Sök och tryck på enter

Om himlen och Österlen

Många som väljer att åka till Österlen återvänder år efter år eller kanske till och med bosätter sig här. Den exotiska naturen, det klara ljuset, den rikliga konsten, den närodlade maten och historiens vingslag bidrar alla till att göra regionen till en favorit hos många.

Många lockas till Österlen av det exotiska och varierande landskapet med bokskogar, ekbackar, ändliga rapsfält och dramatiska och vackra kuster. Inte minst konstnärer, artister och filmmakare kommer hit. Lundell har skrivit sånger om dess öppna landskap, slutscenen från Nangijala i ”Bröderna Lejonhjärta” är inspelad här och vem minns inte Hasse och Tages film Äppelkriget.

Gillar du att vandra kan du till exempel följa Österlenleden, en 19 mil lång vandring som börjar och slutar i Ystad. Den är uppdelad i 12 etapper och bjuder på varierande natur och går nära kusten. Vandringen mellan Haväng och Vitemölla tar bara cirka två timmar men upplevelsen består desto längre. Haväng, som ligger mellan Brösarp och Kivik, bjuder på ett underbart ljus och utsikt över Hanöbukten och det andas forntid om platsen som har många fina fornlämningar och byggnationer. Vitemölla bjuder också på vacker utsikt och ett storslaget vackert backlandskap med unik sandstäppsflora, betande hästar, skuttande kaniner, fåglar, fjärilar och sällsynta grävsteklar. Bortom sanddynerna hittar du Klammerbäckens vindlande bäckravin med lekande öring.

Elise Nilsson på Simrishamns Turistbyrå tipsar även om Gyllebosjön, mellan Rörum och Gärsnäs lite längre söderut och inåt landet. Här kan du bada och fiska, omgiven av artrik skog, örtrika ängar och betesmarker. Vill du inte vandra är cykel ett utmärkt sätt att ta sig runt på. Byarna och fiskelägena längs kusten ligger tätt och trafiken låg

Exotisk natur

Är du ute efter storslagen natur och en dramatisk vy får du inte missa Ales stenar, 10 minuters promenad från Kåseberga hamn, den enda hamnen mellan Ystad och Skillinge. Stenarna tornar majestätiskt upp sig uppe på åsen ovanför fiskeläget, med en spektakulär utsikt över Östersjön. Det är Sveriges största bevarade skeppssättning med 67 meter i längd och 19 meter i bredd. Dess funktion och datering är omdebatterat men oavsett dess historia är platsen väl värd ett besök. I Kåseberga by hittar du även pittoreska hus, ett sjöräddningsmuseum, fiskrökeri, vackra restauranger med god mat, kafé, krukmakeri, ateljéer, fiskebod med fotoutställning och goda möjligheter till skärmflygning.

– Naturen och miljön är väldigt storslagen här, och ganska osvensk. Man kan nästan tro att man är i Skottland när man åker längs kusten, säger Lotta Ingvarsson på Löderup Turism.

Hon nämner även Backåkra vid Hagestads naturreservat som en mäktig naturupplevelse. Här hittar du sanddyner längs flera kilometer lång sandstrand, tallskog, ljunghed och blandskog.

I norra Österlen bjuder Brösarps backar på storslagen utsikt och naturupplevelser utöver det vanliga; smaragdgröna kullarna klädda med gullvivor på våren och variationsrik flora på sommaren. Här finns det fina vandringsleder och det är nära till det populära ångtåget som går över Österlen.

– Från ångtåget ser man naturen ur en annan vinkel, säger Elise Nilsson. Tåget går mellan St Olof och Brösarp och tar cirka 1,5 timme tur och retur.

Under inspelningen av filmen ”Bröderna Lejonhjärta”fick Källagårdens äppelodlingar i kanten av Brösarps södra backar gestalta Körsbärsdalen.

Fem mil kust

Gillar du sol och bad har du en nästan fem mil lång kust att välja på. Vattnet kan vara lite kallt ibland men de vackra badstränderna kompenserar för detta. En lättillgänglig och barnvänlig strand hittar du vid den västligaste bryggan i Ystad, vid Ystad Saltsjöbad. Det är nära till barnaktiviteter, glasskiosker, god mat på hotellet och spa-upplevelser för den som vill. Lite högre tempo är det på tredje och fjärde bryggan i Ystad Sandskog. Här bjuds det på musik och fart och fläkt.

