Sök och tryck på enter

Sälen – en klassisk skidort

I västra dalarna, drygt 6,5 mil nordväst om Malung, ligger Sälen, en av landets mest populära skidorter.

Sälen, Sveriges sydligaste fjällvärld och Skandinaviens största vintersportort, är en turistmagnet för skidsugna svenskar varje vinter. Och det finns en hel del att välja mellan när det gäller utförsåkning. Sälen består av flera olika skidanläggningar; Lindvallen, Kläppen, Högfjället, Tandådalen, Hundfjället, Stöten och Näsfjället.

Något för alla

Det finns mycket att välja på när det gäller utförsåkning i Sälen och som passar för olika sorters skidåkning. Vill du till exempel uppleva lugnet och åka på ren natursnö är Näsfjället ett bra val. Det är en något mindre anläggning men här finns både nybörjarbackar och lite mer avancerade backar att testa. Till de populäraste anläggningarna bland barnfamiljer hör Kläppen, Lindvallen, Högfjället och Hundfjället. De har ett bra utbud för de lite mindre och lite större barnen. Kläppen har till exempel en bra fallhöjd på backarna och ett banområde med snowparks medan Lindvallen har de största nerfarterna. I Hundfjället hittar du långa pister och för barnen är t ex Trollskogen en kul skidupplevelse med pratande och sjungande träfigurer. I Tandådalen finns lite mer utbud för ungdomarna med häftiga backar, snowparks och Fun Parks med hopp, velodromer och spines. Stöten bjuder på de längsta pisterna och den bästa fallhöjden.

Längdskidåkning i världsklass

Vill du inte åka utför har alla anläggningarna fina längdskidspår. Här finns massor av varierande längdspår och turleder i underbar natur. Alltifrån kalfjäll, skogsterräng, elljusspår, skatepreparerade slingor till krävande slingor för elitåkaren eller lite lättare spår för utflykten. I Kläppen finns det till exempel fina spår, där konstsnö kompletterar natursnön, som går längs älven söderut. Det finns även längdskidspår i världsklass i form av Vasaloppsspåren. Under Vasaloppets vintervecka kan du välja mellan åtta olika lopp där den kortaste sträckan är 3 km och det längsta loppet 90 km.

Utanför backen

Förutom skidåkning finns det mängder av aktiviteter och utflykter att prova på och evenemang att se. En riktigt oförglömlig upplevelse nära naturen får du till exempel med ett hundspann där du färdas över de vidsträckta vita vidderna på fjället. Att gå på tur en solig dag på ett vackert fjäll med klar luft och göra ett klassiskt våffelstopp är alltid uppskattat, t ex vid Gammelgården, Storfjällsgraven, Hemfjällsstugan eller Lindalens fäbod.

Ett annat tips är Olnispagården i Sälen, här bakas det tunnbröd i vedeldad ugn. Lokalt kallas det mjuka tunnbrödet i Sälen för “Kavelgris”. Det finns många varianter på detta tunnbröd som är en gammal tradition i varje hem, och troligen finns det lika många recept som det finns hem.

Upplevelsevärlden Experium i Lindvallen erbjuder bland annat 3D-bio, inomhusbad med Sveriges första FlowRider (inomhussurfing), utomhusbassäng med 37-gradigt vatten, spaanläggning och bowling.

Dessutom hittar du även en och annan sevärdhet att upptäcka. I Malung-Sälens kommun finns hela 13 kyrkor, den äldsta med anor från 1400-talet. Där Görälven och Fuluälven flyter samman och bildar Västerdalälven finns en rastplats med historiska anor. Här står statyn Fulunässoldaten som restes till minne av de män och kvinnor som har skyddat och vaktat gränsen mellan Norge och Sverige under andra världskriget. Soldaten står på det gamla brofästet öster om Fuluälven och spanar mot Norge. Norr om rastplatsen ligger fortfarande viktiga lämningar kvar från Sveriges största beredskapsanläggning under krigsåren 1939–1945.

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

två × 1 =