Sök och tryck på enter

Pärlor i väst

Våra västra landskap bjuder på en stor dos semesterstämning, alltifrån saltstänkta klippor och underskön konst till sagolika skogar och spännande industrihistoria.

I det natursköna Värmland tipsar Maria Normark från Sagolika Sunne om sjön Fryken och dess fina badplatser med sandstrand. För barnfamiljen rekommenderar hon om Nils Holgerssons lekpark, som också har en av Värmlands vackraste badplatser.

Genom att ge sig ut på en av de många vandringslederna får man också fina naturupplevelser. Glaskogen naturreservat i västra delen av landskapet gör inte den friluftsintresserade besviken. Här finns det både vandrings- och kanotleder och fina möjligheter till fiske. Landskapet är starkt kuperat och sjörikt och de komplexa sjösystemen med sjöar, tjärnar, små bäckar och anslutande myrar och mossar ger det en speciell vildmarksprägel. Lunungshammar är en knutpunkt för reservatet och en bra utgångspunkt.

Ewa Thunberg på Visit Karlskoga tipsar om det lite annorlunda färdsättet, dressin.

– På dressinbanan får man en rolig dag tillsammans. Det finns gott om fina rastplatser efter banan, där man kan njuta av sitt medhavda fika.

Om man vill campa finns det flera alternativ, bland annat Lunnedet som är ett friluftsområde med badplats, fina vandringsleder och slingor för rullstol eller barnvagn, säger Ewa. Passa också på att besöka Sveafallen som är ett naturreservat och ett geologiskt fenomen.

– Ett annat av mina smultronställen är Rottneros Park. En blomster- och skulpturpark som passar hela familjen, säger Maria.

Rottneros herrgård är Ekeby i Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga och det är med den visionen i huvudet som Svante Påhlson utformade Rottneros i mitten på 1950-talet. I parken odlar man ekologiskt och jobbar med trädgårdsformgivning och nyskapande skulptur. Den 16-17 juni anordnas det Trädgårdsfestival här.

– Stanna också gärna förbi på Galleri Södra Ås Kultur i Östra Ämtervik som är ett verksamhetshus som drivs av konstnärsparet Dag Hultcrantz, okarinamakare och ljudskulptör, och Marie Rönnberg, konstnär, säger Maria.

Selma och Alfred

Vill man gå på teater får man inte missa Västanå Teaters föreställning i Berättarladan straxt söder om Sunne. I sommar spelas Selma Lagerlöfs berättelse om Anna Svärd, med premiär den 23 juni. Vill man ha mer av underbara Selma, är förstås Mårbacka ett givet stopp. Hennes barndomshem har öppet alla dagar under sommaren och det arrangeras guidade turer i hennes hus.

Selma Lagerlof
Selma Lagerlöf. Foto: A Blomberg, Stockholm/Mårbackastiftelsens arkiv

Ett annat kändishem väl värt ett besök i Värmland är, kanske lite mer okända Björkborn i Karlskoga, Alfred Nobels sista svenska hem.

– Här kan man se hans laboratorium med originalutrustningen, och här finns Fiffiga huset för barn i alla åldrar. En teaterguidning ger en extra kul upplevelse, har man tur kan man träffa på Alfred Nobel själv, tipsar Ewa.

Friluftsliv och äventyr

Dalsland har en vild och vacker natur och är perfekt för utomhusaktiviteter; alltifrån dressinåkning och vandring till kanotturer och fiske. Ett pärlband av stora och små sjöar breder ut sig i landskapet och tillsammans med cirka 12 kilometer grävd kanal bildar de den 250 kilometer långa Dalslands kanal som sträcker sig från Vänern upp till norska gränsen. Här finns det fantastiska möjligheter att paddla. Dalsland bjuder också på fantastiska sportfiskevatten och fina stugor nära vattnet.

Missa inte ett besök till Nils Ericsons akvedukt i Håverud, en fritt hängande bro där vattnet leds i en 33,5 meter lång plåtränna ovanför forsen. När Dalslands kanal byggdes 1868 var Håverud den punkt som var det största hindret för en obruten vattenväg. Här fanns en ravin omgiven av höga bergiga stränder. Genom den smala dalgången med tvära branta sidor bildades en port genom vilken Håverudsströmmen störtar sig utför ett nära nio meters fall som mynnar ut i Upperudshöljen. I Håverud kan du gå ombord på någon av de passagerarbåtar som trafikerar kanalen för en tur på långsmala sjöar genom Dalsland vackra natur. Under den fem timmar långa turen till Bengtsfors passerar du inte mindre än 16 slussar.

Mellan Vänern och Vättern

Lite längre söderut ligger landskapet Västergötland, bland annat känt för sin rika och spännande historia. Här går det att uppleva alltifrån vikingatidens ruiner och tempelriddarnas kloster till porslins- och textilindustri och levande trästäder. Gunilla Davidsson på Turistrådet Västsverige tipsar till exempel om Kata Gård i Varnhem, där man kan besöka utställningen Kristna vikingar i Varnhem. Gården är uppkallad efter den kvinna som härskade på storgården under vikingatiden slutskede. På komplementutställningen Kata och Kättil på Västergötlands museum i Skara kan man också se de arkeologiska fynd som hittats och lära sig mer om Kata.

Västergötland har också ett stort stycke spännande industrihistoria, bland annat i området kring Trollhättan och Vänersborg. Längs fall- och slussområdet i Trollhättan har det sedan århundraden tillbaka legat sågar och kvarnar och vattenkraftstationen Olidan är ett av landets äldsta vattenkraftverk som fortfarande är i bruk. Passa på att besöka Innovatumområdet som bland annat består av ett science center, Saab Car Museum, Konsthall och NOHAB Smedjan, en autentisk arbetsmiljö från förr. I Vänerstad kan man vandra bland kulturhistoriska miljöer och småstadsidyll. Avsluta sedan med ett besök på Vänersborgs museum, Sveriges äldsta bevarade museimiljö.

