Sök och tryck på enter

Östergötland – I hjärtat av Sverige

Gillar du kultur och historia finns det mycket att uppleva i Östergötland under sommaren. Från anrika slott och kloster genom industrisamhällen och småstadsliv till Amerika-emigranter.

Gillar du historia får du inte missa ett besök i medeltidsstaden Vadstena. Staden ligger vackert vid Vättern och det pampiga slottet bjuder på flera evenemang sommartid. I juli är det till exempel dags för den stora Slottsfesten och på Vadstena Spetsmuseum i Gottfrid Larssongården finns det både en historisk och en nyskapande del. Klosterkyrkan i Vadstena är också sevärd. Den är en av de större medeltida kyrkobyggnaderna i Sverige och ett av Europas viktigaste pilgrimsmål.

Vill du se mer kloster kan du bege dig till Alvastra klosterruin nära Ödeshög. Klostret grundades år 1143 av franska munkar tillhörande den mäktiga Cisterciensorden. De förde med sig moderna metoder för administration, teknik och byggnadskonst. Idag är ruinen en del av det östgötska kulturlandskapet. I slutet på juli bjuds det på Krönikespel.

På kullerstenar i en svunnen tid

Vill du uppleva gamla tider och se hur svenskt småstadsliv såg ut för 100 år sedan kan du bege dig till friluftsmuseet Gamla Linköping. Här kan du strosa på kullerstensgränder förbi pittoreska trähus, kulturhistoriska trädgårdar, handelsbodar och museer. Från slutet på juni till mitten av augusti händer det extra mycket i den gamla staden. Det blir teaterföreställningar och området fylls av luffare, poliskonstaplar, gårdsmusikanter, skolfröknar och andra figurer från förr. Du kan också prova på sysslor från förr, som brödbak, gå på styltor och leka handelsbod. I juni är det Persmässemarknad, en gammaldags hantverksmarknad som säljer kvalitetshantverk och demonstrerar traditionellt hantverkskunnande och prova på-hantverk. Barnen kan uppleva gammaldags marknadsunderhållning som loppcirkus, spådam och positivhalare. I närheten finns också naturreservatet Vallskogen och Valla gård, med museum som visar landsbygdens historia, djur och lekpark.

Sveriges Manchester

Norrköping är en gammal industristad och bäst upplever du detta i just den gamla Industristaden. Norrköpings stadsmuseum ligger mitt i Industrilandskapet och berättar om tiden för 100 år sedan när Norrköping var ”Sveriges Manchester” och vävstolar och spinnmaskiner dunkade kring Strömmen. I de gamla textilindustrilokalerna finns det idag också trendiga butiker och kaféer.

På Arbetets Museum får du se enskilda människors minnen och höra de stora frågorna inom politik och ekonomi under perioden 1930-1980. Du får se hur man arbetade, bodde och roade sig och hur det samhälle som vi idag tar för givet skapades.

Mer östgötsk historia kan du uppleva i Kisa-trakterna när Amerikaveckan drar igång i juli. Det blir båtturer på Kinda kanal, vernissager, guidade turer på Emigrantmuseet i Kisa, konserter och mycket mer. I Gusum visar också Bruksmuseet svunna tider med hjälp av fotografier, utrustning och produkter från bruket. Sveriges första och största blixtlåsfabrik får du också veta mer om.

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

13 − fem =