Sök och tryck på enter

Mellan dröm och verklighet

Fotografen och konstnären Jostein Skeidsvoll har vernissage på Wij trädgårdar i Ockelbo. Invigningen börjar kl 12 den 1 juni med danssolo av Tove Skeidsvoll till musik av Johannes Burström. Utställningen består av två delar:

Del 1
”Med slutna ögon, mellan dröm och verklighet”

Framkallade färgbilder från det jag sett i ett tillstånd mellan sömn och vakenhet, det korta ögonblick då man med slutna ögon befinner sig i en rymd där allt är sant eller dröm, verkligt eller icke existerande bortom medvetandets kontroll.

Rent tekniskt kan man säga att det är färgbilder som utgör en blandning av fotografi och akvarell, framställda på ett sätt som är nära besläktad med traditionell fotografisk framkallning.

Del 2
”SPÅR”

Sinnesbilder.
Frusna ögonblick.
Känslan av ett något
ibland ovisst vad, ibland isande tydligt.
För mig.

Projektet betår av svartvita bilder av mer lågmäld och meditativ karaktär. Det existensiella anslaget i bilderna är rätt tydligt, fast de även kan upplevas som rena stilleben. För många kan de ge en öppning för egna tankar och reflektioner helt oberoende av motivens ursprung och min egen upplevelse när de gjordes. Fotografierna är sällan konstruerade eller i förhand planerade utan i någon mening kommit till ur egen kraft, insisterade på att bli gjorda.

Delarna av utställningen är rätt olika till sin karaktär, men har gemensamt att bilderna är en ingång till egna reflektioner och tankar omkring det besökaren ser. I fallet med de svartvita bilderna är motiven ofta rätt tydliga och utan märkvärdigheter där sammanställningen av bilder anslår en ton som ofta fastnar hos människor. ”Jag blir påverkad” är en vanlig kommentar.

Den andra färgstarka delen är bindningen mellan det ursprungligt fotograferade motivet och slutresultatet i det närmaste helt upplöst och bilden måste få en mening i betraktaren själv. Ser man inget, så är det inget. Jag har faktiskt ibland upplevt att barn har lättare kan ta till sig dessa abstrakta, lätt surrealistiska bilder än vuxna. Hur det ligger till med den saken kommer jag att undersöka under utställningen där besökare får skriva sina tankar anonymt till mig.

av Jostein Skeidsvoll

När: Den 1 juni – 14 juni
Var: Wij Trädgårdar, Ateljén
Wijberget 2
816 30 Ockelbo

Öppet alla dagar 10 till 16. Invigningen börjar den 1 juni kl 12.

Mer om fotografen: skeidsvoll.se
Källa: www.wij.se/aktuellt/utstallning

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tre × 5 =