Sök och tryck på enter

På äventyr i Småland – Pippi, Glasbruk & Vilda Västern

För att bibehålla harmonin under familjesemestern är det bra att välja ett resmål som har något för alla. Småland har ett fantastiskt utbud av kultur, sagovärldar och spänning.

Ett måste när man besöker Småland är en tur till Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby. Här kan hela familjen möta de populära karaktärerna och besöka platserna från någon av Astrid Lindgrens älskade sagor. Varför inte gå på upptäcksfärd i Villa Villekulla, gömma sig i Emils snickarboa, åka rutschkana uppe på Karlssons tak eller känna friheten med ett äkta vårskrik i Mattisskogen? Det bjuds på mycket sång och teater, och här finns landets största utomhusteater.

För att alla ska kunna ta del av skådespelen teckentolkas flera föreställningar i sommar.

– I år är det dessutom 70 år sedan den första boken om Pippi publicerades. Detta kommer att firas på många olika sätt. Bland annat kommer Pippi att hålla kalas i Villa Villekulla på eftermiddagarna, berättar Mats Eklund på Astrid Lindgrens Värld.

Som en osynlig röd tråd genom parken löper också det viktiga temat ”leklust”. Det finns till exempel miljöer som inte är befolkade med några teaterfigurer, som till exempel ”inte-stöta-marken”-banan där barnen själv får fantisera fram vem och hur de vill vara. För små och stora hungriga magar bjuds det även på flera lokala delikatesser. Astris Lindgrens Värld tilldelades nyligen pris för enastående insatser för småländsk och öländsk gastronomi.

smaland-emil-lonneberga-orjan-karlsson-astrid-lindgren-upptack-sverige

Astrids barndomshem

Det var också i Småland som Astrid Lindgren själv växte upp och man kan besöka hennes barndomshem, gården Näs i Vimmerby.

– Här på gården föddes Astrid Anna Emilia Ericsson för över 100 år sedan. Det var här som hon klättrade i sockerdricksträdet och lekte i snickerboa. Det var här hon hoppade i hö och lyssnade till sagor i Kristins kök. Det är här hela hennes författarskap tar sin början, berättar Cilla Nergårdh på Astrid Lindgren Näs.

Man kan till exempel gå en guidad tur i barndomshemmet, se den stora utställningen om hennes liv och verk, besöka snickarboa och sagoladan, leka i lekhagen och vandra i de nya trädgårdarna. Den 13:e juni öppnar även det andra kapitlet i Trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs, berättar Cilla.

– De nya områdena har byggs utifrån teman i Astrids författarskap. Man kommer bland annat att kunna besöka melankolins, livsglädjens och förtvivlans gröna rum.

smaland-astrid-lindgrens-nas

Vilda Västern

Småland bjuder också på en annan oförglömlig tidsresa – tillbaka till Vilda Västern! På High Chaparral i Kulltorp mitt i Gnosjöregionen kan man till fullo gå in i cowboyrollen, galoppera över vidderna, vaska guld, kliv ombord på en hjulångare och låta barnen bära sheriffbrickan i Buffalo City. Den 26-28 juni bjuds det på Western Weekend med westernridning, trapperträff och linedans. Det blir också High Chaparral Horse Show, en ny tävling där man får uppleva westernridningens mest spännande och publikvänliga grenar. Små besökare kan förstås också prova både ponnyridning och lassokastning. Den 22 augusti blir det andra styrkeprov, när finalen av Sveriges starkaste man går av stapeln här. De tio starkaste i landet gör upp om vem som är absolut starkast i sex spektakulära kraftprov.

smaland-high-chaparral-upptack-sverige

Testa att blåsa glas

Den gamla anrika bruksorten Kosta är allt annat än en liten slumrande by någonstans i Småland. Här återfinns nämligen Orrefors Kosta Boda som är norra Europas största glasbruk. Ett stort antal konstnärer och formgivare har under åren också berikat brukets glastradition, bland annat Ulrica Hydman-Vallien, Bertil Vallien och Åsa Jungnelius.

– Vi har varje år cirka en miljon besökare från hela världen, som kommer för att besöka glasriket, berättar Thomas Hagström på Orrefors Kosta Boda.

Han berättar att de håller på att färdigställa en stugby, perfekt för att kunna utforska glasens värld, fiska och njuta. Här finner man även ett spektakulärt glashotell och en mycket fin outlet. Den 12 juli bjuds det på Nalle-picknick i Parken Kosta Folkets Hus. Det blir underhållning och aktiviteter för barnen. Ta med dig filt, picknick och dina favoritnallar.

Men glasriket i Småland består av tretton olika glasbruk och bjuder på en mängd olika upplevelser. Här har tekniken och känslan för glasblåseri förfinats sedan 1742. På glasrikets minsta hytta Transjö kan man till exempel komma riktigt nära glaskonstnärerna i en intim miljö. På flera ställen kan man testa på jobbet som glasblåsare.

Från och med den tredje juli kan barnen prova på den ädla konsten på the Glass Factory och dagen efter finns den egenblåsta kulan att hämta. Även Kosta glascenter och Målerås har prova-på sessioner. Några av bruken erbjuder även så kallad hyttsill. En festkväll med underhållning, glasblåsning på mästarnivå och småländska rätter i form av sill, ostkaka och de välkända, rökiga och syrliga isterbanden.

Det finns också många pittoreska caféer med vackra trädgårdar och goda bakverk att stanna till på längs vägen.

smaland-barn-blaser-glas-hans-runesson-glasriket-upptack-sverige

Ett vackert sätt att ta sig runt mellan glasbruken är att cykla och njuta av skogar, sjöar och stenmurar på nära håll. Men glasriket sträcker sig över fyra olika kommuner och korsar till och med en länsgräns så vill man besöka alla bruk är det bäst att ta bilen.

Inga kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tre × 5 =