Sök och tryck på enter

Matupplevelser i norr

Vår vackra fjällvärld har mycket gott att bjuda på, från samiska paradrätter till en av världens äldsta marknader, full av lokala delikatesser.

Niehku Mountain Villa 

Vid Riksgränsen, i hjärtat av Lapplands fjällvärld och femtio meter från den norska gränsen, ligger hotell Niehku Mountain Villa. Restaurangens kök karaktäriseras av naturens skafferi och årstidernas växlingar, med tonvikt på vilt och fisk kombinerat med Atlantens finaste råvaror. Här kan du även avnjuta något av vinkällarens 500 olika viner som förvaras i det gamla lokstallets smörjgropar, bevarade och synliga genom matsalens golv. 

Kittelfjäll Värdshus

I den lilla skidorten Kittelfjäll i Västerbottens fjällvärld ligger Kittelfjäll Värdshus – matsal, bar & rum. Paret Jasper och Lotta Bergström driver värdshuset som serverar klassisk mat med en tvist, lagad på lokala råvaror i en välkomnande, personlig miljö och med det vackra fjällandskapet som bakgrund.   

Hävvi i Glen

Foto: Sandra Lee Pettersson

Fäbodvägen, belägen 760 meter över havet, tar dig fram till ett mecka för sydsamiska delikatesser. Restaurang Hävvi i Glen drivs av den prisbelönta kocken Elaine Asp, känd för sin moderna tolkning av traditionella sydsamiska rätter. På Hävvi i Glen möts sydsamisk kokkonst och lokal svensk matkultur med en meny som är baserad på samernas åtta årstider.

Åre Gastronomy Week

Det kulinariska Åre hyllas i denna traditionsenliga matfestival. Under en vecka i mars, 18-24 mars, kan Åres besökare ta del av en rad evenemang och erbjudanden från byns restauranger samt mat- och dryckesproducenter när Åre Gastronomy Week går av stapeln.

Jokkmokks marknad

Den första torsdagen i februari, när midvinterns snö gnistrar under fötterna, går startskottet för en av världens äldsta marknader. Tiotusentals människor från hela världen vallfärdar till Jokkmokks marknad. Här är står maten högt i kurs, alltifrån marknadsståndens snabbmat av souvas och lokala delikatesser till salu till festmåltider serverade på ortens restauranger. 

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

11 + sex =