Sök och tryck på enter

Campa i höst- och vintersverige

Sverige i sin höst- och vinterskrud bjuder på gott om upplevelser, från storslagen natur till fartfyllda äventyr och spännande kulturhändelser. Att ge sig ut med bilen eller husbilen på hösten och vintern ger inte bara en känsla av frihet, det är också ett optimalt sätt att komma lite närmare vår vackra svenska natur på.

Att campa på hösten och vintern går alldeles utmärkt. Det finns omkring 170 året-runt-öppna campingplatser runt om i landet. Drygt 60 av dem ligger också vid en alpin anläggning. Ett exempel är Åre Camping, beläget i lugn och ro i naturskön miljö med utsikt över Åreskutan. Vintertid tar du dig direkt ut till skoterleden för att sedan komma vidare ut på fjället. Närmaste skidbacke ligger i Åre Björnen, bara fem kilometer bort. Gördalens camping i nordvästra Dalarna, mellan Fulufjällets nationalpark och Drevfjällets naturreservat, ligger i anslutning till ett av Sveriges bästa skoterledssystem med massor av snö. Idre Fjäll i Dalarna bygger just nu ut sin campinganläggning med ytterligare 100 husvagnsplatser varav 40 platser är belägna på en helt ny camping med ski in-ski out läge vid infarten till Idre Fjäll. I Isaberg, Campingen vid Isaberg Mountain Resort i Småland har också öppet hela året och har ett sjuttiotal tomter samt stuguthyrning.

– Tidigare har många hyrt en säsongsplats där husbilen eller husvagnen stått kvar. Men eftersom husbilen innebär sådant smidigt sätt att förflytta sig börjar det nu ändras. Ena stunden åker man skidor och nästa dag kanske man vill åka på en utflykt. Det gör att det också blir mer rörligt på campingplatserna och att fler campingplatser håller öppet även på vintern, säger Eva Svärd på SCR Svensk Camping.

Högsäsongen för de vinteröppna campingplatserna är över sportlovet så det gäller att vara ute i god tid för att få en plats. Det är också många som redan till jul drar till fjälls med husbilen eller husvagnen. Och det är inte bara skidåkningen som lockar.

– Många tar gärna husbilen till norra delarna av landet också för att åka längdskidor eller skoter eller testa på isfiske, eller bara för att komma bort, säger Eva.

Det finns även många helårsöppna campingplatser som inte ligger i anslutning till en skidanläggning, påpekar Eva. En hel del av dem är mer som resorts eller erbjuder evenemang, sevärdheter eller aktiviteter värda ett besök, både i norra och södra delarna av landet. Den vackra kuststaden Strömstad är i sig väl värd ett besök. Men här finns också många campingplatser, som Daftö Resort. En semesteranläggning som tillhör både Sveriges och Europas bästa. På Daftö Resort kan du bo i någon av de 130 stugorna eller i egen husvagn/husbil på en av de 650 campingtomterna. Ett annat tips är Västervik Resort, beläget i Smålands skärgård. Denna femstjärniga anläggning är Sveriges till ytan största camping med 1000 tomter och 168 stugor. Västervik är ett riktigt semesterparadis på sommaren men att uppleva skärgården i vinterskrud är något speciellt. Upptäck omgivningarna med en båttur eller skrinna fram på långfärdsskidor mellan öarna. En populär destination för husbilsägare i norr är Jokkmokk när det är dags för den årliga vintermarknaden i februari. Bland annat finns Arctic Camp Jokkmokk, en fyrstjärnig familjevänlig camping, vackert beläget på Notudden intill Lilla Lule Älv där man även har möjlighet att prova på vinterfiske och skoterkörning i omgivningarna.

StugorivinterlandskapFotoKukkolaforsen-

Stugor i vinterlandskap. Foto: Kukkolaforsen

Storstad

Med bilen eller husbilen kan du också smidigt och enkelt åka på storstadsutflykt. Insup storstadspulsen och stämningsfulla konserter i Stockholm, Göteborg eller Malmö eller några av våra andra fina mellanstora städer där du också hittar campingplatser som är öppna på vintern. Alldeles utanför Göteborg till exempel ligger Lisebergsbyn, en året-runt-öppen anläggning med 147 husvagnsplatser, 12 husbilsplatser och övernattning på stugor eller vandrarhem. Intill Lisebergsbyn ligger ett naturreservat med motionsspår och vandringsleder och på mindre än tio minuter åker du med spårvagnen till Liseberg och Avenyn. Malmö kan bland annat skryta med fyrstjärniga campingen First Camp. Här bor du med utsikt över Öresundsbron vid havet i stuga eller på campingtomt. Stockholm har flera vinteröppna campingplatser, t ex Bredsands Camping, Nickstabadets Camping i Nynäshamn och Stockholm Swecamp Flottsbro, beläget 15 km från Stockholm city i friluftsområdet Flottsbro där du hittar länets högsta skidbacke.

