Sök och tryck på enter

En kontrastrik sommar i Närke

Närke bjuder på mycket under sommaren och kontrasterna är stora. Du kan till exempel se slott och modern konst, påta i trädgården och cykla mountainbike eller leka i både gammaldags och modern miljö.

Udda konst

Slottet är Örebros stolthet. Här kan du ta en guidad rundvandring och lära dig mer om dess 700-åriga historia, gå en spökvandring eller se en teaterföreställning.

Att strosa runt i Örebro är mysigt, slå dig ner i stadsparken, en gång utsedd till Sveriges vackraste park, blicka upp på det 58 meter höga vattentornet Svampen eller vila ögonen på en gigantisk stor gul kanin (!).

Ja du läste rätt. Örebro konsthall arrangerar en stor utomhusutställning för samtida konst, kanske mest känd för just den Gula kaninen som var med år 2011. Utställningen OpenART pågår under 100 sommardagar (med start från mitten av juni) och ca 70 internationella konstnärer deltar och ställer ut sina verk.

– Offentlig konst skapar möten. Folk stannar till, börjar prata med varandra, går ned i tempo. Roligt? Fint? Fult? Kanske till och med irriterande eller provocerande. Men framförallt överraskande, säger Lars Jonnson, projektledare och en av initiativtagarna till OpenART.

Mer unik konst kan du hitta på Kvarntorpshögen utanför Kumla, ett av våra märkligaste industriminnen. Under andra världskriget bildades det heta slagg när olja utvanns ur skiffer och bildade ett över 100 meter högt berg. Här finner du skulpturutställningen med det passande namnet Konst på hög. Här kan du  till exempel se verk av Peter Johansson och Ulla Viotti. Varje år läggs ett nytt konstverk till samlingen. Man får även en vacker utsikt över Närkesslätten.

Nygammal lek

Wadköping som visar det gamla Örebro lockar många leksugna. Det bjuds på marknader och evenemang och bland de gamla trähusen kan fantasin flöda. Wadköping består av hus och gårdar från 1500-talet och framåt från Örebro som flyttats hit. Till aktiviteterna hör dockteater, pyssel, clownföreställningar, besök i lekladan och inte minst, äta glass.

För dig som vill minnas din egen barndom är Leksaksnostalgirikum ett måste. 30 kilometer söder om Örebro kan du beskåda circa 2500 leksaker från 50- och 60-talet. Tonvikten ligger på bilar, tåg och flygplan tillverkade av litograferad plåt, men det finns även plast- och träleksaker och leksaker från världens alla hörn.

För de lite mer äventyrslystna erbjuder Gustavsvik Äventyrscenter på aktiviteter både under ytan och högt upp på himlen; dykning, paddling, funballz, klättring, helikopterflygning m.m. Gustavsvik precis utanför Örebro bjuder också på en femstjärning campingplats, turistmagneten Upplevelsebadet, golfbana, relaxavdelning och restaurang.

Natur och hjul

Är du trädgårdsintresserad är kanske Karlslunds herrgård något för dig. Herrgården har en 350-årig trädgårdshistoria och den värdefulla miljön går inte att ersätta om den går förlorad. Här finns en engelsk park, frukt- och köksträdgård, terassträdgård och tidstypiska planteringar från storhetstiden.

Text Malin Anderson

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

nio − åtta =