Sök och tryck på enter

MINIGUIDE: 5 X Höga kusten

Längs Norrlandskusten, mellan Härnösand och Örnsköldsvik, bjuder världens högsta kustlinje på spektakulära naturupplevelser, traditionsenligt mathantverk och unika kulturupplevelser.

01. Höga Kusten Winter Hike

Höga Kusten Winter Hike. Foto: Marcus Sjöberg/Friluftsbyn

ÄVENTYR Denna hike är ett vinteräventyr utöver det vanliga. Under tre dagar vandrar man i egen takt och bär sin egen utrustning genom det dramatiska landskapet som formats av naturens krafter under 20 000 år. Man får uppleva Höga Kustens absoluta höjdpunkter och på bestämda platser arrangeras friluftsskolor och kurser innan man övernattar i gemensamma nattläger. Efter vandringen firas bedriften med After-Hike.

Adress: Höga Kusten Winter Hike

hogakustenwinterhike.se

02. Mjälloms Tunnbröd

Tunnbrödsbakning på Mjällom

Missa inte ett besök på Sveriges äldsta tunnbrödsbageri där man bakat tunnbröd sedan 1923. Lär dig mer om det traditionella hantverket och dess historia. Brödet bakas enligt samma steg som när den första degen sattes, helt enligt farmor Ruts recept, kunskap och tradition. Det har idag blivit en svensk klassiker och har bland annat prisbelönats av Gastronomiska Akademien. Passa också på att handla med dig några av tunnbrödssorterna till fabrikspriser.

Adress: Mjällom Tunnbröd, Industrivägen 10, 870 32 Ullånger

03. Björkuddens Hotell & Restaurang

Björkudden

Här, mitt i den vackra natur- och kulturbygden, har man drivit pensionat sedan 1952. Förutom det trestjärniga hotellet i ett charmigt sekelskifteshus intill Ångermanälven finns här en restaurang i den vackra huvudbyggnaden som bjuder på fina smakupplevelser. Menyerna komponeras utifrån årstidernas växlingar och ledorden är ekologiskt, lokalproducerat, småskaligt och vällagat. Det serveras klassiskt svensk julbord den 1 till 24 december.

Adress: Björkuddens Hotell & restaurang, Nyadal 179, 872 94 Sandöverken

04. Västernorrlands museum

Museet består av ett friluftsmuseum med hus och miljöer från 1800 – och 1900-talen och en museibyggnad med utställningar och samlingar. 

Övre bilden: NORRDANS Alfhild Agrells Arv. Foto: Lia Jacobi (program höst 2018 – vår 2019)

Adress: Västernorrlands museum, Murbergsvägen 31, 871 21 Härnösand

05. High Coast Distillery

Vackert beläget i ett gammalt kraftverk från förra sekelskiftet invid Ångermanälvens strand ligger whisky-destilleriet Box Destilleri som blivit omtalat över hela världen. I Visitors Centrat finns en shop och en restaurang med bar, och under vintern är det öppet den första lördagen varje månad med guidade visningar klockan 13 och klockan 15, samt lunchservering varje onsdag. Det dukas upp till julbord i december eller varför inte boka en High Coast-provning och en whiskykväll full av kunskap, anekdoter och bra whisky.

Adress: High Coast Distillery, Sörviken 140, 872 96 Bjärtrå

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

arton − sex =