Sök och tryck på enter

Sagolika Småland

Smålands små länder bjuder på mångfald, inte minst när det gäller naturen. Trollska skogar, magiska insjöar, slingrande grusvägar, stenmurar, en glittrande skärgård och röda stugor med vita knutar bland pittoreska hagar och gärdsgårdar lockar varje sommar till sig besökare från hela världen.

Många förknippar Småland med lilla Vimmerby och vår världsberömda författarinna Astrid Lindgren. Det var här hon växte upp och hämtade inspiration till flera av sina älskade sagor. Vimmerby bjuder också på mycket Astrid-nostalgi, en djupare inblick i hennes liv och vackra ingångar till hennes sagovärldar.

Flera av filmerna baserade på hennes böcker har också helt eller delvis spelats in här.

– Ta till exempel bilen, packa ner lite matsäck och ge dig ut på vår tur ”i Astrids fotspår”, tipsar Vimmerby Turistbyrå. Turens första stopp är i Pelarne, där man följer skyltarna mot Bullerbyn. De tre små gårdarna gav Astrid inspiration till sagorna, här spelades filmerna in under ledning av Lasse Hallström på 80-talet, och här växte även hennes far upp. Turen gör sedan ett stopp i Mossebo för fika eller lunch, och fortsätter sedan den vackra vägen fram till Mariannelund, känt från Emil bland annat. I Barnfilmbyns museum kan man läsa mer om inspelningsplatserna och se dokumentärfilmer med skådespelare och statister som berättar anekdoter från tiden med Emil-filmerna på 70-talet. I år öppnar dessutom en ny utställning om den nya animerade filmen Emil & Ida i Lönneberga. Missa inte heller karamellkokeriet i Mariannelund, ett av Sveriges äldsta sockerbagerier. Efter Mariannelund är det till sist dags för filmens Katthult där det mesta är sig likt från filmerna. Det riktiga namnet på byn är Gibberyd vid orten Rumskulla.

Kliv in i sagornas värld

Vill du kliva ännu längre in i Astrid Lingrens sagovärld bjuder teaterparken Astrid Lindgrens Värld på möten med välkända karaktärer som Emil, Pippi och Madicken, sång- och teaterföreställningar och alla de älskade miljöerna. Du kan gå på upptäcksfärd i Villa Villekulla, gömma dig i Emils snickerboa eller åka rutschkana uppe på Karlssons tak.

I parken finns landets största utomhusteater och för att alla ska kunna ta del av föreställningarna teckentolkas flera av dem i sommar. Leklusten löper som en osynlig röd tråd genom hela området.

I Vimmerby kan du även besöka Astrids barndomshem, gården Näs. Här föddes Astrid Anna Emilia Ericsson för över 100 år sedan, berättar Cilla Nergårdh på Astrid Lindgrens Näs.

– Det var här som hon klättrade i sockerdricksträdet, lekte i snickerboa, hoppade i hö och lyssnade till sagor i Kristins kök. Det är här hela hennes författarskap tar sin början.

Området, som bland annat vunnit Stora Turismpriset, bjuder på guidade turer i och omkring hemmet, utställningar om Astrid Lindgrens liv och verk och vandringar i de vackra trädgårdarna.

smaland

Skärgårdsstaden med en förkärlek för kalas

Skärgårdsstaden Västervik är ett perfekt resmål för dig som gillar hav, båtliv och vackra solnedgångar. På sommaren lever dessutom staden upp och bjuder besökarna på flera roliga evenemang. Sverige Dansar bjuder bland annat på tre dagar fyllda av workshops i bugg och salsa, och på kvällen bjuder dansband och en av salsavärldens bästa DJs upp till mer dans.

Den populära Visfestivalen i slottsruinen från 1300-talet ger både artisterna och publiken en minnesvärd och stämningsfull konsertupplevelse och stämningen sprider sig ut på gator, torg och bryggor. Bara några dagar efter att Visfestivalen klingat ut är det dags för nästa kalas, Skärgårdsfestivalen. Torgen fylls av marknadsstånd och det doftar tjära och nystekt strömming. En av festivalens höjdpunkter är Hasselörodden, då roddarna anländer i sina träekor till Fiskarehamnen.

