Sök och tryck på enter

Är du redo för spåret?

Längdskidåkning är mer populärt än någonsin. Med rätt utrustning blir det roligare att ge sig ut på tur. Oavsett om du beger dig upp till fjällen eller njuter av natursköna spår i din närhet kan det vara värt att se över utrustningen för att få en så optimal och rolig stund som möjligt.

Skidorna

Mitten på skidan, spannet, gör att man får bra glid och bra fäste. Din vikt styr vilken hårdhet spannet ska ha och din teknik styr vilket slutspann skidorna ska ha. Om du är nybörjare är det bäst att välja en skida med ett slutspann som gör att du orkar trycka ner i frånskjutet. Är skidorna för mjukt spända får du dåligt glid och du kan sjunka ner i snön. Det finns båtformade skidor och midjeformade skidor och som nybörjare är det bäst att satsa på midjeformade som styr in framför kroppen. Längden på skidan bör vara cirka 20-30 centimeter längre än din egen kroppslängd.

Skor och bindning

Skorna hör oftast ihop med bindningarna, och det smart att köpa eller hyra dessa i samma paket. Satsa på en sko som är fast och lätt och har bra stöd under hälen, det är inte roligt att få skoskav uppe på fjället.

Stavarna

De bör vara cirka 20-35 centimeter kortare än den egna kroppslängden, bara riktigt rutinerads skidåkare har långa stavar.

Kläder

Satsa på ett bra underställ. Bomull går bort, det drar åt sig kyla och blir blött och kallt. Efter understället bör du ha en tröja och sist jacka och byxor som är vindtäta. De från gärna andas i ryggen och på baksidan av benen.

 

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

19 − ett =