Sök och tryck på enter

Sommarrecept: Broccoliröra

Broccoliröra med ramslök och basilika

”På våren och en bit in i försommaren använder jag ramslök som smaksättare innan det är dags för färsk vitlök.”

Ingredienser

4 portioner som tillbehör

2 broccoli (ca 500 g)

10 ramslöksblad eller 2–3 vitlöksklyftor

En kruka basilika, finhackad

1–2 dl solrosfrön

Ca 1 dl god olivolja

Salt och nymalen

Svartpeppar

Ev. riven parmesanost

 

Gör så här

Bryt upp broccolin i små buketter, skala stocken och skär den i bitar. Koka stocken i saltat vatten några minuter innan du lägger i buketterna. Vattnet ska koka innan du lägger i broccolin, om inte tappar den mycket färg och blir grå. Slå av vattnet när broccolin nästan är mjuk och spola med kallt vatten för att avbryta kokningen.

Mixa broccolin med rams- eller vitlöken, basilikan och solrosfröna i en matberedare. Tillsätt olivolja, lite i taget, tills du får en lagom krämig konsistens, smaka av med salt och peppar. Röran grånar lite på ytan om den står framme, men det döljer du lätt genom att röra om före servering. Om du vill blir det gott med parmesanost i, men då förlorar du broccolins sköna lätthet.

 

Receptet är hämtat ur Sköna, gröna sommar av Hannu Sarenström, Norstedts, 2015

 

 

 

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tio + 7 =