I Örebro hittar du en femstjärnig camping. Gustavsvik camping i Örebro är utsedd till en av Europas bästa campingplatser och är öppen året runt. Här finns en galleria med restauranger, arkadspel och glassbar och exklusiva servicebyggnader med dusch, toalett och utrymmen för matlagning, tvättstugor och tv-rum och lekrum. Ett tips för äventyrssugna är att besöka Gustavsvik upplevelsebad Lost City. Här kan ni kasta er utför Sveriges längsta vattenrutschbanor och bada i mystiska ruiner och vilda forsar.

Fina vägar längs resan

Det är inte bara slutmålet som är en del av resan, även vägen dit är värd att njuta. Gör bil- eller husbilssemestern till en unik färd genom vår vackra natur. Sträckan Haparanda-Karesuando till exempel, också kallad Norrskensvägen, är vintertid en av landets bästa för att spana efter norrsken. Här åker du igenom olika kulturmiljöer, städer, vildmark och ett varierande landskap med älvdalar och fjällmassiv. Ett annat tips i de norra delarna av landet är Konstvägen Sju Älvar mellan Storjola och Umeå. Sträckan går precis som det låter genom flera konstverk och älvar från kust till fjäll. Kustvägen mellan Karlskrona och Norrköping är landets längsta kustväg. Den går längs havet från Blekinge, via Småland till Östergötland och bjuder på vacker havsutsikt.

Konstvägen_sju_älvar_811-av-Fredrik-Wretman-Foto-Mikael-Lindmar

Konstvägen sju älvar 811 av Fredrik Wretman. Foto: Mikael-Lindmar

 

Höstlovstips

SCR Svensk Camping tipsar om flera roliga aktiviteter runt om i Sverige. För den som är sugen på bad finns det flera campingplatser att välja på. Gustavsvik Camping bjuder på landets största badäventyr, Lost City och på Fyrishovs camping i Uppsala har du parkettläge till en av Europas största badanläggningar med en tropisk miljö med 30 grader i luften och 28 i vattnet. Lysingsbadet i Västervik bjuder på Medelhavskänska med vågströmmar, vattenrutschkanor och pooler.

Astrid Lindgrens Värld håller också öppet och bjuder på de älskade karaktärerna och en härlig höstmarknad. Och på Daftö Resort bjuds det på allt ifrån Halloween-kalas till fotbollsmatcher och skattjakt i skogen.

Många anledningar till att ge sig ut på vägarna i höst alltså!

 


Planering är a och o

* Säkerställ att bilbatteriet är dugligt så du slipper bli stillastående med bilen. Bilbatterier åldras gradvis men mot slutet av livslängden blir det plötsligt en snabbare försämring. På vintern krävs det även betydligt mer kraft för att snurra runt motorn och därför upplevs batteridöden som oväntad.

* Se till att du har godkända vinterdäck som håller för vinterväglag. Ett bra mönsterdjup är mer än 3 mm men en rekommendation är att byta redan vid 5 mm eftersom däckens egenskaper minskar snabbt efter det.

* Kontrollera lufttrycket. Rätt tryck står angivet i bilens instruktionsbok eller på en etikett på dörrstolpens insida.

* Ta en titt på oljan, på mängden frostskyddsmedel i kylvattnet och att du har med en isskrapa till rutorna.

* Packa med kablar till motorvärmare och kupévärmare samt varma extrakläder ifall ni skulle bli stående med bilen.

* Planera resan och åk i god tid. Ta reda på hur lång sträcka du behöver köra innan och planera körningen. Vinterväglag kräver långsammare också körning och längre avstånd till andra fordon. Det blir även mörkt redan på eftermiddagen och mer krävande att köra. Håll koll på väderprognosen och ta gärna fler pauser än få för att sträcka på benen och fylla på med energi.

 


Vinteranpassa husbilen

* Låt t ex en verkstad göra en ordentlig service innan avfärd.

* Ta med dubbla gasoltuber för extravärme.

* Kontrollera vätskenivå och syrahalt och håll batteriet välladdat.

* För husbilar med en totalvikt till och med 3,5 ton gäller kravet för vinterdäck 1 dec-31 mars. * Mönsterdjupet på däcken ska vara minst 3 mm när det är vinterväglag.

* För att undvika att husbilen fryser fast bör du lägga plankstumpar under stödben och hjul.

* Lägg inte elkabeln på marken då den kan frysa fast. Fäst den istället i en lina som finns på många campingplatser.

* Skotta inte upp snö mot husbilens väggar. Snövallen kan hindra lufttillförseln till ventilationssystemet.

* Sätt inte igen takluckor eller andra ventilationsöppningar.

* Dra inte åt handbromsen. Bromsar kan frysa fast så hårt att du kan bli tvungen att lämna kvar fordonet tills det blir varmt igen.

* Anpassa hastighet efter väglag.

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

12 + 20 =