Sök och tryck på enter

Märta Måås på Kungliga slottet

I utställningen “Se på mattorna – det är jag” får besökarna vandra genom textilkonstnären Märta Måås-Fjetterströms vävda värld.

 

Utställningen titel är hennes egna ord. När hon ombads beskriva sitt konstnärskap sa hon: ”Se på mattorna – det är jag”. Det var mattorna som uttrycksfullt talade om vem hon var och berättade om hennes inspirationskällor, liv, karriär och förutsättningarna för kvinnligt företagande under första halvan av 1900-talet.

Utställningen

I år är det hundra år sedan hennes verksamhet startade och Kungen har tagit initiativ till en utställning, om och med hennes verk. För första gången visas nu mattorna som finns i de kungliga samlingarna. Tillsammans med externa inlån presenteras i utställningen ett sextiotal verk som speglar Märta Måås-Fjetterströms produktion fram till hennes död 1941.

Datum: 13 oktober 2019 – 19 april 2020 i Rikssalen på Kungliga slottet (stängt 24–25/12).

Läs mer: kungligaslotten.se

På bilden: Svarta Trädgårdsmattan, flossamatta komponerad 1923, kallas ofta Märta Måås-Fjetterströms ”Rolls Royce”. Inspirerad av de mycket gamla och höga ekarna i barndomshemmets trädgård har hon komponerat en praktflossa med orientalisk känsla. Ekarna står än idag kvar vid prästgården i Vadstena.

Foto: Sanna Argus Tirén/Kungligaslotten.se

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 × fyra =