Men Västervik bjuder på mer än kalas. Den vackra skärgården som bjuder på över 5000 öar, kobbar och skär har flera vackra destinationer att besöka. Vill du bege dig utanför Västervik rekommenderas ett besök i Gamleby, två mil norrut. Den lilla byn ligger vackert belägen precis vid Gamlebyviken. Du kan bland annat ta en promenad upp för det 80 meter höga Garpedansberget. Längs vägen möts du av skulpturer av olika fantasivarelser, skapade av konstnären Jan Pol Jerzy Przybyl, och väl uppe på toppen får du en fantastisk utsikt över Gamleby och Gamlebyviken.

Gör en tidsresa

Längre in i Småland bjuds det också på fina naturupplevelser. På Gunillaberg, två kilometer söder om Bottnaryd, kan du njuta av blomsterkonstnären Tage Andersens verk, både ute och inne. Det arrangeras även konserter här under sommaren. Mer blommor blir det på Linnés Råshult, i Stenbrohults socken i Kronobergs län mellan Diö och Älmhult, som är Carl von Linnés födelseort och Sveriges tionde kulturreservat.

Besökare får uppleva en resa tillbaka till 1700-talets landskap och trädgårdar med självaste Carl von Linné som ciceron.

I Habo, i Skara stift, ligger en av våra mest speciella träkyrkor. Kyrkan fick sitt nuvarande utseende 1723 och den är byggd nästan som en katedral, med läktare runt hela kyrkan. Målningar från katekesen täcker hela kyrkan från golv till tak. Altaret, som är från 1300-talet, är gjort i sandsten. Mer trä hittar du i vackra Eksjö, en av Sveriges bäst bevarade trästäder, som bjuder på pittoreska gågator, caféer och närhet till trollska skogar och rofyllda fiskvatten.

Är du i Jönköpingstrakten får du inte heller missa Gränna och Visingsö. Visingsö har bland annat Sveriges största ekskog och mängder av lämningar från stenåldern och framåt. Vandra runt eller hyr en cykel i hamnen. Det finns mysiga gårdsbutiker, en vacker slottsruin och badmöjligheter. Man kan också runda ön med remmalag, öns populära hästdroskor som i över 100 år skjutsat besökare runt ön.

Vackra bygder och vackra glas

Orrefors Kosta Boda är norra Europas största glasbruk, och flera konstnärer och formgivare har genom åren berikat brukets glastradition, däribland Ulrica Hydman-Vallien, Bertil Vallien och Åsa Jungnelius.

Här har man blåst glas sedan 1742 och bruksområdet bjuder bland annat på Kosta Boda Art Gallery som visar upp det vackra konstglas som tillverkas här. I närheten finns också Kosta Bodas fabriksförsäljning och i närheten av den Kosta Outlet. Här finns också ett spektakulärt glashotell, Kosta Boda Art Hotel. Man kan också gå guidade visningar på det anrika glasbruket och lära sig hur det går till att blåsa, slipa och måla glas.

– Varje år kommer det cirka en miljon besökare från hela världen hit, berättar Thomas Hagström på Orrefors Kosta Boda. Nytt för i år är bland annat en stugby där man kan utforska glasets värld, fiska och njuta av den småländska naturen.

Men det finns fler glasbruk i Småland, faktiskt hela tretton stycken.

Glasrikets minsta hytta heter Transjö och här kommer man nära glaskonstnären i en intim miljö. På Målerås Glasbruk, som i år fyller 125 år, kan du i sommar se en utställning av Mats Jonasson och Ludvig Löfgren. Mats ser tillbaka på sitt arv som gravör men vill samtidigt presentera något helt nytt, och Ludvig har fascinerats av Målerås eget järngjuteri och skog och natur är hans genomgående tema. På Skrufs glasbruk ställer Carina Seth Andersson och Skruf ut bruksglas, också den med skogstema, och på The Glass Factory kan man se en utställning med svenskt samtidsglas av ett femtiotal konstnärer som belyser och undersöker glasets nya vägar.