–Rörums strand är en makalös strandremsa som när vinden ligger rätt ger en känsla av Medelhav eller Karibien, tipsar Henrik Malmqvist på Äppelkusten.se.

Nedanför en brant trappa i Rörum hittar du den annorlunda och vackra stranden med klart vatten och skuggande träd. Den lilla byn Knäbäckshusen, som egentligen är en smal bygata med sjutton hus, i närheten är mysig att gå igenom. Här finns det korsvirkeshus och vasstak, inramade i rosor. När man gått igenom byn har man en fin utsikt över Hanöbukten från den lilla heden.

Henrik tipsar även om naturreservatet Sandhammaren på Skånes sydostligaste hörn som är känd för sin riktigt fina sandstrand. Dynerna rymmer en karaktäristisk flora med spjut- och strandmålla, saltarv och sodaört närmast stranden. Även nationalperken Stenshuvud är väl värd ett besök.

–Här finns något för varje humör. Bestig huvudet eller njut på stranden. Ät din picknick i det gröna eller upptäck den säregna naturen i skogen runt huvudet. Eller köp en ekologisk glass i kiosken, här finns något för alla smaker, tipsar Henrik.

På Vårhallen i Simrishamn, norr om Tobisvik kan du klättra på dramatiska sandstensklippor och picknicka på rödaktig sand. Har du hund går det bra att ta med den till stränderna i Lilleskog väster om Ystad, Kabusa öster om Ystad och Vårhallen norr om Simrishamn.

Det klara ljuset

Det speciella och intensivt klara ljuset lockar många konstnärer till Österlen och vill du besöka ateljéer och gallerier är detta rätt region att besöka, inte bara sommartid.

Elise tipsar bland annat om Tjörnedala Konsthall i Basekmölla utanför Simrishamn, som drivs av föreningen Östra Skånes Konstnärsgille och har utställningar under hela året.

Fler konstupplevelser kan du få på Galleri Thomas Wallner i Simrishamn och Galleri Blå i Gärsnäs, som även har ett trevligt kafé.

– På MårtenPers källa mellan Skillinge och Brantevik kan du också se fina utställningar. Även gården i sig är en upplevelse där man bland annat har lyft fram den egna källan, som genom åren orsakat bekymmer, på ett fint sätt, berättar Elise.

Hylkegården i närheten är också väl värt ett besök. I butiken finns det gott om heminredning, från det allra senaste till antika möbler och kuriosa.

I Peppinge, Sveriges galleritätaste by kan du se mycket konst på lite tid och Ystad kan du se fint konsthantverk i medeltidskvarteret Per Helsa eller besöka Ystad Konstmuseum som har en unik samling sydsvensk och dansk samtidskonst.

Dynamisk kultur

Gillar du bilar bör du bege dig till Simrishamn och retro-museet Autoseum. Museet visar upp ett hundratal bilar samt motorcyklar och mopeder och två flygplan.Simrishamn är även en härlig sommarstad som bjuder på pastellfärgade gatuhus, rosor, små trädgårdar, restauranger och kaféer. Staden var länge en betydande sjöfartsstad och hamnen är idag Sveriges största fiskehamn när det gäller mängden landad fisk.

Bland Ystads charmiga korsvirkeshus kan du också uppleva spännande historia, vilket byggnaderna, miljön och museerna vittnar om. St. Mariakyrkan och Klostret uppfördes redan på 1200-talet. En del kommer också hit för att insupa lite mer modern historia, för att uppleva miljöerna i Wallander-böckerna och filmerna på riktigt.

Inåt land bjuder Tomelilla bland annat på världens minsta och enda Hasse & Tage-museum. Komikerparet gjorde ett flertal filmer här under 1970- och 80-talen, t ex Äppelkriget, Den enfaldige mördaren och Jim och piraterna Blom. Runt Tomelilla finns det också gott om konstnärer och konsthantverkare som visar upp sina verk. Du kan även besöka resterna av borganläggningen Vallen från 1300-talet. För barnen är det nära till Tosselilla Sommarland.

