Sök och tryck på enter

På gång i Kalmar – Sandskulpturer och Renässansmode

Kuststaden Kalmar bjuder på en stor dos konst, kultur och historia.

Småländska smultronstället Kalmar är uppbyggd på öar och vart du än befinner dig i staden känner du närheten till havet.

Den 10-15 juli arrangeras Kalmar International Sandsculpture Festival, Sveriges enda sandskulpturfestival, vid Kalmarsundsbadet. I sommar är det 5-årsjubileum och som vanligt kommer några av världens bästa sandskulptörer delta.

sandskulpturfestival

Sandskulpturfestivalen i Kalmar firar i sommar 5 år.

Känn historiens vingslag

Kalmar är också känd för alla sina historiska byggnader och många som kommer hit känner tydligt historiens vingslag. Dess betydelse genom åren görs sig påmind på flera platser. Kalmar slott är idag Nordens bäst bevarade renässansslott och på plats kan du lära dig mer om dess spännande historia. Man kan till exempel lära sig mer om Dackupproret och följa slottets arkitektoniska utveckling.

kalmar-slott-foto-christian-alsing-upptack-sverige

Känn historiens vingslag på mäktiga Kalmar Slott. Foto: Christian Alsing

Mode – helt i papper

Den 9 april har slottets stora säsongsutställning premiär, och i år blir det fokus på familjen Medici. Utställningen “Medicis mode – en världsutställning i papper” bjuder på en värld av extravagans, överdåd och praktfulla skapelser. Den belgiska konstnären Isabelle de Borchgrave har skapat en renässanskollektion med utgångspunkt från Medicifamiljens renässansdräkter – och hela utställningen är gjord i papper! Kostymerna är rikt smyckade med överdådiga former, starka färger, spetsar och volanger. Genom Isabelle de Borchgraves papperskreationer kommer familjens dramatiska historia till liv. Utställningen pågår hela sommaren till och med den 11 september.

Medici-mode-Kalmar-Slott5
Säsongsutställning på Kalmar Slott, 9 april – 11 september 2017 Foto: Andreas von Einsiedel

Lena Anderssons älskade miljöer

Säsongsutställningen för barn har premiär den 7 maj och heter “Maja med vänner”. Det är en lekutställning för de yngre barnen och deras familjer. Här kan man uppleva miljöerna ur Lena Andersons älskade böcker om Maja, Linnea, Storm-Stina och Lilla Kotten med vänner. Utställningen pågår till den 5 november 2017.

Från och med den 7 maj kan barnen hjälpa Maja att skörda morötter, bygga med Storm-Stinas vindpinade strandfynd eller varför inte krypa in i barkkojan i Majas ek. Kanske kommer även hennes låtsasvänner på besök! Hos Lilla Kotten är bageriet fyllt med färgglada bakelser, där föräldrar kan bli serverade en kopp låtsaskaffe och även beskåda en del av Lena Andersons inramade originalillustrationer. Det kommer även finnas en kuddhörna där barnen kan slå sig ned och ta del av Lenas böcker.

maja-copyright-lena-andersson

“Maja med vänner” pågår t o m den 5 november på Kalmar Slott. (c) Lena Andersson


Mitt Smultronställe i Kalmar

”En av mina favoritplatser är Krusenstiernska Gården, som ligger i Gamla Stan och är en charmig gammal trädgård från förra sekelskiftet. På dagarna finns det ett populärt café med hembakade kakor och på sommarkvällarna kan man se teaterföreställningar under bar himmel. Teatern startade 2008 och har på kort tid blivit en av landets populäraste friluftsteatrar.”

Stefan Johnson, Turistchef i Kalmar

krusentiernska

Inga kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

10 + 9 =