Sök och tryck på enter

Med sikte norrut

Sätt dig bakom ratten, köp en bussbiljett eller slå dig ner i en tågkupé och upptäck våra nordligaste landskap, fyllda av världsarv, samiskt hantverk, isande bad, storslagen natur och en sällsam stillhet.

Lappland och världsarvet Laponia bjuder på en helt unik naturupplevelse. Här hittar du Muddus fantastiska gammelskog, Sareks mäktiga fjäll, Padjelantas vackra fjällhedar, Sjaunjas vidsträckta våtmarker, och här finns glaciärer, vilda forsar och fjällsjöar. Det är också samernas kulturlandskap och en av västra Europas stora sista vildmarker.

Vissa områden är svårtillgängliga under vinterhalvåret men det finns ändå en hel del du kan se och uppleva. Stora Sjöfallet är den mest tillgängliga nationalparken, tipsar Swedish Lapland. Via en av landets vackraste vägar, eller ”Vägen västerut” som den kallas i folkmun, kommer du rakt in i högfjällsmiljö. Längs vägen blir du påmind om de stora geologiska krafterna som påverkat landskapet. Fjället Nieras bjuder sedan på fantastiska toppturer för dig som kan och vill. Här finns flera toppar mellan 1400 och 1600 meter och från sluttningarna får du en fantastisk utsikt mot Sareks spetsiga toppar och det 2000 meter höga fjället Áhkká. Tänk dock på att det är vilda fjäll och hjälpen är långt borta om något händer. Under januari och februari är dagarna korta och temperaturen kan sjunka till under trettio minusgrader så den bästa tiden för skidåkning här är snarare under april och maj. I Stora Sjöfallet kan du också testa på isklättring.

Världsarvet Laponia. Foto/Copyright: Ko Hon Chiu Vincent/UNESCO

Andra alternativ att uppleva Laponia på är att skida sig fram längs Kungsleden, boka in en skoter- eller hundspannstur eller varför inte en stämningsfull slädtur där du sitter nerbäddad under varma filtar och med endast den stjärnklara himlen ovanför. Från både Jokkmokk och Gällivare anordnas det flera olika sorters turer och äventyr.

Hantverk och andar

I Jokkmokk, inkörsporten till den lappländska fjällvärlden, får du också en stor dos samisk kultur. På Svenskt Fjäll- och Samemuseum Ájtte berättar basutställningarna om tidens gång, nybyggarliv, dräkter och silver, Laponia och isande vandringar. Tidigare i år invigdes även Duodje, som visar och berättar om duodje, vilket betyder det samiska hantverket och som med tiden har utvecklats till ett förfinat konsthantverk.

I samband med anrika Jokkmokks marknad den 6 till 8 februari visas även flera tillfälliga utställningar på Àjtte, bland annat Genius Loci Norr, med verk av Anastasia Savinova, där man får följa med på en resa till olika miljöer i Norrbotten; urbana och lantliga, bebodda och folktomma, tillgängliga och avskilda. Under romarriket trodde man att varje plats har en skyddande ande – genius loci; i modern användning hänvisar genius loci till en plats specifik atmosfär och hur den upplevs. Och för den som vill besöka Jokkmokks marknad är temat för 2020 arktisk design.

Verk från Genius Loci Norr av Anastasia Savinova. Foto: Ájtte

Närmare naturen

En timmes bilresa utanför Gällivare och Jokkmokk ligger en annan viktig plats för samisk kultur och som i år blivit nominerad till Stora Turismpriset, Sápmi Nature. Här får du en modern ”glamping”-upplevelse anpassad till nutidsmänniskans behov samtidigt som den också utmanar vår urbaniserade livsstil.
– Min mission är ju mycket enkel: Jag vill att mina besökare ska få uppleva naturen på ett okomplicerat sätt utan att påverka naturen på ett negativt sätt och samtidigt lära sig om Sápmi och den samiska kulturen. Vi ska vara i naturen för att vi tillhör den. Inte tvärtom, säger grundaren Lennart Pittja.

På Sápmi Nature Camp upplever du naturen på ett okomplicerat sätt utan att påverka naturen på ett negativt sätt. Copyright: Sápmi Nature Camp/Lennart Pittja

En annan fin vinterutflykt med utgångspunkt från Jokkmokk är ett besök till vildmarksbyn Solberget, inte långt från nationalparken Muddus. Här finns det ingen ström och inget rinnande vatten utan du får testa på att leva närmare naturen. På dagarna kan du åka skidor, renspann eller hundspann. Njut sedan av en bastu och rulla dig i snön eller bada i den iskalla bäcken. Med lite tur får du även uppleva norrsken.

Unika hotell

Längre österut, i Boden, kan du också uppleva norra Sveriges vackra vintervärld, inte minst i Logger’s Lodge i skogarna utanför Harads. Vid vägs ände möts man av marsaller som lyser upp den sista biten fram till stugan där en lyxig all inklusive-vistelse väntar. Genom historien har många satt sina avtryck här då stugan är en så kallad flottarkoja som användes när det flottades timmer längs Bodträskån alldeles intill. Stugan har plats för två personer och erbjuder service dygnet runt. Det finns en utomhusjacuzzi och på kvällen blir det en privat trerättersmiddag med lokala och ekologiska delikatesser i form av älgfilé, löjrom och röding framför brasan. Utomhus väntar upplevelser i form av snöskovandring, skidåkning, hundspann och fina utkiksplatser.

I Harads öppnar även ett spektakulärt boende, Arctic Bath, i januari. Den unika hotell- och spaanläggningen inbjuder besökare att njuta – men med minimalt klimatavtryck. Hotellet flyter mitt i Luleälven så på sommaren bor man på ett flytande hotell och på vintern på ett fastfruset hotell. Några hotellrum kommer även ligga på land och det finns sviter med ett sovloft. Byggnaden är rund med ett kallbadhus i mitten och huserar även en restaurang som serverar lokala delikatesser.

I januari invigs det unika spahotellet Arctic Bath i Harads. Foto: Johan Kauppi

Till havs

Ännu längre österut, i Kalix och Bottenviken, och närmare bestämt från Båtskärsnäs, kan du testa på vinteraktiviteter till havs, som isfiske och isbad, eller varför inte följa med isbrytaren Polar Explorer. Under tre timmar får du uppleva de starka krafter som krävs för att ta sig fram genom isen och du får även testa att ge dig ut på isen eller ta ett dopp, iklädd en överlevnadsdräkt, i det fria vattnet bakom fartyget.  I området arrangeras det även snöskovandringar på det frusna havet. Efter några minuters promenad genom den snöklädda skogen öppnar landskapet upp sig och endast snö och is finns i sikte. Du kan stanna och fiska sik och harr, uppleva havsörnen som cirkulerar på himlen och så dig ner på en fäll och njuta av den speciella atmosfären och den stilla naturen.

3 X Vintercamping

1. Stora Sjöfallets Fjällanläggning: Pensionatskänsla i världsarvet Laponia. 90 husvagnsplatser med el och 100 platser utan el.
storasjofallet.com

2. Kukkolaforsens camping: En 3-stjärning camping med utsikt över Torne älv för husbil, husvagn och tält. Här finns ca 80 elplatser.
kukkolaforsen.se

3. Arctic Camp Jokkmokk: 4-stjärnig familjecamping intill Lilla lule älv. Möjlighet till vinterfiske och skoterkörning i omgivningarna. 190 husvagnsplatser, varav 178 med ström
arcticcampjokkmokk.se

 

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ett × fem =