om man inte hittar något bra ställe, är det bara att stanna nånstans över natten och sedan fortsätta utforska dagen efter. Det är ett bra sätt att semestra på för hela familjen.

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ett × 2 =