Sök och tryck på enter

Så lyckas du med grillningen

Den australiensiske kändiskocken Ben O’Donoghue delar med sig av sina bästa tips från sin grillbibel och David Frenkiel från Green Kitchen Stories bjuder på en grön grillfest där smaker och råvaror står i fokus.

 

David Frenkiel och Luise Vindahl ligger bakom den populära bloggen Green Kitchen Stories och har gett ut prisade vegetariska kokböcker. Matfilosofin bygger på att låta grönsaker, bönor, nötter, frukt och bär stå i fokus för smak- och färgrika vegetariska rätter. Hemma hos David och Luise är det långt ifrån de klassiska grönsakerna som tomater, champinjoner och majskolvar som hamnar på grillen.

– Vi testar allt. Blomkål till exempel är riktigt gott att grilla. Det är lättast att skära i stora skivor, nästan som köttbitar. Våga bränna på ordentligt så att de blir lite sotiga i kanterna. Samma sak gäller aubergine, en grönsak som många tenderar att grilla för kort tid. Det gör vi ofta med kött och fisk. Men både aubergine och blomkål behöver grillas länge så att de får yta och mer smak, berättar David.

Låt smaker möta konsistenser

Grönsakerna kan med fördel marineras ett tag innan de läggs på grillen, särskilt med tanke på att de inte innehåller något fett som till exempel kött gör.

– Lägg grönsakerna i en plastpåse med marinad och låt dem dra åt sig smakerna. Vi brukar använda olja, lite soja och gärna ingefära.

Tänk också på hur de grillade grönsakerna serveras. Låt smaker och konsistenser mötas. Till exempel kan du göra en stor sallad med quinoa eller hirs och en god pestodressing som du blandar med grönsakerna. Ett annat tips är att grilla frukt och servera till maten.

– Vi tycker om att använda fruktens sötma. Ananas eller persikor blir jättegoda när de grillas. De kan blandas ner i salladen eller serveras vid sidan om, säger David.

Till grönsakerna lagar de gärna röror och såser av olika slag. En guacamole på avokado eller en röra på grönsaker som enkelt förbereds med hjälp av grillen.

– Så fort grillen är tänd lägger vi på en paprika eller aubergine. Låt det grillas ordentligt och sedan mixar eller finhackar du grönsakerna till en röra. Du kan också ha i bönor, kikärtor eller liknande för att få det riktigt krämigt, säger David.

Välj ett tema

Den australiensiske kocken, Tv-personligheten och författaren Ben O’Donoghue är känd för sin utomhusmatlagning och sina populära grillrecept. I grillbibeln BBQ bjuder han på över 180 recept med grillade rätter från världens alla hörn – från aussie steak sandwich, shish kebab och jerkkryddad karibisk kyckling till singaporianska chilikrabbor och balinesisk grillad anka men också goda vegetariska grillrätter och tillbehör. Hans bästa tips för att lyckas med grillningen är att hålla det enkelt.

– Satsa på en eller två proteinkällor som du vill grilla. Jag brukar välja ett tema som till exempel asiatiskt och bygger upp måltiden med genom några tillbehör på samma tema. Tänk också på att undvika de klassiska misstagen. Ha alltid ha tillräckligt med bränsle hemma. Det är sådant som typiskt nog kan ta slut just när du har börjat grilla.

 

När det gäller tillbehör är Bens tips att satsa på enkla sallader och såser för att balansera smaker och konsistenser. För egen del gör han gärna både ett kallt tillbehör som är lätt att förbereda och en varm sidorätt som tillagas på grillen.

– Jag gör en grillad tomatsallad som är suverän, särskilt på sommaren när går att få tag på fantastiska olika sorters mogna tomater. De ger den där fräscha smaken till allt som är grillat. Glöm inte bort att servera maten tillsammans med en sås eller någon form av smaksättare. En riktigt god hemmagjord chilisås är ett måste för att få lite krydda.

 


Recept: Persiko- & portobelloburgare

Ingredienser

6 portabellosvampar

6 persikor

6 fullkornshamburgerbröd

100 g färska ärtskott

5 små tomater, skivade

5 små salladslökar, skivade

En liten näve timjanblad, repade

Marinad

½ dl kallpressad olivolja

2 rosmarinkvistar (hacka 1 av dem fint och använd den andra som pensel)

1 msk timjan, bladen repade och finhackade

2 vitlöksklyftor, finhackade

Saften från ½ citron

Havssalt och nymald svartpeppar

Guacamole

4 mogna avokador, delade, urkärnade och skalade

3 små tomater

1 näve bladpersilja

1 vitlöksklyfta

½ citron

2 msk kallpressad olivolja

 

Gör så här

 

Torka svamphattarna försiktigt med hushållspapper eller en handduk. Ta lite vatten på om det behövs. Skär av fötterna och släng dem. Klappa svamparna torra. Dela persikorna och kärna ur dem. Gör guacamolen så här: Hacka avokado, tomat och persilja grovt. Lägg allt i en liten skål tillsammans med pressad vitlök, pressa citronsaft över och mosa allt med en gaffel. Allt ska blandas men röran ska ha kvar lite bitar. Ställ undan så länge. Gör nu marinaden: Häll olivoljan i en liten skål. Tillsätt hackad rosmarin, timjan, vitlök, färskpressad citronsaft och rör om. Salta och peppra efter tycke och smak. Använd den andra rosmarinkvisten för att pensla svamparna och persikorna med marinaden. Hetta upp en grillpanna och grilla svampar och persikor i 3–4 minuter på varje a på hög värme. Man kan även lägga dem på grillen. Pensla på mer marinad med rosmarinkvisten under grillningen. Dela hamburgerbröden och rosta dem lätt på grillen. Lägg sedan en stor klick guacamole på underdelen, tillsätt ärtskott, tomatskivor, salladslök, timjan, en svamp och två persikohalvor. Lägg på överdelen och stick i ett grillspett så att burgaren hålls ihop.

Receptet är hämtat ur Green Kitchen Stories av David Frenkiel och Luise Vindahl, 2014, Norstedts.

green kitchen stories

Inga kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

5 × 5 =