Lidköping och Borås bjuder på unik porslins- och textilhistoria. I Lidköping har man tillverkat porslin sedan tidigt 1900-tal och i trakten finns det fortfarande många fristående keramiker som håller traditionen vid liv. Lär dig mer om Rörstrand-koncernens 290-åriga historia på Rörstrand Museum och se utställningen Art deco – porslin från det glada 20-talet, som visar upp det bästa två av landets ledande porslinsfabriker kunde prestera i Art Déco/Swedish grace.

Anna Elzer Oscarson Rörstrand
Anna Elzer Oscarson på Rörstrand. Foto: Faramarz/Westsweden.com

I textilstaden Borås bör man gå till Textilmuseum och se den permanenta utställningen Textil kraft, som utgör fabriken hjärtat och textilindustrins betydelse, dess stora bredd och många sidor tas upp. I sommar visas också utställningen Next Level Craft här. Utställningen rör sig i gränslandet mellan hantverk, design, mode och konst.

– Även Trästaden Hjo är ett riktigt vackert smultronställe i Västergötland. Hit kommer man för att bara vara och njuta av lugnet och miljön, säger Gunilla.

Den levande trästaden upplevs bäst med utgångspunkt i den medeltida stadskärnan. Strosa sen längs de kringliggande gränderna och kvarteren kring torget och beskåda trähusmiljöerna från 17-, 18- och 1900-talen.

Havsmonster och akvareller

Slutligen gör vi ett stopp i kustlandskapet, Bohuslän. Här kan du bocka av många somriga saker, som saltstänkt skärgård, båtliv, skaldjur, bad och en härlig kust. En av landskapets stora turistattraktioner är förstås Kosterhavets nationalpark, landets enda marina nationalpark. Här finns det cirka 12 000 djur- och växtarter, hälften under ytan och hälften på land. Nationalparken är 400 kvadratkilometer stort och man kan njuta av paddling, vandring, snorkling, fågelskådning och fiske.

Vill du lära dig mer om havet bör du besöka Havets hus i Lysekil, ett havsvattenakvarium som visar och berättar om livet i Västerhavet. I år firar man 25-årsjubileum och det kommer bland annat märkas i att 25 småfläckiga rödhajsungar släpps ut i havet den 6 augusti. Man kommer också att ha ett särskilt fokus på bläckfiskar och visa utställningen Bläckfisken – Havsmonster och superhjälte.

Octopus vulgaris
Octopus vulgaris. Foto: Roger Jansson, Havets hus

Ett annat populärt besöksmål är Nordiska akvarellmuseet. I sommar visar man utställningen Fusion här. Den ger inblick i museets samling, från smått till stort, från sockersött till obehagligt. Konstnärer redan representerade i museets samling har bjudits in för att skapa nya verk.

Utöver detta får man förstås inte missa att botanisera med pittoreska och saltstänkta öar och fiskesamhällen, som Käringön, Smögen och Marstrand.

– Missa inte Island of Light på Smögen 13 till 16 september, en internationell ljuskonstfestival, tipsar Gunilla.


3 x Konst i Värmland

Kristinehamns konstmuseum. I sommar visas utställningen Ingemar Lööf (5 maj – 16 september), en av Värmlands främsta konstnärer, känd för sin speciella ljusbehandling och grafik-skicklighet.

Sandgrund. Lars Lerins permanenta konsthall utanför Karlstad. Beundra hans verk och besök gästutställningen med fotografier av Manoel Marques Lerin (startar 2 juni).

Rackstadsmuseet. Detta vackra museum i Arvika bjuder i sommar på utställningen Skymningsglöd och färgpoesi (6 juni-9 september) med verk av Björn Ahlgrensson. Björn var en del av den unika Rackstadskolonin, som starkt kom att förknippats med den nationalromantiska konsten.


3 x Konst i Västergötland

No Limit Street Art. Husväggarna i Borås används till canvasdukar och internationella streetartartister sätter färg på staden. Eventet är gratis och går av stapeln den 24 juli.

1700-tals fajanser från Östersjön. Läckö slotts sommarutställning (9 juni – 26 augusti) visar de svenska fajanserna, med Rörstrand och Marieberg, och objekt från ett tiotal av de många fabrikerna runt Östersjön.

Emma von Brömssen. Sommarutställningen på Nääs Fabriker med formgivaren Emma von Brömssen som firar 10 år som mönsterformgivare (2 juni – 20 augusti). Det utlovas mönsterdesign i helt ny gestaltning där Emma kommer att skildra sina tio år som formgivare genom tio utvalda mönster.

Selma saucer bird av Emma von Brömssen
Selma saucer bird av Emma von Brömssen

 


3 x Slott i Väst

Bjertorp slott. I och omkring detta jugendslott i Kvänum kan du promenera i den vackra trädgården, drick te i de fina salongerna och fascineras av den historiska miljön.

Torpa stenhus. Slottet är vackert beläget vid sjön Åsunden, 2,5 mil öster om Borås. Slottet är ett av Sveriges bäst bevarade herresäten från 1500-talet och bjuder på fina upplevelser sommartid.

Läckö slott. Beläget på en klippa vid Vänern lockar barockslottet med sin spännande historia, vackra trädgård, sina glänsande skatter och anrika medeltidsvalv.

Läckö slott
Läckö slott i gryningen. Foto: Simon Irvine

 

Inga kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

arton + 19 =