Sök och tryck på enter

Mitt Småland

Keramikern och konstnären Ulrica Hydman-Vallien, mest känd för sitt målade glas med karaktäristiska mönster och dekorer, bor sedan 1960-talet i Åfors mitt i det småländska glasriket. Från hemorten gör hon gärna besök till favoritstaden Kalmar eller utflykter till något av glasbruken.

 

PADDLA

När våra barn var små hyrde vi ofta kanot i naturreservatet Korrö om somrarna, det är ett bra tips till barnfamiljer som besöker Småland. Vi gav oss ut och paddlade på Ronnebyån många gånger. Det finns över huvud taget många fina sjöar och vattenleder i Småland att upptäcka, det är väldigt roligt och det finns flera trevliga ställen att stanna till på.

paddla småland foto alexander hall

Foto Alexander Hall

 

NATUR

Det småländska landskapet ska helst avnjutas gående på stigar och mindre vägar, eller på cykel. Det finns så mycket spännande natur att upptäcka. På sommaren finns det också många charmiga badplatser vid de mängder av sjöar som Småland är känt för. Stensö badplats i Kalmar är också fint, med sandstrand och en riktigt härlig utsikt mot Öland.

Badplats_Pirhopp

 

STAD

Kalmar är min favoritstad! Det ligger vackert vid vattnet och det är riktigt fint att sitta vid hamnen, titta på båtar och äta glass på sommaren. Kalmar slott tycker jag är fantastiskt, de har alltid olika utställningar, här finns en fin restaurang och så är det roligt för barnen att upptäcka slottet. Det är också en härlig plats för picknick med utsikt över vattnet. Konstmuseet i Kalmar kan jag också rekommendera, de visar framförallt mycket konst från länderna runt Östersjön.

 

Kalmar slott Foto Christian Alsing

Foto: Christian Alsing

GLAS

På sommaren blommar de små glashyttorna i Småland upp och dem besöker jag gärna. Även The Glass Factory i Emmaboda och glasbruket i Kosta brukar jag åka till. Det är ett trevligt område, ett slags knytpunkt med mycket att upptäcka. Man kan titta på glasblåsning, gå på olika utställningar eller shoppa i outleten. Och så tycker jag att hotellet är riktigt elegant med en väldigt bra restaurang. Det finns även ett trevligt café där med goda soppor och pajer. Glasmuseum i Växjö är ett annat tips där man kan lära sig mer om glashistoria.

glasblåsning i kosta källa glasriket
Glasblåsning på Kosta, Glasriket

 

MAT

Utvandrarnas hus är också roligt att besöka och där finns även en fin japansk stjärnrestaurang, tipsar Ulrika. Restaurangen, Izakaya moshi, finns med i White Guide och är en japansk pub eller ”slink in”. De vällagade smårätterna står i centrum och det finns både lyxiga och lite enklare alternativ att välja bland. Inspirationen är hämtad från Japan förstås, men även Vietnam, Korea och Kina.

izakaya moshi

 

 

Inga kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sjutton − 2 =