Sök och tryck på enter

På upptäcktsfärd i storslagen natur

Svindlande höjder från ovan, andlöst vacker och stillsam skog, milsvida vyer från en fjälltopp, isblå vattenfall och skimrande norrsken i orörd vildmark. Gör dig redo att uppleva våra svenska fjäll i vinterskrud. 

När Kung Bore regerar bjuder den svenska fjällvärlden på magnifika naturupplevelser och såväl inspirerande som kittlande äventyr. Att insupa vidsträckta vyer, bergstoppar och mjuk vit snö är en upplevelse i sig. Och vår vackra natur kan upptäckas på en mängd olika vis utanför skidbacken. Längdskidåkning en vacker vinterdag är svårslaget. Lugnt och stilla tar du del av naturen i din egen takt. Med oräkneliga preparerade spår i hela fjällvärlden finns det ett längdspår för alla. Fredrik Hjelmstedt driver Calazo Förlag och har gett ut en rad guide- och reseböcker om de svenska fjällen. Han slår gärna ett slag för längdskidåkning i Funäsfjällen.

– Det är ett väldigt lättillgängligt område med ett enormt utbud av spårsystem, med milslånga längdspår kring Ramundberget och Bruksvallarna. Att glida fram över fjällen här är en enormt fin naturupplevelse.

Toppturer är ett annat ypperligt sätt att utforska fjällen på. Terrängen är ofta storslagen med höga och branta fjäll där du själv väljer både din väg upp och var du åker ner. 

Fredrik ger oss också ytterligare ett tips i Jämtland.

– Storulvån Fjällstation ligger några mil utanför Åre och är ett lite mer okänt ställe för den stora turistmassan. Fjällstationen är belägen mitt ute på kalfjället och är ett perfekt ställe för olika dagsturer till topparna runt omkring.

Snöskovandra

Även på vintern går det att ge sig ut på vandring. Ångermanlands Höga Kusten bjuder på utmärkt vintervandring med spektakulära vyer. De två mest populära områdena för vinter- och snöskovandring är Skuleskogens Nationalpark och Skulebergets Naturreservat. Skuleskogen passar bättre för längre turer medan Skuleberget är perfekt för halv- och heldagsturer. Turen fulländas med fika eller lunch i toppstugan med Sveriges kanske mäktigaste utsikt. 

På hög höjd

Är du ute efter naturvyer på riktigt hög höjd kanske en helikoptertur över fjällen är något för dig? På några minuter är du i, eller över, vildmarken och färdas över majestätiska fjäll. Eller varför inte prova på heliski, en kombination av helikopter och skidåkning. Helikoptern tar dig upp på en hisnande färd till bergstoppar och orörda backar. I norra Sverige finns det flera aktörer som flyger till hundratals toppar i Abiskoalperna, Riksgränsenfjällen, Helags och Kebnekaisemassivet.

Djur och natur

En oförglömlig upplevelse garanteras när djur och natur är i samspel. Att susa fram genom det vackra vinterlandskapet i en stor träsläde, dragen av snabbfotade Alaskan Huskies-hundar, kan vara ett av de bästa sätten att utforska skog och mark på. Hundspannsturer anordnas på de flesta destinationer under vintersäsongen. Vill du upptäcka fjällandskapet i saktare mak görs det med fördel från hästryggen. Fjällridning finns till exempel i Idre och på cowboyranchen Trumvallen i Vemdalen. Rid på trygga islandshästar eller starka nordsvenskar som bär dig fram genom det gnistrande vinterlandskapet. 

Himlens ljusspel

I hundratals år har människan fascinerats av norrsken, detta makalösa skådespel när himlen färgas av en ljuskavalkad i grönt, blått, lila och rött. Bästa platsen att uppleva aurora borealis, som det heter på latin, anses vara i Abisko nationalpark och på Aurora Sky Station. Varje kväll arrangeras det guidade turer in i norrskenets universum och uppe på stationen finns en stor utomhusterrass och ett utkikstorn där man kan uppleva det spektakulära skådespelet och stjärnhimlen.

Det är inte bara norrskenet som upplevs bäst i Abisko. Det är också en av världens främsta platser att uppleva midnattssol på. Skidåkning i midnattssol är ett naturäventyr i sig, berättar Fredrik.

– På senvåren, framåt slutet av april, blir dagarna extremt långa här. Det blir ett otroligt vackert ljus och det är verkligen speciellt att kunna vara ute på en skidtur i fjällmiljön så sent på kvällen.

Mitt i naturen

Ett annat sätt att avnjuta fjällvärldens vackra landskap på är att spendera en natt bland trädtopparna. Fyra mil utanför Boden ligger Treehotel i orten Harads. Hotellet har sju unika rum monterade på träd som du kan välja att övernatta i, bland annat en spegelkub, ett fågelbo och ett ufo. Somna gott i en säng fyra till sex meter över marken och vakna upp mitt i den norrländska skogens orörda natur, med en ståtlig vy över Luleälven.

Mer rustikt men inte desto mindre minnesvärt är en övernattning i Sápmi Nature camp i Nábrreluokta. Här kan du prova på glamorös camping, så kallad glamping.Campen har fem lavvu-tält med dubbelsängar och tar max tio gäster åt gången. Varje kåta hålls varm med hjälp av två kaminer som gästerna får lära sig att sköta själva. Maten kommer från närområdet och det bjuds på allt från ren- och älgkött, fjällfångad fisk och ripa. På dagen kan du upptäcka Sápmis natur- och djurliv från skidspåret medan kvällen spenderas vid en eldstad med krispig snö runt om och, med lite tur, ett norrsken på himlen som underhållning. 

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

14 − ett =