Sök och tryck på enter

Mitt Öland

I författaren Johan Theorin’s romankvartett, en bok för varje öländsk årstid, spelar vädret och stämningarna i landskapet en central roll. Varje sommar i hela sitt liv har han bott i en stuga vid ett gravröse på norra Öland och han delar med sig av sina smultronställen på solens och vindens ö.

 

NATUR

”Att uppleva den väldiga himlen och horisonten ut mot havet går att göra överallt på Öland, helt gratis. På sommaren vandrar förstås många ut på Stora alvaret bland alla örter och fornminnen. Året om kommer många fågelskådare för att se ovanliga arter landa vid Ottenby. Men min favoritupplevelse i öns natur är nog när jag åker upp till Neptuni ängar, mellan Byxelkrok och norra udden, och vandrar ut på klapperstensfälten ovanför Kalmarsund. Ett besök på Neptuni ängar är som att hamna i en stenöken på en annan planet. Antingen en ljusgrå planet eller en lila, beroende på om blåelden blommar eller inte.”

neptuni ängar foto stefan svanaeus

Neptuni ängar. Foto: Stefan Svaneus

 

MAT

”Hotell Borgholms restaurang med Karin Fransson i köket fick i år sin första Michelinstjärna, välförtjänt, och tvärsöver gatan i Borgholm finns Nya konditoriet som trots namnet är ett gammalt kafé som bjuder på en tidsresa bakåt till 1950-talet. Vill ni äta en traditionell öländsk rätt kan ni resa ned eller upp längs väg 136 och hålla utkik efter skyltar med ordet Kroppkakor. Arontorps kroppkakor vid Färjestaden, Evas kroppkakor vid Lundegård och Ninnis kroppkakor i Källa smakar allihop nästan lika gott som de min mormor gjorde, vilket är bästa betyg. Och på hotell Skansen i Färjestaden kan den single malt-intresserade avsluta kvällen i landets största whiskykällare, med 1100 sorter.”

dessert hotel borgholm

 

KULTUR

”Skördefesten i slutet på september är konstnärernas och hantverkarnas stora helg, när alla Ölands ateljéer och verkstäder står öppna. Bäst är att cykla på Skördefesten, för bilåkningen kan gå trögt. En mer barnanpassad kulturupplevelse är Eketorps fornborg ute på Stora alvaret, en borg från 400-talet med hus och ringmur som har byggts upp till sin forna glans. Där kan man skjuta pil, äta järnåldersmat och hälsa på fritt strövande gäss, får och grisar. På väg norrut kan man stanna vid Kastlösa glashytta, det gör jag när jag vill köpa en tjusig bröllopspresent. På norra Öland är det häftigt att åka ner i Gillbergas gamla kalkstensbrott och möta årmiljonerna i en gryta med en fantastisk akustik som passar för allsång.”

skördefesten öland

 

UTOMHUS

”Öland är perfekt att cykla eller jogga på eftersom det är så platt. Inga uppförsbackar. Motvind ibland, men förr eller senare kommer medvinden. Jag brukar springa Persnäsjoggen på norra Öland och Victorialoppet genom centrala Borgholm. Andra vänner gillar att utnyttja vinden med segel, antingen med windsurfing nere i Haga Park söder om bron eller segling av traditionella träsnipor uppe i Byxelkrok. Sedan kan man förstås alltid vandra ut med mat och dryck i en ryggsäck på alvaret, eller rida över gräsvidderna på en livs levande kamel från Ormöga.”

alvaret

 

SOL&BAD

”På Öland kan man välja mellan sandstränder och stenstränder. Det finns strandängar också, men de är ofta fulla av kor eller fåglar. Böda sand och Köpingsvik är långgrunda sandstränder som lockar tusentals besökare under varma dagar, men själv växte jag upp vid klippkusten på nordvästra Öland och gillar stränder där man slipper dra med sig en massa finmalen sand när man går hem. Stenstränderna är ofta helt öde. Längs stenkusten mellan Äleklinta och Byxelkrok finns det hur många kalkstenshällar som helst att sola på eller hoppa från.”

stenkusten öland

 


Johans magiska platser

Bortom de mest trafikerade vägarna dröjer sig det förgångna kvar nästan överallt på Öland. Där finns runstenar, gravhögar, bronsåldersrösen och Borgholms vackra taklösa slott. Här är tre andra tips på säregna platser som är magiska när solen lyser, men som jag inte vill dröja kvar vid nattetid. I alla fall inte ensam …

 

ISMANTORPS FORNBORG

En fornborg från järnåldern som ligger precis mitt på Öland, öster om Stora Rör, och verkar ha använts som en kultplats.

ismantorps borg foto stefan svaneus

Foto: Stefan Svaneus

KÄLLA ÖDEKYRKA

En övergiven men vacker medeltidskyrka med egen offerkälla och en igenvuxen kyrkogård med väldiga gravhällar.

Källa Ödekyrka

TROLLSKOGEN

En stormvriden skog med tallar och ekar och ett sönderbrutet skeppsvrak, Swiks, på Ölands nordöstra udde.

Trollskogen Öland


Boktips! Skumtimmen, Nattfåk, Blodläge och Rörgast (Whalström & Widstrand) utspelar sig alla på Öland, en bok för varje årstid. De skiftande årstiderna påverkar landskapet, människorna och handlingen i de olika romanerna.

 

 

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 + 9 =