Österlen bjuder även på mängder av pittoreska byar med vackra kyrkor, fornlämningar, vackra hus och ett aktivt kulturliv. Oavsett om du är på besök eller bestämmer dig för att bosätta dig här väntar en härlig gemenskap med spännande och dynamiska kultur- och konstupplevelser.

Sveriges svar på Provence

Mat och dryck finns det både god och gott om i östra Skåne. Vill du gå på fin restaurang ska du testa Daniel Berlins krog i Skåne Tranås som blivit omnämnd i White guide för sitt charmiga och egensinniga kök, eller Restaurang Allé i Svinberga som ligger inbäddad i vacker natur och bjuder på österlenska läckerheter. Gott om fin fisk finns här också. I hamnstäderna och fiskelägena längs kusten finns det flera bra fiskrestauranger. Skillinge Rökeri i Skillinge och havsnära Rökeri vid marinan i Ystad är två exempel.

Vill du laga maten själv finns det gott om närodlat att välja på. I några av de otaliga gårdsbutikerna kan du frossa i kryddor, oljor, must och marmelad, frukt och grönsaker. På Österlens matmarknad i Tomelilla finns också många av de lokala producenternas varor representerade.

Riktig utomlandskänsla får du om du besöker några av vingårdarna. Här finns världens, sägs det, nordligaste vingård för produktion av mousserande vin, Köpingsberg, som ligger mitt emellan Nybrostrand och Glemmingebro. Rosévin kan du prova på Ekesåkra Vingård i Löderup. Kring Ystad med omnejd kan du också gå på en populär kryddfältsvandring vid Länsmansbostället öster om Ystad, där du kan smaka och dofta på de över 20 olika sorterna som odlas på gården och få inspiration på användning.

Det gamla fiskeläget Kivik längs Äppelkusten blev tidigt ett smultronställe och sommarsäsongen drar igång när tusen och åter tusen äppelträd står i blom. På Musteriet kan du smaka, titta, köpa och njuta av äpplen av alla de slag. Här kan du även gå på Ciderprovning. Förutom äpplen finns det massor av god mat här. Du kan smaka på god fisk på Buhres fisk.

Fika kan du göra på många ställen. Mest känt är kanske Olof Viktors i Glemmingebro. På den vackra gamla gården serveras hembakat av naturliga råvaror. Bröden gräddas i stenugn och till och med glassen är hemgjord.

Mandelmanns trädgårdar vid Rörums backar är också väl värt ett besök. Här föder man upp lamm, odlar sommargrönsaker och blommor i trädgård och växthus.

–En varm sensommardag kan man inte komma närmare Provence på våra breddgrader. En magisk upplevelse av djur, natur och självhushållning, säger Henrik.

Mitt smultronställe

”Längs kustvägen, ett par kilometer från Kåseberga ligger Backagården, ett jättefint matställe där man kan fika eller äta lättare mat, allt är hembakat. Miljön och naturen runtomkring är fantastiskt vacker. Man kan även handla fina presenter och kläder här och det arrangeras konserter.”

Lotta Ingmarsson, Löderup Turism

 

”Hela Österlen är ett pärlband av små fantastiska smultronställen. En av mina favoriter är Kivik. Här kan jag spendera en sommardag med att bara vara. Stekt sill på Buhres, sol på piren eller middag på Vitemölla Badhotell en vacker promenad bort, och strosa runt i det gamla Kivik. Ljuvligt. Och är man i närheten i september är äpplemarknaden värd en omväg.”

Henrik Malmqvist, Äppelkusten.se

”Gislövs Hammar är ett vackert välbevarat gammalt fiskeläge längst ute på en udde mellan Brantevik och Skillinge. För den som vill vandra vidare går Skåneleden förbi här. Det finns underbara hällar att sitta på. Ett perfekt picknickställe.”

Elise Nilsson, Simrishamns Turistbyrå

Fotnot: ”Om himlen och Österlen” är en sång skriven av Michael Saxell (1991). Den förekommer ofta på begravningar och vid vigslar på Österlen med omnejd. Sången handlar om en person som flyttar till Nordamerika från Österlen men sedan återvänder hem igen. Den är baserad på Michael Saxells eget liv.

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

14 − 7 =