Om Sagolika Sunne

Sagolika Sunne

SAGOLIKA UPPLEVELSER I SAGOLIKA SUNNE!

I berättelsernas landskap Värmland och i sagodrottningen Selma Lagerlöfs Sunne möts nya och gamla berättelser. Vi  i Sunne vill bjuda in så många som möjligt till nöjet att själva få vara med och skapa de nya berättelserna. Berättelser som skapas på plats i Sunne blir de mest genuina och vem vet, kanske också de blir de som mest sagolika. Vandringar med guide i Sagolika Sunne ger dig en skön naturupplevelse och du får ta del av äkta värmländsk berättartradition.

SUNNE VANDRINGSVECKA

Under många år har vi jobbat med att bygga ut och skapa bra vandringsleder i Sagolika Sunne. Berättartraditionen har vi sedan urminnes tider. Nu kopplar vi samman de båda och erbjuder guidade vandringar för dig som vill vandra i sällskap med andra och med vägledning av en guide.

Guidning med berättelser från Sunnes omgivningar ger dig både fördjupad kunskap om området och möjlighet att vandra med trevligt sällskap. Förutom att du får uppleva något av den värmländska berättartraditionen får du också njuta av fantastiska naturområden med sagolika vyer. Vandringar finns med olika svårighetsgrad allt från utmanande vandringar till lätt vandring utan backar. Du väljer själv det boende- och vandringspaket som passar dig bäst på sagolikasunne.se

Att vandra med guide gör att du kan slappna av och lita på att du är på rätt väg. Våra guider är också pigga på att ge dig mer kunskap än vad du fått om du vandrat på egen hand. Vi erbjuder förutom guider på våra vandringar transport till och från ditt boende. Det gör vi dels för att spara på miljön men också för din egen bekvämlighet.

VANDRINGSLEDER

Selma Lagerlöf skrev om Tossebergsklätten, ett berg strax norr om Sunne, och kallade då platsen Gurlitta klätt.  Kanske besökte hon klätten eller andra höga höjder och det var på dessa hennes fantasi eggades och berättelser skapades. Flera av vandringslederna som du kan uppleva under Sunne Vandringsvecka erbjuder utsiktsplatser med vidunderliga vyer. Som en belöning när du strävat uppför ett tag. Utsikten vid Sundsbergsleden, Back Kajsas väg eller Gettjärnsklätten gör ingen besviken.

Utmed lederna i Finnskogen finns flera finntorp och lämningar efter en svunnen tid. Hit kom svedjefinnar och började bruka jorden efter att de bränt ner skogen. Längs sjutorpsleden ser man torp och rester efter torp där människor levde från 1600-talet och ända fram till modern tid. Alla med en egen spännande historia.

Många av de leder vi vandrar på har växter och biologiska värden som bidrar till en härlig naturupplevelse för dig som vandrar. Guiderna vi anlitar kan berätta om såväl växter som djur som lever i Sagolika Sunne.

Vi erbjuder också två temavandringar. Gillar du trädgårdar så rekommenderar vi att du väljer ett paket där trädgårdsvandring vid Selma Lagerlöfs Mårbacka ingår. Är du nyfiken på hur det är att vandra med hund? Då kan du välja Husky-vandring.

BO VID EN SJÖ I SAGOLIKA SUNNE

Enligt gammal berättartradition, heter Sunne så för att det ligger i ett sund mellan sjöarna Mellanfryken och Norra Fryken. Sunne är helt enkelt värmländsk dialekt för sund. I Sunne erbjuder vi under Sunne vandringsvecka boende med utsikt över Fryken eller rent av boende som erbjuder bastubad invid sjöns strand.

Vill du bo på ett boende som garanterat har sjöutsikt då kan Selma Spa vara ditt val för där har alla rum liksom deras restaurang Smak utsikt ner mot Fryken. Det är också boendet för dig som vill skämma bort dig själv lite På Selma Spa+ kan du koppla av och njuta av en avslappnande massage eller energigivande kroppsbehandling mellan vandringspassen.

Ulvsby herrgård ligger vackert vid sjön Fryken i en lantlig miljö. Utsikten är nästan onödigt vacker, som vi säger här i Värmland – med glimten i ögat. Herrgården finns såklart med i Selma Lagerlöfs berättelse om Gösta Berling. Gästrummen är inrymda i flygelbyggnader och inredingen är i charmig lantlig stil – några av dem har sjöutsikt. I den modernaste flygeln präglas inredningen av nordisk enkelhet.

Strax söder om Sunne kyrka alldeles invid sjön Fryken och med en kilometers väg till Sunne centrum ligger härliga Prostgården B&B. Lantligt men ändå centralt. Här finns en underbar trädgård och en fantastisk utsikt över sjön. Du bor i nyrenoverade rum, enkelrum, dubbelrum eller familjerum.

Centralt  bor du på Broby Gästgivaregård som ligger på den kullerstensbelagda Långgatan mitt i charmiga Sunne. Med anor ur Gösta Berlings saga är Broby en klassisk gästgivaregård som erbjuder trivsamt boende i hemtrevlig miljö.

Väljer du att gå Pilgrimsleden vandrar du längs Fryken och bor på Bed & Breakfast som Lappnäs, Berga gård och Bada herrgård B&B. Du går inte miste om sjöutsikten under vandringen och flera boende ligger sjönära med möjlighet för ett dopp i det blå.

Sjön Rottnen ligger i Gräsmark. Här erbjuder Nature Adventure ett perfekt boende för medelstora grupper eller enskilda som vill göra det lilla extra tillsammans. Här finns 9 sovrum och ett stort allrum och kök som man delar med andra. En relaxavdelning med bastu och badtunna där ni kan njuta av utsikten över sjön Rottnen. Ta det lugnt och njut i något av allrummen med soffor och fåtöljer. Sätt er ner och diskutera, lär känna nya personer och dela erfarenheter medan ni tänder en mysig brasa i den unika centrala spisen mitt i huset.

KAFFE SMAKAR BÄST UTE 

Kaffe är gott men kanske smakar det bäst när man får dricka det är ute i naturen. Att vandra kräver energi och den ger vi dig genom att erbjuda vandringspaket där du fixar din egen matsäck för dagen eller blir serverad mat och dryck längs vägen.

Flera av våra vandringspaket inkluderar middag på kvällen. Tänk dig att efter en dag i skogen få slå sig ner vid dukat bord och njuta av vällagad mat.

LÄS MER OCH TA DEL AV ERBJUDANDEN HÄR!

http://sagolikasunne.se/sv/sunne-vandringsvecka