Vill man se alla bruk rekommenderas bil, men vackra vyer får man om man väljer cykel. En fin vandrings- och cykelled är Utvandrarleden, en tio mil lång led som tar dig i Vilhelm Mobergs fotspår, genom Karl-Oskar och Kristinas bygd.

Dåtid möter nutid

Hamnstaden Kalmar bär på ett rikt historiskt arv och det är svårt att undgå historiens vingslag, bland annat i form av det pampiga Kalmar slott. Under en lång tid var Kalmar slott en stark försvarsanläggning. Även idag fortsätter slottet att leverera,

Karin Weddingö på Kalmar Turistbyrå tipsar också om Barnens Slott.

– Ett perfekt utflyktsmål för familjer med barn från tre år och uppåt. Aktiviteterna är många, vad sägs om att delta i Slottskampen och utmana Svarte  riddaren, gå på prinsessvisning eller följa med på skattjakt? Barnen kan även bli högtidligt dubbade som riddare eller prova en vacker prinsessklänning. Här lär sig så väl barn som vuxna mer om Sveriges historia på ett lekfullt sätt.

Det bjuds också på en stor dos nutida kultur, till exempel i form av populära friluftsteatern Krusentiernska teatern.

– Vi brukar åka dit och hitta ett vindstilla läge vid planket där vi breder ut en filt. Sedan köper vi något hembakat i caféet. Det brukar vara jättehärlig stämning under friluftsteatrarna, säger Lina Einarsson på Kalmar Turistbyrå.

Sen får man inte missa stadens alla gratiskonserter. Dessutom är det stadsfest i Kalmar i augusti.

oland-smaland

Öland – Solens ö

Tvärs över bron från Kalmar når man det undersköna Öland. Ljuset, de långgrunda stränderna, den karga och vackra naturen och solskenet har fått många att förälska sig i ön, och återvända år efter år. Ön hyser bland annat 75 olika naturreservat. Variationen är bred och varje reservat är unikt. Det finns stränder, ädellövsskogar och odlingslandskap. Ölands Turistbyrå tipsar bland annat om Neptuni åkrar, ett utbrett klapperstensfält längs kusten norr om Byxelkrok. Här blommar det under sommaren blåeld i stor mängd, på de annars i övrigt nästan helt vegetationslösa strandvallarna.

Vill du se mer av den södra delen av ön rekommenderas den södra slingan, en 40 kilometer lång led med start i Södra Möckleby/Degerhamn. Den följer sedan kusten söderut ner till Södra Ölands sydspets med Långe Jan och Ottenby. Den fortsätter sedan norrut utmed östra kusten upp till Torngård.

På den vägen kan du till exempel göra en avstickare till Eketorps borg mitt på Alvaret. När du från Torngård sedan svänger västerut igen åker du sju kilometer tvärs över Alvaret, och då är du mitt i Världsarvet Södra Ölands Odlingslandskap, innan du binder ihop slingan och kommer tillbaka till Södra Möckleby/Degerhamn. Ölands Turistbyrå tipsar även om Matvandringar på ön. Man vandrar tillsammans med en kunnig och engagerad guide mellan olika vackra platser. Längs vägen görs flera matstopp för att avnjuta öländska läckerheter som dukas upp i naturen.

Se och göra

pataholm
Pataholm

”Pataholm i Mönsterås kommun bjuder på en vacker sekelskiftesmiljö som berättar om stadens storhetstid på 1800-talet. Hembygdsgårdarna Hullgrensgården och Harbergska gården och caféet Förlig Wind är väl värda ett besök.”

Karin Ekebjär,  Visit Småland

ironman

Ironman  kalmar

”Förra året deltog 2 700 triathleter från hela 49 länder. Först simmar de 3,86 km, sedan cyklar de 180,2 km, bl a över Ölandsbron, och till sist springer de 42,2 km. Stämningen är hög ända tills de sista hjältarna går i mål vid Stortorget.”

Åke Andersson, Destination Kalmar

olandroots

Öland Roots

”Sveriges mysigaste festival går av stapeln på dansbanan i Sandbergen på Södra Öland i juli. Festivalen är belägen i ett unikt naturområde precis vid havskanten, och bjuder på den caribiska världsmusiken med fokus på Reffae och Dancehall.”

Ölands turistbyrå

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fem × 1 =